wet patientenrechten header
26
Jul
screenreader.email article

Wet patiëntenrecht: wat is nieuw??

De wet patiëntenrechten werd na 20 jaar vernieuwd, een belangrijke mijlpaal. Maar wat betekent dat voor jou? Welke elementen zijn nieuw? Is wetteksten nalezen niet je favoriete bezigheid? Dan hebben we goed nieuws.

Collega's Thomas en Annet en Professor Tom Goffin maken het je graag gemakkelijk en vatten de veranderingen aan de wet patiëntenrechten kort samen.

26
Jul
screenreader.email article

Een opsomming

Het toepassingsgebied van de wet

Een mantelzorger of bekwame helper viel niet onder de wet omdat die technisch gesproken geen gezondheidszorgbeoefenaar is. Dat zal in de toekomst veranderen. Zij zullen ook patiëntenrechten moeten respecteren.

Samenwerking en doelgerichte zorg

  • De wet spreekt niet langer over een medewerkingsplicht maar over samenwerkingsplicht.

  • Het recht op kwaliteitsvolle zorg wordt uitgebreid met doelgerichte zorg. Dat gaat over levensdoelen, waarden en voorkeuren van patiënten die centraal moeten staan in hun zorg (https://bit.ly/doelzoeker). De wet schuift een voorafgaande zorgplanning naar voor als een denkproces tussen zorgverlener en patiënt. Zo kan je als patiënt tijdig aangeven welke zorg je in de toekomst wenst te ontvangen. Die voorafgaande zorgplanning moet ruimte geven om na te denken over levensdoelen en waarden en voorkeuren van patiënten. Zo wil de wet zorgverleners en patiënten stimuleren om hierover na te denken en in gesprek te gaan. Zorgverleners zullen vragen naar jouw voorkeuren en wensen. Communicatie moet gebeuren op jouw maat en je moet uitgenodigd worden om vragen te stellen. 

Communicatie, gegevens delen en het patiëntendossier  

  • De wet vraagt zorgverleners om voor bijkomende schriftelijke informatie te zorgen als ze dat nodig vinden. Bijvoorbeeld omdat de informatie complex is. Uiteraard kan je ook nog steeds zelf om schriftelijke informatie vragen.

  • ‘Therapeutische exceptie’ houdt in dat zorgverleners bepaalde informatie over iemands gezondheidstoestand niet moeten delen als ze denken dat die informatie een nadeel kan hebben voor de patiënt. Er was al lang discussie over of dit behouden moest worden. Uiteindelijk werd het behouden, maar met een extra tussenstap: de informatie in stukken delen. Het kan te veel zijn voor een patiënt om alle informatie gelijktijdig te krijgen. In dat geval kan een zorgverlener kiezen om bepaalde informatie nóg niet te geven. Het uiteindelijke doel moet wel zijn om de patiënt volledig te informeren. Zorgverleners moeten dus bekijken hoe ze die informatie in stapjes kunnen geven. De informatie niet geven moet een uitzondering zijn, de allerlaatste stap.

  • In de wet van 2002 stond dat zorgverleners persoonlijke notities kunnen toevoegen aan iemands patiëntendossier. Die notities konden niet worden ingekeken door patiënten. Dat was al vaker onderwerp van discussies. Persoonlijke notities kunnen nu niet meer. Als je inzage vraagt in je patiëntendossier dan krijg je alles te zien. Daarnaast heb je met de nieuwe wet ook het recht op een elektronische inzage van jouw patiëntendossier.

  • Patiënten hebben vanaf nu ook recht op toelichting bij hun patiëntendossier. In zo’n dossier worden vaak moeilijke woorden gebruikt. Vanaf nu heb je recht op uitleg daarbij van je zorgverlener.

  • Zorgverleners hebben de verantwoordelijkheid om de gegevens van hun patiënten via beveiligde platformen beschikbaar te maken. Data van patiënten enkel bijhouden in een archiefkast bij de huisarts zal dus niet langer kunnen. Zo wil men de samenwerking tussen de verschillende zorgverleners bevorderen. Het is belangrijk dat alle zorgverleners aan de gegevens van een patiënt kunnen als zij die nodig hebben en als de patiënt akkoord is. Het zal nog even duren voor dit in de praktijk wordt gebracht, want dit stukje van de wet hangt vast aan het eHealth plan. Dit wordt nog uitgerold.

  • Ouders verloren in de vorige versie van de wet na het overlijden van een kind het recht om het patiëntendossier van hun kind in te kijken. Ze moesten een hele papiermolen doorlopen om opnieuw toegang te krijgen. Dat werd aangepast, ouders behouden nu hun toegang.

Vertrouwenspersoon en vertegenwoordiger 

  • Je vertrouwenspersoon kan je vanaf nu bij elke behandeling, onderzoek, gesprek … bijstaan. Vroeger vroeg een arts wel eens aan een vertrouwenspersoon om tijdens een onderzoek even op de gang te gaan staan. Maar als je als patiënt je vertrouwenspersoon er liever bij hebt dan kan dat.

  • Pleegouders krijgen met de komst van de nieuwe wet officieel de bevoegdheid om op te treden als vertegenwoordiger voor hun pleegkind.

  • Een vertegenwoordiger oordeelde volgens de vorige omschrijving ‘in het belang van de patiënt’. Maar er zit soms verschil tussen ‘in het belang van de patiënt’ en ‘volgens de wil van de patiënt’. Door doelgerichte zorg en zorgplanning in de wet te brengen moet ‘de wil van de patiënt’ duidelijker zijn. En dus kan de vertegenwoordiger zich op de wil van de patiënt baseren bij beslissingen.

  • Op verzoek van de patiënt kan een vertegenwoordiger vanaf nu ook bepaalde naasten betrekken bij je zorgproces.

  • De zorgverlener zal in jouw belang multidisciplinair overleg plegen en indien jij dit verzoekt zullen ook jouw naasten betrokken worden bij de zorgverlening.

Recht op vrije keuze van zorgverlener

Het recht op vrije keuze van zorgverlener wordt uitgebreid. Om geïnformeerd te kiezen van welke zorgverlener jij zorg wil krijgen, zullen zorgverleners meer informatie over hun competenties beschikbaar moeten maken. Je kan dus als patiënt vragen aan een zorgverlener wat zijn beroepsbekwaamheid en ervaringen zijn. Tot slot moet een zorgverlener jou op de hoogte brengen wanneer deze niet voldoet aan de voorwaarden om het beroep te mogen uitoefenen, bijvoorbeeld bij schorsing door de Orde der Artsen.

Klachtrecht

Nabestaanden zullen vanaf nu een klacht kunnen indienen als de patiëntenrechten van een overleden persoon niet gerespecteerd werden.

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 04/05/2023

    Wat kan volgens onze leden nog beter aan de wet patiëntenrechten?

    Begin dit jaar riep minister Vandenbroucke iedereen op om feedback te geven op zijn voorstel voor de modernisering van de wet patiëntenrechten. Dat voorstel werd opgesteld door de voorzitter, Tom Goffin, en de ondervoorzitter, Jacqueline Herremans, van de Federale Commissie voor de Rechten van de Patiënt. Benieuwd hoe ons advies eruit ziet?

  • 15/12/2021

    Weet jij dat je je kan laten bijstaan door een vertrouwenspersoon en/of vertegenwoordiger?

    Wanneer je medische zorg nodig hebt kan het nuttig zijn om je te laten bijstaan door een vertrouwenspersoon of vertegenwoordiger. Maar wie doet wat? En welk van beide is het beste voor jouw situatie? We leggen beide begrippen uit met een aantal voorbeelden.

  • 06/10/2021

    Ken je patiëntenrechten!

    Welke rechten heb ik als patiënt? Wat is een vertrouwenspersoon? Hoe duid ik een vertegenwoordiger aan? Wat zijn mijn rechten bij een gedwongen opname? Mag ik mijn patiëntendossier inkijken? Wat als mijn rechten niet worden nageleefd?