header lentepakket
23
Apr
screenreader.email article

Hoe pakt onze regering het tekort aan huisartsen aan?

Het 'Lentepakket' is een vorm van ondersteuning voor huisartsenpraktijken. Daarmee wil de regering het tekort aan huisartsen aanpakken en zorgen dat huisartsen opnieuw meer tijd krijgen voor hun patiënten. Maar wat zit er in dat 'Lentepakket'?

23
Apr
screenreader.email article

Het totale kostenplaatje wordt geschat op 55 miljoen euro. Het valt ons op dat de acties in het pakket lang niet allemaal nieuw zijn. Om het overzicht te bewaren vatten we alle acties hieronder samen.

Een eerste budget van 16,7 miljoen euro gaat naar extra personeel:

Meer weten over de praktijkassistent? We leerden de praktijkassistent vorig jaar al kennen toen de 'New Deal' werd voorgesteld.

Daarnaast krijgen huisartsen bijvoorbeeld ook een hogere vergoeding voor het bijhouden van het globaal medisch dossier van patiënten met een chronische aandoening. Ook dit kan je terugvinden in de afspraken die rond de New deal gemaakt werden.

Studenten die afstuderen vanaf september kunnen op steun rekenen wanneer ze gaan werken in gebieden waar weinig huisartsen actief zijn. Zo moet de spreiding van huisartsen verbeteren. Maar ook dit deel van het lentepakket bestaat al een hele tijd, de akkoorden hiervoor werden gesloten in 2022-2023.

Ten slotte wordt er ingezet en budget vrij gemaakt voor de samenwerking tussen psychologen en huisartsen. Een psycholoog kan een aantal uren per week aan de slag in de praktijk om huisartsen te ondersteunen bij/voor de patiënten die het mentaal moeilijk hebben. Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat er meer aandacht is voor mentaal welzijn en geestelijke gezondheidszorg.

We zijn blij met deze maatregelen en denken dat ze de kwaliteit van zorg kunnen verbeteren. Daarnaast krijgt zo hopelijk iedereen weer toegang tot een huisarts. Wel willen we benadrukken dat lang niet alle maatregelen nieuw zijn en het dus hoog tijd werd dat ze er kwamen. We hopen dat patiënten de impact hiervan snel gaan voelen.

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 26/04/2024

    Hoe goed werkt het Belgische gezondheidssysteem?

    Hoe goed werkt ons gezondheidssysteem? Dat onderzocht het KCE. Het doel is een transparant beeld te geven van dat systeem: wat loopt goed en wat kan beter? Of met een moeilijk woord: performantie. Die term kwam je misschien al tegen in de pers. Het KCE keek naar verschillende elementen (indicatoren) om de performantie in kaart te brengen: kwaliteit, toegankelijkheid, duurzaamheid, efficiëntie, billijkheid en veerkracht. Elk element wordt waar mogelijk vergeleken met de resultaten van andere landen.

  • 30/11/2023

    Een praktijkassistent bij jouw huisarts? Wat verandert dat voor jou?

    In november (2023) kreeg de praktijkassistent in de huisartspraktijk een officiële goedkeuring van het beleid. Deze verdere uitrol van het beroep kadert in een hervorming van minister Frank Vandenbroucke, de 'New Deal' voor de huisartspraktijk’. Maar wat verandert voor jou?

  • 20/10/2023

    Kom jij in aanmerking voor thuishospitalisatie?

    Sinds 1 juli is thuishospitalisatie mogelijk voor bepaalde antibiotica- en chemobehandelingen. Zo kan je je therapie in je eigen vertrouwde omgeving verderzetten, als je dat wenst. Er zijn wel enkele voorwaarden (veiligheid en kwaliteit) en het moet gebeuren onder toezicht van een arts uit het ziekenhuis.

    Hoe gaat dat in z'n werk en welke voordelen zien wij?