Brainstorm2
06
Mar
screenreader.email article

Aan de slag met knelpunten van jouw achterban!

Als patiëntenvereniging speel je een onmisbare rol in het oppikken van signalen en problemen van jouw leden. Je bent niet alleen een aanspreekpunt, maar je gaat misschien ook zelf in gesprek met je leden of je stoot op problemen door je te verdiepen in wetenschappelijk onderzoek. Met die signalen of problemen wil je iets doen. Maar hoe pak je dat aan?

06
Mar
screenreader.email article

Wij zetten je op weg!

Aan de slag gaan met de knelpunten van onze leden is de kern van wat we doen. We doen dit voor knelpunten die terugkomen bij verschillende verenigingen, wat hun ziekte of aandoening ook is. Maar binnen je vereniging loop je mogelijk ook aan tegen knelpunten die specifiek zijn voor je aandoening. Problemen die je niet deelt met personen met een andere aandoening.

Daarom willen we onze expertise inzetten om jou te ondersteunen. Zo kan je zelf aan de slag met deze specifieke knelpunten.

Hoe kunnen wij jullie helpen?

Actie ondernemen rond een knelpunt, daar komt heel wat bij kijken. Daarom ontwikkelden we een werkboek om jullie een duwtje in de rug te geven. Dat werkboek staat vol tips en tricks:

  • Hoe kan je je probleemstelling verwoorden?

  • Welke acties bestaan er allemaal?

  • Hoe kan de wetgeving een rol spelen?

  • Welke stappen zijn noodzakelijk voor een krachtige actie?

  • Waarmee hou je best rekening als je een officiële brief schrijft?

  • Mik - Hoofd-Stuk vzw
    Mik - Hoofd-Stuk vzw
    over het werkboek

    Het werkboek helpt je om de juiste vragen te stellen. Door die vragen konden we ons knelpunt (een verplichte medicatiestop van 3 maanden voor migraine medicatie) in de juiste context weergeven en onder de aandacht brengen van onze doelgroep. Ook het doel werd scherper. Als patiënt ben ik soms geneigd om vanuit mijn emotie te schrijven en dat kan minder professioneel overkomen. De tips voor het schrijven van een e-mail en persbericht kwamen dus goed van pas.

  • Ilse - HSP Vlaanderen
    Ilse - HSP Vlaanderen
    over onze ondersteuning

    Toen we hulp vroegen voor het opzetten van een sensibiliseringscampagne, kregen we meteen veel handvaten, tools en contacten om mee aan de slag te gaan.

    Je voelt dat je niet alleen staat, je voelt je gesteund. Ik was verrast door hun veelomvattende aanpak en hun expertise.

  1. Een werkboek dat je van A tot Z begeleidt. Van een probleemstelling verwoorden, tot de juiste actie kiezen, tot een persbericht opstellen.

  2. Een sjabloon dat je helpt bij het doorlopen van alle stappen.

  3. Dingen in beweging zetten via wetgeving? Een gids toont je de weg in de wondere maar ook complexe parlementaire wereld.

  4. Een sjabloon met stappenplan om een campagne op te zetten.

Voor wie?

Het werkboek, de gids en het sjabloon voor campagnes zijn voorbehouden voor onze leden. Is jouw vereniging lid? Vul dan onderstaand formulier in en je mag het werkboek en/of de gids in je mailbox verwachten.

Het sjabloon 'Jouw actieplan op 1A4' kan je hier downloaden.

Aanvraagformulier

Enkel personen die lid zijn van een vereniging die lid is van ons kunnen de documenten aanvragen.

Ik wens volgend(e) document(en) te ontvangen:

Wij verzamelen deze gegevens zodat we jou de gevraagde materialen kunnen bezorgen. In geen geval worden deze gegevens doorgegeven aan derden. De gegevens kunnen bijgehouden worden in het kader van ons ledenbeleid. Wil je meer weten over ons privacybeleid? Neem dan een kijkje op https://vlaamspatientenplatform.be/nl/privacy.

Lid worden? Neem dan een kijkje op onze ledenpagina!

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 06/12/2023

    Kan jij een rol spelen in het onderzoek dat onze gezondheidszorg vormgeeft?

    Gezondheidszorg moet toegankelijk, rechtvaardig en van hoge kwaliteit zijn. Er zijn onafhankelijke studies nodig om te bepalen wat het meest toegankelijk is, wat het meest rechtvaardig is en hoe de kwaliteit verbetert kan worden. Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zorgt voor dat onderzoek. Hun wetenschappelijke studies zijn bedoeld als leidraad voor de overheid bij het maken van beleidskeuzes of bij beslissingen over de vergoeding van nieuwe gezondheidsinterventies. Ook patiënten kunnen een rol opnemen in dat onderzoek.

  • 15/02/2023

    Draaide jij al aan het participatiewiel?

    Werk jij in de zorg, als zorgverlener of als beleidsmaker? Dan zal patiëntenparticipatie je niet onbekend in de oren klinken. Maar ging je er ook al mee aan de slag? Door in te zoomen op de verschillende vormen die er bestaan hopen we je een duwtje in de rug te geven.

  • 14/09/2022

    Ervaringsdeskundigen in jouw zorgorganisatie?

    Werkt jouw zorgorganisatie al met ervaringsdeskundigen? Wil je deze werking versterken of zelfs uitbreiden? Of wil je starten met het werken met ervaringsdeskundigen? Wij bundelden heel wat interessante tips!