Vergrootglas geld en rekenmachine
04
Nov
screenreader.email article

Wat kost ziekenvervoer mij?

Patiënten krijgen soms een heel hoge factuur voor hun ziekenvervoer. Zeker als je niet op voorhand op de hoogte was van de kostprijs kan dat leiden tot financiële problemen.

Welk ziekenvervoer wordt terugbetaald en hoeveel bedraagt die terugbetaling dan? Eenvoudig is het niet, soms komt de verplichte ziekteverzekering tussen, in andere gevallen de aanvullende verzekering van de ziekenfondsen. We lijsten alles even op.

04
Nov
screenreader.email article

Niet-dringend ziekenvervoer

Heb je niet-dringend vervoer nodig, neem dan contact op met je ziekenfonds. Zij maken prijsafspraken met ziekenvervoerders waardoor het vervoer gedeeltelijk door het ziekenfonds terugbetaald wordt.

Sommige ziekenfondsen werken samen met vrijwilligersorganisaties. Heb je geen medische begeleiding nodig? Dan kan je ook op hen beroep doen. Zo heb je bijvoorbeeld diensten zoals de minder mobiele centrales.  

Vraag steeds op voorhand een schatting van de kostprijs van je vervoer.

Terugbetaling niet-dringend ziekenvervoer

Het niet-dringend ziekenvervoer wordt slechts in een aantal gevallen terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering. Het gaat dan om specifiek ziekenvervoer in de volgende gevallen:

  • het vervoer van een kind van de materniteit naar (en eventueel terug) de dienst neonatologie;

  • kankerpatiënten die ambulant behandeld worden;

  • reiskosten van ouders van kinderen met kanker die gehospitaliseerd zijn;

  • dialysepatiënten die ambulant dialyse ontvangen in een nierdialysecentrum;

  • ambulante multidisciplinaire revalidatie in een gespecialiseerd centrum wanneer de patiënt enkel in een rolwagen vervoerd kan worden;

  • patiënten die verblijven in een psychiatrisch ziekenhuis of een ziekenhuis met enkel een dienst voor revalidatie of geriatrie, krijgen een terugbetaling voor hun vervoer tijdens een kankerbehandeling of nierdialyse;

  • patiënten die fysiek en/of psychisch afhankelijk zijn en die in een centrum voor dagverzorging verblijven, krijgen een vergoeding voor verplaatsingskosten. Die afhankelijkheid wordt bepaald door een aantal criteria.

In alle andere gevallen is het mogelijk dat jouw ziekenfonds vanuit zijn aanvullende verzekering het niet-dringend ziekenvervoer terugbetaalt. Ziekenfondsen kunnen via hun aanvullende verzekering zelf bepalen hoeveel ze van de factuur terugbetalen omdat er voor het niet-dringend ziekenvervoer geen tarieven wettelijk bepaald zijn, behalve de 7 gevallen die zonet vermeld zijn. De terugbetaling tussen ziekenfondsen verschilt, net zoals er ook verschillen zijn tussen de regio’s van hetzelfde ziekenfonds. Dit maakt het heel onoverzichtelijk.

Als je zelf vervoer moet regelen, neem je best contact op met je ziekenfonds. Ze kunnen je helpen om het juiste soort vervoer te kiezen. Ze maken afspraken met ziekenvervoerders (ambulance- of taxidiensten). Ze werken samen met vervoerscentrales (Mutas of voor Helan: i-mens) en soms ook met vrijwillige chauffeurs of vrijwilligersorganisaties zoals Minder Mobiele Centrales of Diensten Aangepast Vervoer. Zij kunnen je ook vertellen in welke gevallen en onder welke voorwaarden terugbetaling mogelijk is.

Vervoer tussen 2 ziekenhuizen: interhospitaal vervoer

Op dit moment is het afhankelijk van het ziekenhuis waar je overnacht, of jij of het ziekenhuis de factuur voor het vervoer van het ene ziekenhuis naar het andere zal betalen.

  • Wanneer het gaat over vervoer tussen twee campussen van één ziekenhuis, betaalt het ziekenhuis het vervoer.

  • Wanneer je opgenomen wordt in ziekenhuis A en je moet naar ziekenhuis B voor een onderzoek of behandeling én er is geen overnachting in ziekenhuis B, dan betaalt ziekenhuis A het vervoer.

  • Is er wel een overnachting in ziekenhuis B? Dan betaal je het vervoer volgens de regelingen van niet-dringend ziekenvervoer.

In dit laatste geval kan de kostprijs voor jou hoog oplopen voor één enkele rit, zeker wanneer het vervoer gebeurt onder begeleiding van een verpleegkundige of arts.

Maar, goed nieuws! Gepland vervoer tussen twee ziekenhuizen wordt vanaf 1 januari 2024 gratis voor patiënten!

  • Vanaf 1 januari krijg je niet langer een factuur wanneer je naar een ander algemeen ofpsychiatrisch ziekenhuis moet worden vervoerd voor een ingreep of behandeling. Ook als je niet binnen de 24 uur terugkeert, en dus in het andere ziekenhuis opgenomen blijft of overnacht zal je geen factuur meer krijgen.

  • ​Als je dringend en dus niet-gepland doorverwezen wordt naar een ander ziekenhuis wordt vandaag een beroep gedaan op de dringende geneeskundige hulpverlening, en wordt een MUG, een PIT of een 112-ambulance ingezet. Hier gelden andere kosten en deze veranderen niet.

Dringend ziekenvervoer

Ambulance

Voor elke dringende tussenkomst van de ambulance na een 112-oproep betaal je 67,53 euro remgeld, ongeacht de afgelegde afstand. Ook als je niet naar het ziekenhuis wordt gebracht, betaal je deze rekening. Bovenop dit remgeld mogen geen bijkomende kosten worden aangerekend. Deze kosten van het dringend ziekenvervoer zijn wettelijk bepaald.

MUG

Op vraag van de dienst 112 kan de MUG worden uitgestuurd. Deze brengt een spoedarts en een verpleegkundige tot bij de patiënt. Zij stabiliseren de toestand van de patiënt voordat hij met de ambulance naar het ziekenhuis wordt vervoerd.

Voor de kosten van de MUG (Medische Urgentiegroep) bestaan volgende afspraken: de prestaties van de spoedarts zullen op de ziekenhuisfactuur staan (zijn honorarium bedraagt ongeveer 53 euro) maar dit betaalt de ziekteverzekering volledig terug. Daarnaast kunnen er technische prestaties op de factuur staan. Een aantal hiervan betaalt het ziekenfonds volledig terug. De andere prestaties moet je gedeeltelijk zelf betalen.

Helikopter

Uitzonderlijk wordt er een helikopter ingezet voor dringend vervoer. De kostprijs is afhankelijk van het aantal afgelegde kilometers[1]. De factuur bedraagt 69,71 euro voor de eerste tien kilometers. Vanaf de elfde kilometer betaal je 6,96 euro per kilometer, vanaf de eenentwintigste kilometer 5,32 euro. De ziekteverzekering betaalt de helft van je factuur terug. Breng daarom je factuur binnen bij je ziekenfonds.

[1] De afgelegde kilometers worden berekend vanaf de basis van de helikopter tot op de plaats van de interventie, gevolgd door het traject vanaf deze plaats tot aan het ziekenhuis en tenslotte het traject vanaf het ziekenhuis terug naar de basis. De afstand wordt niet berekend volgens de kilometers in vogelvlucht, maar volgens de kilometers die zouden zijn afgelegd als wegtraject.

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 20/10/2023

    Kom jij in aanmerking voor thuishospitalisatie?

    Sinds 1 juli is thuishospitalisatie mogelijk voor bepaalde antibiotica- en chemobehandelingen. Zo kan je je therapie in je eigen vertrouwde omgeving verderzetten, als je dat wenst. Er zijn wel enkele voorwaarden (veiligheid en kwaliteit) en het moet gebeuren onder toezicht van een arts uit het ziekenhuis.

    Hoe gaat dat in z'n werk en welke voordelen zien wij?

  • 05/05/2023

    Terug aan het werk na ziekte? Schat de impact op je uitkering in met Jobcalc

    Ga je opnieuw aan het werk? Wat verandert er dan aan je uitkeringen en tegemoetkomingen? En welk bedrag zal je overhouden? De online rekentool, Jobcalc, helpt je een inschatting maken! Zo weet jij wat je mag verwachten.

  • 12/07/2022

    Weet jij wat je betaalt in het ziekenhuis?

    Geen eenvoudige vraag, want het totale kostenplaatje wordt bepaald door verschillende elementen.  Hoog tijd om zo’n ziekenhuisfactuur eens binnenstebuiten te keren.