arts met stethoscoop
26
Oct
screenreader.email article

Hoe kan je als zorginstelling of individuele zorgverlener kwaliteit van zorg verbeteren?

Wens je als zorginstelling of individuele zorgverlener de kwaliteit van zorg te verbeteren? Zoek je handvaten om dit te kunnen doen? Ben je benieuwd naar hoe patiënten vinden dat de zorgverlening beter kan?

26
Oct
screenreader.email article

Verbeteracties gekoppeld aan de Vlaamse Patiënten Peiling

 

Elk jaar kiezen we 1 thema uit waarrond we dat jaar samen met gezondheidsinstellingen willen werken aan verbetering van kwaliteit. Dit thema komt telkens voort uit onze Vlaamse Patiënten Peiling. Voor het gekozen thema wordt er maandelijks een e-mail uitgestuurd met tips & tricks rond hoe gezondheidszorginstellingen hun kwaliteit van zorg kunnen verbeteren.

2019-2021

Gedurende de jaren 2019 tot 2021 hebben we ingezet op het thema “Hoe informeer je over kostprijs in het ziekenhuis?”. Alle tips & tricks werden gebundeld in een overzicht en kunnen jullie hier terugvinden.

2022

Voor 2022 kozen we het thema “Patiëntenrechten”. Geen toeval, want de wet betreffende de rechten van de patiënt bestaat dit jaar 20 jaar. We werken aan een maandelijks e-mail voor de zorginstellingen en individuele zorgverleners, met informatie over de wet en tips & tricks om de wet te verankeren in de zorginstellingen of in de praktijk van de individuele zorgverlener.

2023

In 2023 helpen we zorgorganisaties aan de slag te gaan met ontslagmanagement. Een heel jaar lang zullen we hen elke maand informatie en tips bezorgen om hen op weg te helpen met verbeteringen rond ontslagmanagement:

• Wat is een goed ontslagmanagement?

• Waarom is een goed ontslagmanagement belangrijk?

• Wat betekent een goed ontslagmanagement in de ogen van patiënten?

• Hoe kan de patiënt mee beslissen bij ontslag? Waarover wil de patiënt mee beslissen?

2024

In 2024 focussen we op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer (privacy) van de patiënt. We sturen zorginstellingen tweemaandelijks tips en tricks; zo willen we hen helpen om met bovenstaand thema aan de slag te gaan. We bekijken de privacy van de patiënt:

• Door de ogen van de patiënt zelf

• Vanuit het standpunt van de zorgverleners

• Door de bril van experten

• Via goede praktijkvoorbeelden

Oorkondes

Om zorginstellingen te belonen voor hun inspanningen en kwaliteitsverbetering, reikt het Vlaams Patiëntenplatform jaarlijks oorkondes uit aan de zorginstellingen.

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 26/04/2024

    Hoe goed werkt het Belgische gezondheidssysteem?

    Hoe goed werkt ons gezondheidssysteem? Dat onderzocht het KCE. Het doel is een transparant beeld te geven van dat systeem: wat loopt goed en wat kan beter? Of met een moeilijk woord: performantie. Die term kwam je misschien al tegen in de pers. Het KCE keek naar verschillende elementen (indicatoren) om de performantie in kaart te brengen: kwaliteit, toegankelijkheid, duurzaamheid, efficiëntie, billijkheid en veerkracht. Elk element wordt waar mogelijk vergeleken met de resultaten van andere landen.

  • 23/04/2024

    Hoe pakt onze regering het tekort aan huisartsen aan?

    Het 'Lentepakket' is een vorm van ondersteuning voor huisartsenpraktijken. Daarmee wil de regering het tekort aan huisartsen aanpakken en zorgen dat huisartsen opnieuw meer tijd krijgen voor hun patiënten. Maar wat zit er in dat 'Lentepakket'?

  • 20/10/2023

    Kom jij in aanmerking voor thuishospitalisatie?

    Sinds 1 juli is thuishospitalisatie mogelijk voor bepaalde antibiotica- en chemobehandelingen. Zo kan je je therapie in je eigen vertrouwde omgeving verderzetten, als je dat wenst. Er zijn wel enkele voorwaarden (veiligheid en kwaliteit) en het moet gebeuren onder toezicht van een arts uit het ziekenhuis.

    Hoe gaat dat in z'n werk en welke voordelen zien wij?