Vlaams Patiëntenplatform
13
Oct

Persbericht: Recht op je doel! Ontdek onze digitale Doelzoeker

Bij doelgerichte zorg wordt de zorg voor personen met een chronische aandoening afgestemd op wat zij belangrijk vinden. Hun waarden en normen geven vorm aan hun zorg. Omdat iedereen daar recht op heeft lanceert het Vlaams Patiëntenplatform de digitale Doelzoeker. Deze moet helpen om doelgerichte zorg in de praktijk te brengen. Dat gebeurt nu nog te weinig.

Vlaams Patiëntenplatform
13
Oct

Heb jij een chronische aandoening? Dan helpt Doelzoeker je nadenken over wat jij belangrijk vindt. Waar krijg jij energie van? Waar sta je ’s morgen graag voor op? Naar welke contacten kijk je uit? Doelzoeker biedt je een levensweg waarop je deze en meer vragen kan beantwoorden. Vervolgens ga je in die levensweg op zoek naar concrete levensdoelen. Je denkt na over welke zorgverleners of mensen uit je omgeving je kunnen ondersteunen bij het bereiken van die doelen. De papieren versie bestond al langer en vond zelfs zijn weg naar verschillende opleidingen voor zorgverleners. Vandaag stellen we de digitale versie voor. Het is een innovatieve tool geworden waarin je aan de hand van tekst, afbeeldingen, vrij tekenen en emoji’s je verhaal kan vertellen.

“De digitale Doelzoeker heeft veel voordelen”, zegt Else Tambuyzer, directeur van het VPP. “Zo  kan je je Doelzoeker nog persoonlijker maken door het gebruik van eigen afbeeldingen. Daarnaast kan je jouw Doelzoeker eenvoudig aanpassen of zelfs aan een nieuwe versie starten wanneer je in een nieuwe levensfase bent gekomen. Ook wordt het makkelijker je levensdoelen te delen met zorgverleners. Daarbovenop is hij gratis, heb je hem altijd op zak en is hij zonder drempels beschikbaar voor iedereen”.

Ons doel? Zo veel mogelijk personen met een chronische aandoening bereiken en hen stimuleren om bij hun zorgverlener aan te kaarten wat hun levensdoelen zijn.  Wil je aan de slag met de digitale Doelzoeker, surf dan naar www.doelzoeker.be.

Meer weten over doelgerichte zorg?

  • interview dagje1
    • #geïntegreerde zorg
    • #doelgerichte zorg
    • #onderzoek academie voor de eerste lijn
    30/09/2022

    Dagje Boeykens over doelgerichte zorg

    Dagje Boeykens, doctoraatsstudent aan de UGent en de Academie Voor De Eerste Lijn doet samen met haar promotoren onderzoek naar doelgerichte zorg. Ze legt uit wat het is en hoe je ermee aan de slag kan.

Meer informatie?