Werken bij de overheid
29
Jan
screenreader.email article

Wat verandert er aan het ziektepensioen voor ambtenaren?

Ben je statutair ambtenaar en vaak afwezig op het werk door ziekte? Dan kan, wanneer je zogenaamde ‘ziektedagen’ zijn opgebruikt, een ziektepensioen ter sprake komen. Dit is een vervroegd pensioen om medische redenen. Op jonge leeftijd te horen krijgen dat je op medisch pensioen moet is een zware dobber. Niet alleen financieel, maar ook mentaal.

Na veel beleidswerk is er beterschap op komst, ontdek wat er vanaf 1 januari 2025 verandert. Deze hervorming is een initiatief van minister van Pensioenen Lalieux, minister van Sociale Zaken Vandenbroucke en minister van Overheidsbedrijven De Sutter.

29
Jan
screenreader.email article

De belangrijkste veranderingen op een rijtje

  1. Geen definitief pensioen meer voor jonge ambtenaren door ziekte

  2. Een uitkering die beter beschermt tegen armoede en werken beloont

  3. Betere opvolging en 'terug naar werk' begeleiding

Geen definitief pensioen meer voor jonge ambtenaren door ziekte

Wie om medische redenen zijn job niet meer kan uitoefenen, wordt niet langer definitief op pensioen gesteld. Je zal kunnen rekenen op een betere begeleiding en een vervangingsinkomen.

  • Een moeder
    die vertelt over haar zoon die voor de overheid werkte

    Mijn zoon is nu 30 jaar (…) Toen kregen we opnieuw de vraag om voor de commissie te gaan en werd er na het zien van mijn zoon, die toen nog in een rolstoel zat, beslist dat hij met pensioen moest gaan. We kregen zelf geen inspraak meer en mochten direct naar de personeelsdienst waar de voorwaarden werden uitgelegd waar we ons moesten aan houden. Heel jammer want misschien hadden ze op termijn toch wel voor aangepast werk kunnen zorgen. Nu heeft hij op zijn leeftijd een statuut van gepensioneerde en elke maand een klein inkomen zoals een persoon van 65 jaar.

Een uitkering die beter beschermt tegen armoede en werken beloont

Wie arbeidsongeschikt wordt verklaard wegens ziekte, zal een uitkering ontvangen. Die wordt op dezelfde manier berekend als het huidige pensioen. Maar daarnaast wordt het bedrag dat je maximum mag bijverdienen naast je uitkering serieus opgetrokken.

Tegelijk versoepelen ook de regels voor gehuwden. Gehuwden zullen niet langer een lagere uitkering ontvangen omdat hun partner een bepaald inkomen heeft. Om het helemaal juist te zeggen, de beroepsinkomsten van de partner worden niet langer van het gewaarborgd minimumsupplement afgetrokken.

Zo wil men het risico beperken dat mensen in armoede belanden. Ook moet het makkelijker worden om nieuw werk te zoeken: aangepast werk in de privésector of starten als zelfstandige.

  • Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter
    Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter
    over de hervorming van het ziektepensioen

    Vaak erg jonge mensen helemaal afschrijven door een medisch probleem is niet meer van deze tijd. Al drie jaar hoor ik geregeld noodkreten van jonge mensen die nog wel willen werken, maar niet meer mogen. We gaan niet meer focussen op wat iemand niet meer kan, maar net uitgaan van wat iemand wél nog kan. De uitkering duwt hen in de armoede. Het ziektepensioen op zich is een isolement. Daar maken we nu komaf mee.

    Foto van Jesse De Meulenaere.

Betere opvolging en 'terug naar werk' begeleiding

Je zal kunnen rekenen op een betere begeleiding en opvolging als je omwille van ziekte niet meer kan werken.

Op vaste momenten zal je uitgenodigd worden voor een gesprek en met oog op re-integratie kan een re-integratieplan opgesteld worden. Binnen Medex (soort medisch centrum voor overheidspersoneel) komt ook de functie van terug naar werk-coördinator die samen met een arts-expert je terug naar werk-traject zal opvolgen.

Vanaf wanneer gelden al deze veranderingen?

De hervorming gaat in op 1 januari 2025.

Welke impact hadden wij?

Heel wat schrijnende verhalen zetten ons aan om al in 2016 een bevraging te doen bij personen met een chronische aandoening die werken bij de overheid. We vroegen naar hun ervaringen met werkhervatting, aangepast werk, medisch pensioen … .

Met de vele reacties die we kregen stapten we naar Unia, het interfederaal gelijkekansencentrum. Samen stelden we in 2017 een aanbeveling op over het recht op redelijke aanpassingen voor ambtenaren met een handicap. Met deze aanbeveling gingen we samen op pad en spraken de verschillende bevoegde ministers.

We sprongen een gat in de lucht toen we hoorden dat de bevoegde ministers aan de slag gingen met een hervorming van het ziektepensioen. We bleven contact houden en tijdens een voorstelling van de grote lijnen van de hervorming stelden we vast dat aan de belangrijkste knelpunten gewerkt werd.

We houden jullie op de hoogte van de verdere stappen.

Activiteiten

Wat staat er de komende maanden gepland?

  • 23
    May

    Infomoment: wat verandert er aan het ziektepensioen voor ambtenaren?

    Digitaal of fysiek

    Lees meer
  • Werken bij de overheid
    1 nov. 2017 | Auteur: Vlaams Patiëntenplatform, Unia en LUSS

    Aanbeveling: het recht op redelijke aanpassingen voor ambtenaren

    Unia, het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) en de Ligue des Usagers des Services de Santé (LUSS) maakten deze aanbeveling uit eigen initiatief. Deze organisaties krijgen regelmatig meldingen van vastbenoemde ambtenaren die na een (korte) loopbaan dreigen op pensioen gesteld te worden of op pensioen gesteld zijn maar nog willen werken. Deze aanbeveling wil de aandacht vestigen op enkele problemen die zich stellen. Het is nodig deze problemen zo snel mogelijk weg te werken, hoe het systeem van arbeidsongeschiktheid bij ambtenaren er in de toekomst ook zal uitzien.

  • wegwijzer
    15 dec. 2021 | Auteur: Vlaams Patiëntenplatform

    Wegwijzer: Overheidspersoneel

    Ben je aan het werk als overheidspersoneel? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om werk en ziekte te combineren en het werk dus te hervatten.

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 12/04/2024

    Wat als je niet meer (voltijds) kan werken?

    Een chronische aandoening zet je leven op z’n kop. (Voltijds) blijven werken is allesbehalve evident. En wat als dat niet meer lukt? Kan je je aantal werkuren afbouwen omwille van ziekte en hiervoor een financiële compensatie krijgen? Welke mogelijkheden heb je om je werk beter aan te passen aan je persoonlijke situatie?

  • 10/04/2024

    Nood aan begeleiding op maat bij je terugkeer naar werk? Ontdek het terug naar werk-fonds!

    Werd jouw arbeidsovereenkomst door je werkgever beëindigd door medische overmacht? Wil je terug stappen naar werk zetten en hiervoor beroep doen op ondersteuning? Dan is het terug naar werk-fonds misschien iets voor jou.

  • 04/03/2024

    Verhoog je kans op werk met individueel maatwerk

    Het doel is simpel: de kans op werk verhogen voor iedereen met een arbeidsbeperking of een gezondheidsprobleem dat invloed heeft op je werk. Individueel maatwerk vervangt de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP).