medical-assistant-giving-assistance-disabled-old-woman
14
Dec
screenreader.email article

De eerstelijnszorg in Vlaanderen

Eerstelijnszorg is zorg in je buurt die direct toegankelijk is. Deze zorg situeert zich tussen de nulde lijn van zelfzorg en zelfhulp en de tweede lijn van ambulante gespecialiseerde zorg of de derde lijn van gespecialiseerde zorg in het ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan zorg van je huisarts, je kinesitherapeut of ondersteuning door de Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW’s).

14
Dec
screenreader.email article

Die eerstelijnszorg wordt met een aantal uitdagingen geconfronteerd. Zo zijn er steeds meer mensen met een chronische ziekte, stijgt het aantal personen die langdurige zorg nodig heeft en worden patiënten steeds sneller naar huis gestuurd na een ziekenhuisopname. Daarom werd in 2017 het startschot gegeven voor een hervorming die streeft naar persoonsgerichte en geïntegreerde eerstelijnszorgzorg.

Om tot die persoonsgerichte en geïntegreerde eerstelijnszorg te komen werden er 60 eerstelijnszones opgericht. Elke zone bestaat uit 75.000 tot 125.000 inwoners. De eerstelijnszones organiseren de zorg op lokaal niveau. Elke eerstelijnszone (behalve de eerstelijnszone in Brussel) is een VZW met eigen personeel. Ze wordt aangestuurd door een zorgraad. In die zorgraad zijn alle partners uit het eerstelijns zorg- en welzijnslandschap vertegenwoordigd. Elke zorgraad bestaat uit vier verplichte groepen van partners:

  • lokale besturen,

  • gezondheid,

  • welzijn,

  • personen met een zorg- en ondersteuningsnood.

Naast de verplichte partners kunnen in een eerstelijnszone ook optionele partners aansluiten.

Ben je benieuwd tot welke eerstelijnszone jij behoort?

Neem dan een kijkje op www.eerstelijnszone.be

Wat vinden patiënten belangrijk in de eerstelijnszorg?

  • De patiënt moet steeds de regie over de zorg behouden. Wanneer hij of zijn omgeving dit niet meer kan, kan een zorgcoördinator helpen. Een zorgcöordinator is een betrokken zorgverlener die door de patiënt of zijn omgeving gekozen is.

  • Als er gekozen wordt voor een zorgnetwerk om zo de communicatie tussen zorgverleners te verbeteren, dan zijn hier een aantal voorwaarden aan verbonden. We denken hierbij aan de vrije keuze van zorgverleners, expertise buiten het netwerk kunnen raadplegen en uitwisseling tussen eerste- en tweedelijnszorg.

  • Er moet een laagdrempelig klachtrecht georganiseerd worden om op basis van klachten de kwaliteit van zorg te verbeteren.

  • Patiënten moeten ondersteund worden wanneer ze de zorg zelf willen opnemen. Zelfzorg moet steeds verantwoord gebeuren waarbij er rekening wordt gehouden met de mogelijkheden en beperkingen van de patiënt. Zorgverleners moeten steeds vertrekken vanuit de gezondheids- en welzijnsdoelstellingen van de patiënt.

  • Bij complexe en moeilijke situaties kan een zorgcoördinator beroep doen op een case-manager die de zorgcoördinator praktisch en inhoudelijk ondersteunt. De casemanager is volledig onafhankelijk, kent het zorgnetwerk en is op de hoogte van de situatie van de patiënt.

  • We blijven het belang van een gedeeld dossier benadrukken zodat alle betrokken zorgverleners én de patiënt informatie hebben over de situatie, gemaakte afspraken en het behandelplan. De patiënt moet steeds toestemming geven om gegevens te delen.

  • Voor patiënten maakt het niet uit hoe de eerstelijnszorg georganiseerd wordt. Voor hen is het belangrijk dat zij weten waar ze terecht kunnen met vragen en dat ze zorg op maat ontvangen.

  • Kwaliteit van zorg moet ook gemeten worden en openbaar gepubliceerd worden voor het grote publiek. Zo hebben ook patiënten toegang tot deze informatie.

  • Patiënten ervaren op dit moment de zorg als te veel versnipperd.

  • Op dit moment hebben patiënten vaak het gevoel dat de organisatie van diensten en zorgplanning niet altijd goed op elkaar is afgestemd en te weinig rekening houdt met de behoeften van de patiënt zelf.

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 30/11/2023

    Een praktijkassistent bij jouw huisarts? Wat verandert dat voor jou?

    In november (2023) kreeg de praktijkassistent een officiële goedkeuring van het beleid. Deze nieuwe rol in de huisartspraktijk kadert in een hervorming van minister Frank Vandenbroucke, de 'New Deal voor de huisartspraktijk’. Maar wat verandert voor jou?

  • 30/09/2022

    Dagje Boeykens over doelgerichte zorg

    Dagje Boeykens, doctoraatsstudent aan de UGent en de Academie Voor De Eerste Lijn doet samen met haar promotoren onderzoek naar doelgerichte zorg. Ze legt uit wat het is en hoe je ermee aan de slag kan.