header website indicator
18
Jan
screenreader.email article

Patiëntgerichte ziekenhuiswebsites? Daar helpen we aan mee!

Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) brengt de kwaliteit van zorg in Vlaanderen in beeld. Eén van de elementen die bijdragen aan de kwaliteit van zorg is de patiëntgerichtheid van de websites van onze ziekenhuizen. Om dat te meten doen ze een beroep op ons.

18
Jan
screenreader.email article

Hoe goed werkt de zoekfunctie van een ziekenhuiswebsite? Is kostprijsinformatie duidelijk vermeld? Vinden patiënten de informatie die ze zoeken?

Allemaal elementen die bepalen hoe patiëntgericht een website is. Je kan al raden dat het ene ziekenhuis daar beter in is dan het andere. Door de verschillende ziekenhuiswebsites te vergelijken en de resultaten te delen hopen we alle ziekenhuizen naar een hoger niveau te brengen.

Hoe doen we dat dan?

We ontwikkelden een handleiding die het mogelijk maakt om de patiëntgerichtheid van een ziekenhuiswebsite te meten. Voor die handleiding baseerden we ons op input van patiënten, zorgvoorzieningen, communicatie experten en literatuur. Elk jaar opnieuw bekijken we alle websites en krijgen ze een score. Die score bezorgen we aan de ziekenhuizen met daarbij feedback over wat goed is en wat beter kan.

De handleiding en meer uitgebreide informatie kan je hier terugvinden, onder ‘patiëntgerichte website’.

Waarom doen we dat?

  1. We willen ziekenhuizen stimuleren om transparant te zijn over de kwaliteit van zorg.

  2. We willen ziekenhuizen sensibiliseren over de wensen van patiënten rond transparantie en informatieverstrekking.

  3. We willen ziekenhuisorganisaties inzicht geven in hun eigen ‘webprestaties’.

  4. We willen ziekenhuisorganisaties een referentiekader bieden waaraan zij de eigen 'webprestaties' kunnen afmeten.

  5. We willen ziekenhuizen inspireren en motiveren om de kwaliteit van hun website steeds weer te analyseren en te verbeteren.

Welke elementen spelen een rol?

Wanneer we de website analyseren kijken we naar 48 verschillende items. Die kan je onderverdelen in 8 thema’s:

  • gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid,

  • praktische informatie,

  • visie en beleid van het ziekenhuis,

  • zorgaanbod,

  • informatie over de kostprijs,

  • informatie over privacy en patiëntenrechten,

  • patiëntenvoorlichting en – ervaringen,

  • interactiemogelijkheden.

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 26/04/2024

    Hoe goed werkt het Belgische gezondheidssysteem?

    Hoe goed werkt ons gezondheidssysteem? Dat onderzocht het KCE. Het doel is een transparant beeld te geven van dat systeem: wat loopt goed en wat kan beter? Of met een moeilijk woord: performantie. Die term kwam je misschien al tegen in de pers. Het KCE keek naar verschillende elementen (indicatoren) om de performantie in kaart te brengen: kwaliteit, toegankelijkheid, duurzaamheid, efficiëntie, billijkheid en veerkracht. Elk element wordt waar mogelijk vergeleken met de resultaten van andere landen.

  • 23/04/2024

    Hoe pakt onze regering het tekort aan huisartsen aan?

    Het 'Lentepakket' is een vorm van ondersteuning voor huisartsenpraktijken. Daarmee wil de regering het tekort aan huisartsen aanpakken en zorgen dat huisartsen opnieuw meer tijd krijgen voor hun patiënten. Maar wat zit er in dat 'Lentepakket'?

  • 20/10/2023

    Kom jij in aanmerking voor thuishospitalisatie?

    Sinds 1 juli is thuishospitalisatie mogelijk voor bepaalde antibiotica- en chemobehandelingen. Zo kan je je therapie in je eigen vertrouwde omgeving verderzetten, als je dat wenst. Er zijn wel enkele voorwaarden (veiligheid en kwaliteit) en het moet gebeuren onder toezicht van een arts uit het ziekenhuis.

    Hoe gaat dat in z'n werk en welke voordelen zien wij?