Header new deal
14
Jul
screenreader.email article

Hebben huisartsen binnenkort meer tijd voor patiënten?

Huisartsen hebben vaak te weinig tijd voor een goede opvolging van patiënten. Tijd om in te zetten op preventie is er al helemaal niet. Daarbovenop zijn er steeds meer personen met een chronische aandoening en steeds meer huisartsen hebben een patiëntenstop. Er moet dus wat veranderen. Maak kennis met de New Deal.

14
Jul
screenreader.email article

Een nieuwe organisatie voor huisartsenpraktijken moet beterschap brengen: de New Deal

Minister Frank Vandenbroucke, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, zet daarom een hervorming in gang. De 'New Deal voor de huisartspraktijk'. Het doel? Ervoor zorgen dat huisartsen meer tijd hebben voor de rechtstreekse zorg voor hun patiënten. Studies tonen aan dat ongeveer één derde van de taken van de huisarts gedelegeerd zou kunnen worden aan administratieve medewerkers (bijvoorbeeld onthaal, administratie, agenda) en verpleegkundigen (bijvoorbeeld vaccinatie, zorg voor chronische patiënten). Huisartsen met meer tijd voor patiënten moet op termijn leiden tot:

  • een verbetering van de gezondheid van de bevolking,

  • een verbetering van de kwaliteit van de zorg,

  • een vermindering van de sociale ongelijkheden op vlak van gezondheid,

  • een verbetering van het welzijn van de zorgverleners en

  • het efficiënter inzetten van bestaande middelen.

Om de problemen te kunnen aanpakken stelt de New Deal twee zaken voor:

  • een nieuwe financiering van huisartsenpraktijken. Het huidige prestatiefinancieringsmodel geeft voor bovenstaande doelstellingen weinig ruimte. Vandaar wordt er in de new deal gekozen voor een gemengde financieringsvorm. Momenteel worden huisartsen vergoed per prestatie. Dat betekent dat ze een vast bedrag krijgen voor een consultatie, een bloedname en ga zo maar verder. In het nieuwe systeem zullen ze een lagere vergoeding per prestatie krijgen, maar daarbovenop een financiering per patiënt. Belangrijk is dat deze financiering per patiënt rekening houdt met iemands zorgnoden. Het bedrag wordt berekend op basis van een aantal criteria zoals leeftijd en het al dan niet recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming.​ Oudere mensen en kwetsbare patiënten vragen immers meer zorg dan een gezonde jonge patiënten. Zo worden huisartsen ook vergoed voor bijvoorbeeld telefonische raadplegingen, adviezen, deelname aan zorgoverleg … .

  • ondersteuning van de huisartspraktijken door een praktijkassistent. Daarvoor zullen de huisartsenpraktijken een premie kunnen aanvragen.

Wat denken wij van deze New Deal?

We hebben nog veel vragen rond hoe dit nieuw organisatiemodel zich zal uiten in de praktijk. Wel zijn we hoopvol dat het kan bijdragen tot een grotere toegankelijkheid van huisartsen.

We vinden het goed dat de huisarts hulp kan krijgen van een praktijkassistent. De tijd die vrijkomt kan geïnvesteerd worden in de zorgrelatie met de patiënt. Heel belangrijk, want de huidige patiëntenstops baren ons zorgen en zetten het recht op vrije keuze van zorgverlener onder druk.

Ook lijkt het ons positief dat er middelen vrijgemaakt worden voor de samenwerking in de praktijk. Zo hopen we een stap te zetten naar geïntegreerde zorg. Dat is zorg die beter is afgestemd op de verschillende noden die mensen hebben. En zorg die altijd doorloopt onafhankelijk van waar iemand is, bij de huisarts, in het ziekenhuis, bij kinesist ... . Daarom is die samenwerking tussen zorgverleners zo belangrijk. Wij zijn alvast benieuwd naar de verdere uitwerking van de New Deal en pleiten voor een vroegtijdige evaluatie van de effectieve impact op de kwaliteit van zorg voor de patiënt.

Meer informatie?