#Vooral Geen Vooroordelen

Mensen met een chronische aandoening hebben niet alleen te kampen met een continue medische strijd. Vaak botsen ze ook op onbegrip en vooroordelen. Hoog tijd om deze stereotypen te doorbreken. Onze campagne draait om solidariteit en elkaar steunen.

Steun samen met ons mensen met een chronische ziekte. Want zij rekenen op begrip, niet op een oordeel.

Al je gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld.

Ken je geen patiëntenverenigingen? Dan vind je hier een overzicht van patiëntenverenigingen die lid zijn van ons en Trefpunt Zelfhulp heeft een database waarin alle Vlaamse patiëntenverenigingen staan.

Mogen we je nog iets vragen?

Vul de voornaam in van iemand die jij kent met een chronische aandoening. Al die namen vermelden we later op een speciale WALL die symbool staat voor onze gezamenlijke inspanningen om vooroordelen te bestrijden.

Zin om nog méér te doen?

Overweeg dan een foto te maken met vier vrienden of familieleden die een bord vasthouden waarop staat: "Ik ben (voornaam) en ik heb een chronische ziekte.". Je kan ervoor kiezen ook het grootste vooroordeel waar jij tegenaan loopt te benoemen.

Gebruik de hashtags #vooralgeenvooroordelen #1op5 #chronischeziektes #vlaamspatiëntenplatform als je de foto deelt op je sociale media. Moedig lotgenoten aan om hetzelfde te doen en hun foto ook te delen.

Samen kunnen we het bewustzijn vergroten en vooroordelen bestrijden voor een blijvende impact op het leven van mensen met een chronische ziekte.

De verhalen

Lucia heeft een chronische ziekte, net als 1 op de 5 mensen. Maar die houdt haar niet tegen om te lachen en te genieten van kostbare momenten met haar vriendinnen. Niets wijst erop dat ze net een dagelijkse sessie bij de kinesist achter de rug heeft, nodig om haar chronische pijn onder controle te houden. Mensen met een chronische ziekte zijn sterker dan je denkt.

Chris heeft een chronische ziekte, net als 1 op de 5 mensen. Hier staat de rolstoel aan de kant, dat heeft Chris het liefst. Nu behandelen mensen Chris als volwaardig persoon: intelligent en capabel. Mensen praten tegen Chris in plaats van over Chris heen. Laten we blijven vechten voor inclusie, zodat mensen met beperkingen echt kunnen participeren.

Marc heeft een chronische ziekte, net als 1 op de 5 mensen. Maar dat zou je niet zeggen, want zie hem stralen in gezelschap. Zijn problemen steekt hij weg. Hij wil dolgraag een huis kopen, maar zijn nierziekte belemmert hem bij het krijgen van een schuldsaldoverzekering. Laten we werken aan gelijke kansen voor iedereen.

Kim heeft een chronische ziekte, net als 1 op de 5 mensen. Al maanden kampt ze met een zware depressie. Op de vraag “Hé, je ziet er goed uit, genezen?” zegt ze dapper ja, want “als je op stap kan gaan ben je toch niet ziek?”. Ze denkt er niet aan te vertellen hoeveel moeite ze moest doen om hier te zijn, samen met de vriendinnen.

Renzo heeft een chronische ziekte, net als 1 op de 5 mensen. Eigenlijk tof dat hij op de foto staat, want hij werkt noodgedwongen halve dagen. Jammer dat zijn loon amper voldoende is om de vaste kosten te dekken. Bovendien moet zijn werkgever elke maand hetzelfde administratief proces door en moet Renzo vaak lang wachten op zijn ziekte-uitkering.

Meer verhalen van echte mensen

Dankzij de campagne leerden we Michèle, Annelies en Kim kennen. Lees hun verhalen om beter te begrijpen met welke vooroordelen personen met een chronische aandoening te maken krijgen.

Deze campagne mee verspreiden?

Op onze downloadpagina kan je alle materialen downloaden om zelf mee de campagne te verspreiden.