header gezondheid en wetenschap
04
Sep
screenreader.email article

Op zoek naar betrouwbare informatie over gezondheid?

In een tijdperk waarin informatie over gezondheid en medische aandoeningen overal online te vinden is, kan het overweldigend zijn om betrouwbare en nauwkeurige informatie te onderscheiden van misleidende of onjuiste bronnen. 'Gezondheid en Wetenschap' probeert daarop in te spelen, zij hebben als doel patiënten en burgers te informeren met betrouwbare gezondheidsinformatie.

04
Sep
screenreader.email article

Wat is Gezondheid en Wetenschap?

Gezondheid en Wetenschap is een onafhankelijke website (www.gezondheidenwetenschap.be) ontwikkelt door het Centrum voor Evidence-Based Medicine (Cebam). Op de website vind je onpartijdige, betrouwbare en toegankelijke informatie over gezondheid, gebaseerd op degelijk wetenschappelijk onderzoek (of Evidence-Based Medicine). Evidence-Based Medicine is geneeskunde gebaseerd op wetenschappelijke bewijzen.

Hoe werkt Gezondheid en Wetenschap?

Gezondheid en Wetenschap verzamelt informatie uit wetenschappelijke studies, medische literatuur en betrouwbare bronnen, en presenteert deze op een begrijpelijke en toegankelijke manier. Ze beoordelen de kwaliteit en betrouwbaarheid van de informatie en vertalen deze naar begrijpelijke taal zonder afbreuk te doen aan de wetenschappelijke nauwkeurigheid. Dit kan je helpen om weloverwogen beslissingen te nemen over je gezondheid op basis van feitelijke en goed onderbouwde informatie.

Waar vind je de informatie van Gezondheid en Wetenschap?

De informatie van Gezondheid en Wetenschap staat gebundeld op hun website: www.gezondheidenwetenschap.be.

  • In de rubriek ‘In de media’ wordt mediageniek gezondheidsnieuws tegen het licht gehouden. Je vindt er achtergrondinformatie bij de meest opvallende krantenkoppen en komt de wetenschappelijke oorsprong van het nieuws te weten.

  • In de rubriek ‘Patiëntenrichtlijnen’ worden richtlijnen voor artsen over een bepaalde aandoening of klacht toegankelijk gemaakt voor patiënten. Zo weet je waarop artsen zich baseren en wat je zelf kan doen bij een bepaalde aandoening.

  • In de rubriek ‘Eerste hulp’ vind je  eerstehulptips van Rode Kruis-Vlaanderen.

  • Gezondheid en Wetenschap heeft ook een app ‘Zoek Gezond’: met de app kan je klachten checken op een platform van betrouwbare gezondheidsinformatie. De app bevat alle patiëntenrichtlijnen in een aangepast format.

Ook patiëntenverenigingen heb vaak duidelijke en betrouwbare informatie. Kijk daarom zeker eens op hun website. Via onze ledenpagina vind je makkelijk info terug over de patiëntenverenigingen die lid zijn van ons. Trefpunt Zelfhulp heeft een overzicht van alle patiëntenverenigingen en zelfhulpgroepen in Vlaanderen.

Mogelijk ook interessant...

  • 01/09/2022

    Je voorschriften voor geneesmiddelen digitaal beheren

    Geneesmiddelen kunnen in jouw zorg en behandeling een belangrijke plaats innemen. Als patiënt wil je daarom een duidelijk overzicht van de voorgeschreven geneesmiddelen en hoe en wanneer je deze moet gebruiken. Die informatie zou je moeten vinden in je medicatieschema. Je kan het digitaal raadplegen en wordt met jouw toestemming gedeeld met jouw zorgverleners.

    Sinds september 2021 kan je als patiënt ook kiezen om jouw geneesmiddelenvoorschriften niet meer op papier te krijgen, maar ook deze digitaal te beheren als je dat wenst. Hoe je dat doet, lees je hier.

  • 04/05/2022

    MijnGezondheid.be, de toegangspoort naar jouw elektronisch gedeelde gezondheidsgegevens

    Het federaal gezondheidsportaal MijnGezondheid.be is dé toegangspoort om jouw gedeelde gezondheidsgegevens digitaal te bekijken. Via dit online portaal vind je gemakkelijk de weg naar de onderdelen van je patiëntendossier die op verschillende platformen bewaard worden.

    Wat is het? Hoe werkt het? Welke informatie is er te vinden? Hoe aanmelden?

    Je leest het hier!

  • 04/03/2022

    Mijn gezondheidssamenvatting

    Maakte je huisarts voor jou al een gezondheidssamenvatting aan? Doe zelf de check!