Wegwijs in het eHealth landschap foto
12
Oct
screenreader.email article

Wegwijs in het e-Health landschap!

Je onderging drie jaar geleden een zware operatie in het Universitair Ziekenhuis Gent. Vandaag moet je omwille van gezondheidsklachten plots opgenomen worden in Algemeen Ziekenhuis Damiaan in Oostende. Via de hub kan het ziekenhuis van Oostende het medisch verslag van je operatie in het Universitair Ziekenhuis Gent opvragen. Op die manier kunnen de zorgverleners van het ziekenhuis in Oostende rekening houden met je vroegere operatie.

12
Oct
screenreader.email article

Elektronische gegevensdeling

Toestemming voor de elektronische uitwisseling van gezondheidsgegevens

Gezondheidsgegevens die je online kan raadplegen zijn enkel de gegevens die gedeeld worden tussen zorgverleners waarmee je een therapeutische relatie hebt. Dat kan enkel indien je hiervoor je toestemming tot gevensdeling gaf. Je kan deze toestemming zelf beheren via het gezondheidsportaal www.mijngezondheid.be. Deze toestemming is niet permanent. Je hebt steeds het recht om je toestemming terug in te trekken. Hoe je dit doet, lees je in de handleiding verderop.

Online raadplegen van jouw patiëntendossier

Het “e-Healthlandschap” in België is opgesplitst in verschillende onderdelen. Dit maakt het voor gebruikers van online toepassingen in de gezondheidszorg moeilijk om een overzicht te krijgen van waar welke informatie beschikbaar is. Daarom raden we aan gebruik te maken van het gezondheidsportaal www.mijngezondheid.be. Dit is de toegangspoort om jouw gedeelde gezondheidsgegevens digitaal te bekijken. Via dit online portaal vind je de weg naar de onderdelen van je patiëntendossier die op verschillende platformen bewaard worden.

Handleiding gezondheidsportaal Mijngezondheid.be en toestemming tot uitwisseling gezondheidsgegevens

Wil je graag meer informatie en praktische uitleg over de werking van het gezondheidsportaal Mijngezondheid.be? Raadpleeg dan zeker eens onze handleiding.

  • Patiënt als copiloot in vliegtuig
    15 dec. 2022 | Auteur: Vlaams Patiëntenplatform

    Mijngezondheid.be en jouw geïnformeerde toestemming Informatie & handleiding

    Deze handleiding beschrijft hoe je als patiënt gebruik kan maken van www.mijngezondheid.be. Dit is een online portaal dat je een zicht geeft op jouw gezondheidsgegevens via één enkele toegangspoort. Daarnaast leggen we uit hoe je als patiënt via dit portaal ook je toestemming voor de elektronische uitwisseling van jouw gezondheidsgegevens kan geven of weigeren, hoe je therapeutische relaties kan beheren en indien gewenst zorgverleners bij naam kan uitsluiten van (elektronische) toegang tot je gegevens.

Hoe ziet het e-Health landschap eruit?

Hoe kunnen ziekenhuizen en zorgprofessionals informatie raadplegen?

Voor de uitwisseling van gegevens vanuit de ziekenhuizen zijn er verschillende netwerken. Deze elektronische uitwisselingsnetwerken worden hubs genoemd. In België bestaan de volgende vier hubs:

-      Vlaams Ziekenhuisnetwerk KU Leuven (gelinkt aan NexuzHealth): www.vznkul.be

-      Collaboratief Zorgplatform: www.cozo.be

-      Brussels Gezondheidsnetwerk: www.brusselsgezondheidsnetwerk.be

-      Réseau Santé Wallon & Intermed (regio Wallonië): www.reseausantewallon.be

Ziekenhuizen die aangesloten zijn tot een hub kunnen onderling gegevens van patiënten uitwisselen en informatie van andere aangesloten bronnen (bv. Vitalink) raadplegen. Ook huisartsen en specialisten, kunnen toegang krijgen tot relevante medische gegevens van hun patiënt die door een ziekenhuis of een ander aangesloten netwerk bewaard worden. Over welke gegevens gaat het? Het betreft onderdelen van het medisch dossier in het ziekenhuis zoals uitslagen van bloedonderzoeken, resultaten van medische beeldvorming, ontslagbrieven en operatieverslagen. Daarnaast kunnen de hubs ook toegang bieden tot de samenvatting van het dossier van de huisarts (SumEHR) of resultaten van externe laboratoria.

Wat met informatie van eerstelijnszorg?

De Vlaamse overheid richtte Vitalink (www.vitalink.be) op. Vitalink is de Vlaamse kluis met gezondheidsgegevens uit de eerste lijn (vaccinaties, medicatieschema, bevolkingsonderzoek, SumEHR...). Zorgverleners uit de eerste lijn (huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen, …) kunnen vanuit hun eigen elektronisch patiëntendossier informatie overdragen naar deze centrale databank, kluis genoemd, om zo gezondheidsgegevens met de andere zorgverleners te delen.

Is er uitwisseling tussen de hubs en kluizen onderling?

Deze hubs en kluizen kunnen ook onder elkaar gezondheidsgegevens uitwisselen. Hiervoor zullen ze beroep doen op het eHealth-platform. Het eHealth-platform beheert de metahub. Deze metahub houdt een verwijzingsrepertorium bij dat aangeeft in welke hub(s) en kluis(zen) er gegevens van welke patiënt te vinden zijn. Het verwijzingsrepertorium is een databank met verwijzingsgegevens. Binnen deze databank worden er zelf geen gezondheidsgegevens van een patiënt bewaard. Zodra er via de metahub geweten is waar er informatie over een patiënt beschikbaar is, kunnen de hubs en kluizen met elkaar contact maken voor gegevensuitwisseling. Daarnaast moet de metahub nakijken of de zorgprofessional die gegevens wil raadplegen wel toestemming heeft om deze te bekijken.

Een elektronische postbus voor zorgverleners

Zorgverleners kunnen onderling via een sterk beveiligde postbus berichten uitwisselen. Hiervoor gebruiken zij de eHealthBox. Aanvragen voor onderzoeken, doorverwijzingen en verslagen worden digitaal verstuurd tussen de eerstelijnszorg, ziekenhuizen en specialisten. De huisarts prikt bijvoorbeeld bloed en vraagt een onderzoek bij het labo. De resultaten van dat onderzoek ontvangt de huisarts terug via de eHealthBox.

Bron: NexuzHealth
Bron: NexuzHealth

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 04/09/2023

    Op zoek naar betrouwbare informatie over gezondheid?

    In een tijdperk waarin informatie over gezondheid en medische aandoeningen overal online te vinden is, kan het overweldigend zijn om betrouwbare en nauwkeurige informatie te onderscheiden van misleidende of onjuiste bronnen. 'Gezondheid en Wetenschap' probeert daarop in te spelen, zij hebben als doel patiënten en burgers te informeren met betrouwbare gezondheidsinformatie.

  • 01/09/2022

    Je voorschriften voor geneesmiddelen digitaal beheren

    Geneesmiddelen kunnen in jouw zorg en behandeling een belangrijke plaats innemen. Als patiënt wil je daarom een duidelijk overzicht van de voorgeschreven geneesmiddelen en hoe en wanneer je deze moet gebruiken. Die informatie zou je moeten vinden in je medicatieschema. Je kan het digitaal raadplegen en wordt met jouw toestemming gedeeld met jouw zorgverleners.

    Sinds september 2021 kan je als patiënt ook kiezen om jouw geneesmiddelenvoorschriften niet meer op papier te krijgen, maar ook deze digitaal te beheren als je dat wenst. Hoe je dat doet, lees je hier.

  • 04/05/2022

    MijnGezondheid.be, de toegangspoort naar jouw elektronisch gedeelde gezondheidsgegevens

    Het federaal gezondheidsportaal MijnGezondheid.be is dé toegangspoort om jouw gedeelde gezondheidsgegevens digitaal te bekijken. Via dit online portaal vind je gemakkelijk de weg naar de onderdelen van je patiëntendossier die op verschillende platformen bewaard worden.

    Wat is het? Hoe werkt het? Welke informatie is er te vinden? Hoe aanmelden?

    Je leest het hier!