Laptop met post-its errond
22
Oct
screenreader.email article

Mijn medische gegevens elektronisch delen: waarom, hoe en met wie?

Hoe werkt het systeem dat bepaalt op welke manier en onder welke voorwaarden zorgverleners inzage krijgen in jouw medische gegevens? En waarom is het uitwisselen van gegevens zinvol? We leggen het jou uit aan de hand van 3 belangrijke principes.

22
Oct
screenreader.email article

Waarom medische gegevens elektronisch delen?

Het elektronisch delen van jouw medische gegevens (bijvoorbeeld diagnoses, ziektegeschiedenis, vaccinaties, medicatieschema, allergieën, resultaten medische beeldvorming, verslagen,…) heeft een aantal voordelen:

  • Multidisciplinaire en geïntegreerde zorg mogelijk maken

  • Verbetering van de kwaliteit en veiligheid van zorg door een hogere beschikbaarheid en kwaliteit van medische gegevens

    • Zo wordt het makkelijker om allergieën & vaccinaties te controleren, medicatiefouten te voorkomen, continuïteit van zorg te garanderen.

  • Optimaal gebruik van middelen door gestructureerde medische gegevens te delen

    • Zo kunnen we dubbele onderzoeken vermijden, steeds dezelfde vragen voorkomen, tijdswinst maken.

  • Administratieve vereenvoudiging

    • Door bijvoorbeeld het elektronisch en automatisch versturen van attesten & aanvragen voor tegemoetkomingen.

  • Relevante beleidsinformatie

    • Door het delen van gegevens wordt wetenschappelijk onderzoek, de opspoorbaarheid van implantaten en het opvolgen en evalueren van gezondheidsprojecten eenvoudiger.

De 3 basisprincipes van gegevensdeling

Wanneer kunnen jouw medische gegevens gedeeld worden?

1. Als jij je geïnformeerde toestemming geeft tot elektronische gegevensdeling

2. Als er een therapeutische relatie is tussen jou en de zorgverlener

Welke medische gegevens worden dan gedeeld?

3. Dit wordt bepaald door de toegangsmatrix of ‘Circle of trust’

1. Een moeilijk woord, wat betekent mijn geïnformeerde toestemming of ‘informed consent’?

Met de geïnformeerde toestemming geef je goedkeuring aan jouw zorgverleners om jouw gezondheidsgegevens elektronisch en op een beveiligde manier met elkaar te delen. Hiermee stem je toe dat de personen die je behandelen, informatie over je gezondheid met elkaar delen.

Je kan deze toestemming op 3 manieren geven:

  • registratie door een arts, tandarts, apotheker, thuisverpleegkundige of ziekenhuismedewerker,

  • registratie door je mutualiteit,

  • zelf registreren via www.mijngezondheid.be.

Daarnaast heb je steeds het recht om:

  • je toestemming in te trekken,

  • zorgverleners bij naam de toegang tot je gegevens te weigeren (= exclusie of uitsluiting),

  • te vragen na te gaan wie toegang had tot je gegevens,

  • je zorgverlener te vragen om bepaalde gegevens niet uit te wisselen.

Hoe je dit doet, lees je in de handleiding 'Federaal portaal en geïnformeerde toestemming'.

2. Met wie heb ik een therapeutische relatie?

Als je in behandeling bent bij een zorgverlener, dan ontstaat er een therapeutische relatie tussen jou en de zorgverlener. Een therapeutische relatie of zorgrelatie verbindt jou en één of meer zorgverleners die persoonlijk betrokken zijn jouw zorg.

Als je toestemming gaf om jouw medische gegevens elektronisch te delen dan is er ook nog therapeutische relatie of zorgrelatie nodig voordat een zorgverlener effectief je gegevens kan inkijken. Niet iedereen krijgt immers toegang tot jouw gegevens!

Een therapeutische relatie wordt geregistreerd bij bijvoorbeeld:

  • een inschrijving in een ziekenhuis, wijkgezondheidscentrum of bij een zorgorganisatie,

  • het beheer van je Globaal Medisch Dossier,

  • het inlezen van je elektronische identiteitskaart door een zorgverlener,

  • de aflevering van een geneesmiddel,

  • de afsluiting van een zorgtraject.

Belangrijk hierbij is dat dit ook niet telkens om al jouw gedeelde gegevens gaat. Om welke gegevens dan wel? Dat wordt op dit moment bepaald door de toegangsmatrix of door de ‘circle of trust’.

3. Weer een moeilijk woord, wat is de toegangsmatrix & ‘circle of trust’?

Toegangsmatrix

Momenteel bepaalt de zogenaamde ‘toegangsmatrix’ welke groepen ambulante zorgverleners toegang hebben tot welke soorten elektronisch gedeelde gegevens van jou als patiënt, op voorwaarde dat jij je toestemming tot gegevensdeling registreerde en er een therapeutische relatie is.

De toegangsmatrix is eigenlijk een tabel waarin de soorten zorgverleners (artsen, verpleegkundigen, apothekers,…) en de soorten gegevens (medicatieschema, verslagen, onderzoeken,…) staan. Voor elke soort zorgverlener wordt hierin vastgelegd tot welke soorten gegevens hij toegang heeft, als aan de 2 voorwaarden voldaan is.

‘Circle of trust’

Artsen en zorgverleners binnen een zorginstelling hebben geen persoonlijke therapeutische relatie op naam met jou. In zorginstellingen geldt een therapeutische relatie in principe voor alle zorgverleners van de instelling die jou behandelen. De patiëntenprivacy en dus ook de toegang tot het patiëntendossier wordt in dat geval geregeld door de beveiliging en afspraken rond het elektronisch patiëntendossier van de instelling zelf.

Welke gegevens delen ziekenhuizen elektronisch met patiënten?

Welke ziekenhuizen delen al elektronisch gegevens met de patiënt? En welke gegevens delen ze dan? Zijn er verschillen tussen de verschillende types ziekenhuizen? We contacteerden alle Vlaamse en Brusselse ziekenhuizen om dit in kaart te brengen. Benieuwd wat de ziekenhuizen bij jou in de buurt elektronisch delen? Bekijk het op ons overzichtskaartje! Dit kaartje geeft de resultaten van 2020 weer. Is er ondertussen iets gewijzigd? Laat het ons weten.

Volmacht geven aan iemand?

Medische gegevens zijn beschermd. Als mantelzorger of ouder heb je een volmacht nodig om de gegevens van iemand anders te raadplegen. Meer uitleg vind je in deze filmpjes.

Volmacht voor je medische gegevens - Brussels Gezondheidsnetwerk en Vitalink (bron: VivelAcademie)

Volmacht voor je medische gegevens – Nexuzhealth (UZ Leuven) en CoZo (bron: VivelAcademie)

  • MicrosoftTeams-image (9)
    12 mei 2022 | Auteur: Vlaams Patiëntenplatform

    Infofiche: Toegang tot elektronisch gedeelde gegevens

    Hoe werkt het systeem dat bepaalt op welke manier en onder welke voorwaarden zorgverleners inzage krijgen in jouw medische gegevens? We leggen jou de drie belangrijkste principes eenvoudig uit.

  • Patiënt als copiloot in vliegtuig
    15 dec. 2022 | Auteur: Vlaams Patiëntenplatform

    Mijngezondheid.be en jouw geïnformeerde toestemming Informatie & handleiding

    Deze handleiding beschrijft hoe je als patiënt gebruik kan maken van www.mijngezondheid.be. Dit is een online portaal dat je een zicht geeft op jouw gezondheidsgegevens via één enkele toegangspoort. Daarnaast leggen we uit hoe je als patiënt via dit portaal ook je toestemming voor de elektronische uitwisseling van jouw gezondheidsgegevens kan geven of weigeren, hoe je therapeutische relaties kan beheren en indien gewenst zorgverleners bij naam kan uitsluiten van (elektronische) toegang tot je gegevens.

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 04/09/2023

    Op zoek naar betrouwbare informatie over gezondheid?

    In een tijdperk waarin informatie over gezondheid en medische aandoeningen overal online te vinden is, kan het overweldigend zijn om betrouwbare en nauwkeurige informatie te onderscheiden van misleidende of onjuiste bronnen. 'Gezondheid en Wetenschap' probeert daarop in te spelen, zij hebben als doel patiënten en burgers te informeren met betrouwbare gezondheidsinformatie.

  • 01/09/2022

    Je voorschriften voor geneesmiddelen digitaal beheren

    Geneesmiddelen kunnen in jouw zorg en behandeling een belangrijke plaats innemen. Als patiënt wil je daarom een duidelijk overzicht van de voorgeschreven geneesmiddelen en hoe en wanneer je deze moet gebruiken. Die informatie zou je moeten vinden in je medicatieschema. Je kan het digitaal raadplegen en wordt met jouw toestemming gedeeld met jouw zorgverleners.

    Sinds september 2021 kan je als patiënt ook kiezen om jouw geneesmiddelenvoorschriften niet meer op papier te krijgen, maar ook deze digitaal te beheren als je dat wenst. Hoe je dat doet, lees je hier.

  • 04/05/2022

    MijnGezondheid.be, de toegangspoort naar jouw elektronisch gedeelde gezondheidsgegevens

    Het federaal gezondheidsportaal MijnGezondheid.be is dé toegangspoort om jouw gedeelde gezondheidsgegevens digitaal te bekijken. Via dit online portaal vind je gemakkelijk de weg naar de onderdelen van je patiëntendossier die op verschillende platformen bewaard worden.

    Wat is het? Hoe werkt het? Welke informatie is er te vinden? Hoe aanmelden?

    Je leest het hier!