header jobcalc
05
May
screenreader.email article

Terug aan het werk na ziekte? Schat de impact op je uitkering in met Jobcalc

Ga je opnieuw aan het werk? Wat verandert er dan aan je uitkeringen en tegemoetkomingen? En welk bedrag zal je overhouden? De online rekentool, Jobcalc, helpt je een inschatting maken! Zo weet jij wat je mag verwachten.

05
May
screenreader.email article

Heb je een chronische aandoening en wil je opnieuw aan het werk, dan spoken deze vragen mogelijk ook door jouw hoofd: "Behoud ik mijn ziekte-uitkering of tegemoetkoming?" "Wie kan mij helpen berekenen wat ik overhoud?" "Is terug gaan werken financieel voordelig?".

Je bent niet de enige die zich daar zorgen om maakt. Wij ontvangen er elk jaar opnieuw veel vragen over. Daarom ontwikkelde de federale overheid een rekentool: Jobcalc.

Aan de slag? Op de Jobcalc website vind je meer informatie, neem die zeker door voor je start. Vraag eventueel hulp aan iemand om de tool samen in te vullen.

Leer de tool kennen via dit filmpje

Wie kan Jobcalc gebruiken?

  1. Personen die een ziekte-uitkering of een tegemoetkoming voor personen met een handicap – inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en/of integratietegemoetkoming (IT) – ontvangen,

  2. jonger zijn dan 65 jaar, en

  3. momenteel niet werken, maar aan de slag willen gaan als arbeider of bediende in een organisatie of als zelfstandige.

Hoe hielpen wij hieraan mee?

De overheid ontwikkelde de tool en ze vroegen ons om feedback:

  • Hoe moet de tool er uitzien?

  • Werkt ze goed?

  • Is ze gebruiksvriendelijk?

Samen met een aantal patiënten testten we de tool om zo veel mogelijk feedback te verzamelen. Helaas stootten we op heel wat beperkingen en is de uitkomst enkel een schatting. Toch zijn we blij met deze stap richting meer duidelijkheid. We hopen dat de tool nog wordt uitgebreid want nog niet alle tegemoetkomingen en sociale voordelen worden meegenomen in de berekening.

Meer weten over werken met een chronische aandoening?

We maakten een aantal wegwijzers en infofiches die je helpen bij de eerste stappen richting werk. Alle documenten vind je terug in onderstaand "adviezen en tips" artikel.

  • Werken met een chronische aandoening
    • #werken met een chronische aandoening
    29/06/2023

    Hoe (opnieuw) aan de slag met een chronische aandoening?

    ‘Je hebt recht op werk in het beroep dat je zelf kiest’, zo stelt de Universele verklaring van de rechten van de mens. Maar hoe breng je dat in de praktijk als je een chronische aandoening hebt?

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 12/04/2024

    Wat als je niet meer (voltijds) kan werken?

    Een chronische aandoening zet je leven op z’n kop. (Voltijds) blijven werken is allesbehalve evident. En wat als dat niet meer lukt? Kan je je aantal werkuren afbouwen omwille van ziekte en hiervoor een financiële compensatie krijgen? Welke mogelijkheden heb je om je werk beter aan te passen aan je persoonlijke situatie?

  • 10/04/2024

    Nood aan begeleiding op maat bij je terugkeer naar werk? Ontdek het terug naar werk-fonds!

    Werd jouw arbeidsovereenkomst door je werkgever beëindigd door medische overmacht? Wil je terug stappen naar werk zetten en hiervoor beroep doen op ondersteuning? Dan is het terug naar werk-fonds misschien iets voor jou.

  • 04/03/2024

    Verhoog je kans op werk met individueel maatwerk

    Het doel is simpel: de kans op werk verhogen voor iedereen met een arbeidsbeperking of een gezondheidsprobleem dat invloed heeft op je werk. Individueel maatwerk vervangt de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP).