Een persoon kiest tussen een blije, minder blije en totaal niet blije emoticon
26
Oct
screenreader.email article

Hoe kan ik als patiënt mijn ervaring rond kwaliteit van zorg delen?

Wil jij de kwaliteit van jouw zorgverlening beoordelen? Wil je zo meehelpen aan de verbetering van de kwaliteit van zorg?

26
Oct
screenreader.email article

Om patiënten inspraak te geven over hoe zij de kwaliteit van zorgverlening ervaren, hebben wij een instrument ontwikkeld om patiënttevredenheid en patiëntenervaringen te meten. Dit instrument heet de Vlaamse Patiënten Peiling en is een vragenlijst die vertrekt vanuit het perspectief van de patiënt. Hij werd opgesteld op basis van bestaande vragenlijsten, gecombineerd met ervaringen van patiënten.

Wanneer mag ik als patiënt deze vragenlijst invullen?

Je krijgt de mogelijkheid om de vragenlijst in te vullen na je ontslag uit een zorginstelling.  

Voor welke zorginstellingen en afdelingen bestaat er reeds een Vlaamse Patiënten Peiling?

Er bestaat reeds een Vlaamse Patiënten Peiling voor de ziekenhuizen en voor verschillende zorginstellingen binnen de geestelijke gezondheidszorg.

Voor ziekenhuizen bestaan er vragenlijsten toegespitst op het algemene ziekenhuis, de pediatrische diensten en het dagziekenhuis.

Voor zorginstellingen binnen de geestelijke gezondheidszorg is er een vragenlijst voor het centrum geestelijke gezondheidszorg, het initiatief beschut wonen & de psychiatrisch verzorgingstehuizen, de mobiele teams, de psychiatrische afdeling in een algemeen ziekenhuis, revalidatie, en revalidatie verslavingszorg.

De Vlaamse Patiënten Peiling voor kinderen binnen de geestelijke gezondheidszorg en voor de eerstelijnszorg zijn in ontwikkeling.

Hoe kan mijn inbreng via de Vlaamse Patiënten Peiling leiden tot verbetering?

De resultaten van de Vlaamse Patiënten Peiling worden geanalyseerd en bekend gemaakt aan de zorginstellingen. Zij kunnen hierdoor doelgericht verbeteracties opzetten om zo de kwaliteit van zorg te verbeteren. Jullie inbreng is dus van onschatbare waarde!

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 26/04/2024

    Hoe goed werkt het Belgische gezondheidssysteem?

    Hoe goed werkt ons gezondheidssysteem? Dat onderzocht het KCE. Het doel is een transparant beeld te geven van dat systeem: wat loopt goed en wat kan beter? Of met een moeilijk woord: performantie. Die term kwam je misschien al tegen in de pers. Het KCE keek naar verschillende elementen (indicatoren) om de performantie in kaart te brengen: kwaliteit, toegankelijkheid, duurzaamheid, efficiëntie, billijkheid en veerkracht. Elk element wordt waar mogelijk vergeleken met de resultaten van andere landen.

  • 23/04/2024

    Hoe pakt onze regering het tekort aan huisartsen aan?

    Het 'Lentepakket' is een vorm van ondersteuning voor huisartsenpraktijken. Daarmee wil de regering het tekort aan huisartsen aanpakken en zorgen dat huisartsen opnieuw meer tijd krijgen voor hun patiënten. Maar wat zit er in dat 'Lentepakket'?

  • 20/10/2023

    Kom jij in aanmerking voor thuishospitalisatie?

    Sinds 1 juli is thuishospitalisatie mogelijk voor bepaalde antibiotica- en chemobehandelingen. Zo kan je je therapie in je eigen vertrouwde omgeving verderzetten, als je dat wenst. Er zijn wel enkele voorwaarden (veiligheid en kwaliteit) en het moet gebeuren onder toezicht van een arts uit het ziekenhuis.

    Hoe gaat dat in z'n werk en welke voordelen zien wij?