Banner thuismedicatie
20
Oct
screenreader.email article

Kom jij in aanmerking voor thuishospitalisatie?

Sinds 1 juli is thuishospitalisatie mogelijk voor bepaalde antibiotica- en chemobehandelingen. Zo kan je je therapie in je eigen vertrouwde omgeving verderzetten, als je dat wenst. Er zijn wel enkele voorwaarden (veiligheid en kwaliteit) en het moet gebeuren onder toezicht van een arts uit het ziekenhuis.

Hoe gaat dat in z'n werk en welke voordelen zien wij?

20
Oct
screenreader.email article

Enkele grote voordelen van thuishospitalisatie:

  • Je hoeft je niet langer te verplaatsen naar het ziekenhuis.

  • Je hoeft niet langer opgenomen te worden voor soms lange periodes.

  • Je zal makkelijker je dagelijkse activiteiten kunnen verderzetten.

Wie komt in aanmerking?

Iedereen die één van onderstaande behandelingen moet krijgen:

  • intraveneuze antibioticabehandeling van ten minste 5 dagen,

  • parenterale toediening als onderdeel van minimaal 3 dagen kankerbehandeling.

Daarbovenop moet het gaan om een geneesmiddel dat  is opgenomen in deze lijst: voor vergoeding farmaceutische specialiteiten - deel "thuishospitalisatie".

Zijn er extra kosten aan verbonden?

Er zullen kosten verbonden zijn aan thuishospitalisatie, denk maar aan de verpleegkundige die nu bij je thuis komt om je medicatie toe te dienen. Maar we verwachten dat die kosten niet hoger zijn dan wanneer je naar het ziekenhuis gaat. Dit volgen we in elk geval nauw op omdat de totale kosten nu nog moeilijk in te schatten zijn. Tips:

  • Vraag aan jouw zorgteam om vooraf duidelijk te vermelden aan welke kosten je je mag verwachten.

  • Vraag ook na bij je hospitalisatieverzekering of zij een tussenkomst voorzien.

Wie doet wat?

Je arts of iemand van je verpleegkundig team zal thuishospitalisatie ter sprake brengen. Ook je huisarts wordt betrokken in de discussie. Samen bekijken jullie of thuishospitalisatie haalbaar is. Ook je omgeving (mantelzorgers, familie … ) kan betrokken worden. De arts-specialist van het ziekenhuis neemt de eindbeslissing.

  • De toediening thuis gebeurt steeds onder de verantwoordelijkheid van de arts-specialist verbonden aan je ziekenhuis. Je zorgteam maakt een zorgplan op samen met je thuisverpleegkundige.

  • De ziekenhuisapotheker voorziet de geneesmiddelen en de andere nodige hulpmiddelen.

  • De thuisverpleegkundige zorgt voor de toediening.

  • Ook je huisarts is betrokken partij. Indien je een huisapotheker hebt, zal het zorgteam deze ook op de hoogte brengen.

Tevreden met deze nieuwe ontwikkeling!

Wij zijn alvast blij met de mogelijkheid tot thuishospitalisatie. Het is nu afwachten hoe dit in de praktijk zal lopen. Daarom zetten we ook in op de evaluatie van het systeem door patiënten.

Enkele vragen die we ons nu al stellen en dus aandacht moeten krijgen bij de evaluatie:

  • Hoe verloopt het aanvragen van arbeidsongeschiktheid, indien nodig? Zijn er problemen/moeilijkheden in vergelijking met een reguliere ziekenhuisopname?

  • Zijn er echt geen bijkomende kosten voor patiënten die zorgen voor een hogere factuur dan bij een hospitalisatie?

  • De behandeling thuis voortzetten mag nooit opgelegd worden wanneer je je hier niet comfortabel bij voelt. Het omgekeerde geldt ook.

  • Zijn er nog andere aandoeningen/therapieën die in aanmerking komen?

Op de website van het RIZIV kan je meer info vinden.

Nog vragen?

Mogelijk ook interessant...

  • 26/04/2024

    Hoe goed werkt het Belgische gezondheidssysteem?

    Hoe goed werkt ons gezondheidssysteem? Dat onderzocht het KCE. Het doel is een transparant beeld te geven van dat systeem: wat loopt goed en wat kan beter? Of met een moeilijk woord: performantie. Die term kwam je misschien al tegen in de pers. Het KCE keek naar verschillende elementen (indicatoren) om de performantie in kaart te brengen: kwaliteit, toegankelijkheid, duurzaamheid, efficiëntie, billijkheid en veerkracht. Elk element wordt waar mogelijk vergeleken met de resultaten van andere landen.

  • 23/04/2024

    Hoe pakt onze regering het tekort aan huisartsen aan?

    Het 'Lentepakket' is een vorm van ondersteuning voor huisartsenpraktijken. Daarmee wil de regering het tekort aan huisartsen aanpakken en zorgen dat huisartsen opnieuw meer tijd krijgen voor hun patiënten. Maar wat zit er in dat 'Lentepakket'?

  • 05/05/2023

    Terug aan het werk na ziekte? Schat de impact op je uitkering in met Jobcalc

    Ga je opnieuw aan het werk? Wat verandert er dan aan je uitkeringen en tegemoetkomingen? En welk bedrag zal je overhouden? De online rekentool, Jobcalc, helpt je een inschatting maken! Zo weet jij wat je mag verwachten.