zorgorganisaties en ervaringdeskundigen
14
Sep
screenreader.email article

Ervaringsdeskundigen in jouw zorgorganisatie?

Werkt jouw zorgorganisatie al met ervaringsdeskundigen? Wil je deze werking versterken of zelfs uitbreiden? Of wil je starten met het werken met ervaringsdeskundigen? Wij bundelden heel wat interessante tips!

14
Sep
screenreader.email article

Laat je onderdompelen in de wereld van ervaringsdeskundigheid!

  • Wat is ervaringsdeskundigheid?

  • Wat is de meerwaarde van het inzetten van ervaringsdeskundigen?

  • Welke stappen moet je als organisatie nemen en welk voorbereidend werk is nodig?

  • Welke tewerkstellingsstatuten bestaan er voor ervaringsdeskundigen om aan de slag te gaan en waar moet je als werkgever op letten?

Antwoorden op deze vragen en heel wat tips bundelden we in een webinarreeks. Naast deze praktische tips vertellen zorgorganisaties en ervaringsdeskundigen over hun ervaringen.

Een mooi voorbeeld

Voor onze themanieuwsbrief geestelijk gezondheid interviewden we Els Nijs. Zij is aan de slag als ervaringsdeskundige psychische kwetsbaarheid bij Asster (psychiatrisch ziekenhuis Sint-Truiden) en vertelt welke taken ze daar opneemt. Laat je door haar inspireren!

  • Els Nijs
    Els Nijs
    Ervaringsdeskundige

    Wat we doen is vaak gelijkaardig met de activiteiten van zorgverleners. Toch is onze relatie anders. Wij weten wat het betekent om psychisch kwetsbaar te zijn.

Aan de slag met patiëntenvertegenwoordigers?

De stem van de patiënten vormt een belangrijke aanvulling op de stem van zorgverleners. Maar hoe krijg je die stem binnen in jouw zorgorganisatie, netwerk, eerstelijnszone ... of in het (gezondheidszorg) beleid? Onze wegwijzer zet je op weg en biedt houvast bij de inschakeling van ervaringsdeskundige patiëntenvertegenwoordigers. Met concrete handvaten, goede praktijken en aandachtspunten zetten we samen een stap richting kwalitatieve patiëntenvertegenwoordiging.

Je vindt hieronder een wegwijzer voor zorgorganisaties en een wegwijzer voor patiëntenvertegenwoordigers.

Wil je graag tips & tricks rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan snel in op onze driedelige mailing!

  • afbeeldin wegwijzer patienten
    23 feb. 2024 | Auteur: Vlaams Patiëntenplatform

    Wegwijzer patiëntenvertegenwoordiging voor patiënten

    Deze wegwijzer biedt iedereen houvast die als ervaringsdeskundige patiëntenvertegenwoordiger actief wil zijn in zorgorganisaties, netwerken, eerstelijnszones … en/of op het niveau van het beleid. Met concrete handvatten, goede praktijken en aandachtspunten zetten we samen een stap richting kwalitatieve patiëntenvertegenwoordiging

  • afbeelding wegwijzer professionals
    23 feb. 2024 | Auteur: Vlaams Patiëntenplatform

    Wegwijzer patiëntenvertegenwoordiging voor organisaties

    De stem van de patiënten vormt een belangrijke aanvulling op de stem van zorgverleners. Maar hoe krijg je die stem binnen in jouw zorgorganisatie, netwerk, eerstelijnszone ... of in het (gezondheidszorg) beleid? Deze wegwijzer zet je op weg en biedt houvast bij de inschakeling van ervaringsdeskundige patiëntenvertegenwoordigers.

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 06/12/2023

    Kan jij een rol spelen in het onderzoek dat onze gezondheidszorg vormgeeft?

    Gezondheidszorg moet toegankelijk, rechtvaardig en van hoge kwaliteit zijn. Er zijn onafhankelijke studies nodig om te bepalen wat het meest toegankelijk is, wat het meest rechtvaardig is en hoe de kwaliteit verbetert kan worden. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zorgt voor dat onderzoek. Hun wetenschappelijke studies zijn bedoeld als leidraad voor de overheid bij het maken van beleidskeuzes of bij beslissingen over de vergoeding van nieuwe gezondheidsinterventies. Ook patiënten kunnen een rol opnemen in dat onderzoek.

  • 06/03/2023

    Aan de slag met knelpunten van jouw achterban!

    Als patiëntenvereniging speel je een onmisbare rol in het oppikken van signalen en problemen van jouw leden. Je bent niet alleen een aanspreekpunt, maar je gaat misschien ook zelf in gesprek met je leden of je stoot op problemen door je te verdiepen in wetenschappelijk onderzoek. Met die signalen of problemen wil je iets doen. Maar hoe pak je dat aan?

  • 15/02/2023

    Draaide jij al aan het participatiewiel?

    Werk jij in de zorg, als zorgverlener of als beleidsmaker? Dan zal patiëntenparticipatie je niet onbekend in de oren klinken. Maar ging je er ook al mee aan de slag? Door in te zoomen op de verschillende vormen die er bestaan hopen we je een duwtje in de rug te geven.