Gesloten deuren
12
Jan
screenreader.email article

Financiële tegemoetkomingen: een doolhof van maatregelen

Als je chronisch ziek bent, heb je vaak hoge medische kosten. Soms moet je tijdelijk of permanent beroep doen op een vervangingsinkomen. Hierdoor kan je financieel misschien moeilijk rondkomen. De overheid riep dan ook een aantal maatregelen in het leven om de financiële toegankelijkheid van de gezondheidszorg te verbeteren. Het probleem is dat deze maatregelen uit verschillende “hoeken” komen. Elk beleidsniveau (Federaal, Vlaams, lokaal) draagt zijn steentje om tegemoet te komen aan de financiële noden van chronisch zieken. Het is dan ook niet zo eenvoudig om je weg te vinden in dit doolhof van maatregelen, laat staan om na te gaan op welke maatregelen je recht hebt.

12
Jan
screenreader.email article

Wat is belangrijk om te weten?

Er is een verschil tussen de verplichte en de aanvullende ziekteverzekering.

De verplichte ziekteverzekering:

  • Wordt beheerd door de Federale overheid (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering of RIZIV).

  • Het RIZIV besteedt de administratie (uitbetaling) hiervan uit aan de ziekenfondsen.

  • Is voor iedereen hetzelfde, ongeacht het ziekenfonds, waarbij je aangesloten bent (b.v. remgelden, terugbetaling medicatie).

De aanvullende ziekteverzekering:

  • Is het extra aanbod van het ziekenfonds (ledenpakket).

  • Kan sterk verschillen tussen de ziekenfondsen (b.v. terugbetaling psychologische / psychotherapeutische zorg).

  • Wordt gefinancierd met de ledenbijdrage.

  • Een vergelijking van het aanbod van de verschillende ziekenfondsen vind je terug op de website van de Spaargids.

  • Bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering hoef je geen ledenbijdrage te betalen, maar je kan dan ook geen beroep doen op extra voordelen.

Hoe pak je dit best aan?

We geven je een gouden raad: maak een afspraak met de dienst maatschappelijk werk van je ziekenfonds. Zij kennen je individuele situatie en zijn op de hoogte over de bestaande maatregelen. Samen met jou kunnen ze bekijken op welke maatregelen je recht hebt. Je kan hiervoor niet terecht bij de mensen die aan het loket zitten. Je moet echt een afspraak maken met de betrokken dienst. Ook belangrijk om te weten is dat de maatschappelijk werk(st)er van het ziekenfonds bij je thuis kan komen, indien nodig. Zo kan zij / hij zich een beeld vormen van jouw thuissituatie. Zij / hij kan dan b.v. ook suggesties doen om je woning aan te passen.

De maatregelen in vogelvlucht

Maatregelen van de Federale overheid

Binnen de Federale overheid voorziet het RIZIV een aantal maatregelen om de gezondheidszorg financieel toegankelijker te maken. Het gaat hier over de Verhoogde Tegemoetkoming (VT), de Derde betalersregeling, de Maximumfactuur en het Statuut Chronische Aandoening. Meer info over deze maatregelen vind je op de website van het RIZIV.

Personen met een beperking vanaf 18 jaar kunnen onder bepaalde voorwaarden terecht bij de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid (FOD Sociale Zekerheid) voor een inkomensvervangende en / of integratietegemoetkoming. Ook andere voordelen, zoals de parkeerkaart, kan je bij deze dienst aanvragen. Wil je hierover meer weten? Dan kan je terecht op de website van de FOD Sociale Zekerheid.

Maatregelen van de Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid biedt een extra bescherming bovenop de Federale sociale zekerheid. Met de Vlaamse sociale bescherming wil men mensen die gedurende lange tijd veel zorg nodig hebben, financieel ondersteunen. Je hebt dan recht op een tegemoetkoming in de vorm van een zorgbudget. Er zijn 3 soorten zorgbudgetten:

  •       het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden,

  •       het zorgbudget voor ouderen met een zorgnood en

  •       het zorgbudget voor mensen met een handicap.

Ook als je omwille van je chronische ziekte of beperking een mobiliteitshulpmiddel (b.v. een rolstoel) nodig hebt, dan kan je terecht bij de Vlaamse sociale bescherming.

Wil je weten hoe je zo’n zorgbudget of mobiliteitshulpmiddel kan aanvragen? Dan kan je terecht op www.vlaamsesocialebescherming.be.

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) geeft zorg en ondersteuning op maat aan personen met een handicap. Je kan beroep doen op:

  • Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH)

  • Je kan een Persoonsvolgend Budget (PVB) aanvragen. Als je vragen hebt over de opstart en het beheer van je budget, kan je terecht bij een bijstandsorganisatie. De gegevens van de bestaande bijstandsorganisaties vind je hier.

  • Tenslotte kan je ook hulpmiddelen en aanpassingen (b.v. aanpassing van je woning) vragen.

Wil je meer weten over wat het VAPH voor jou kan doen? Surf dan naar www.vaph.be.

Wil je meer info over maatregelen, specifiek voor jouw aandoening?

Dan kan je terecht bij een patiëntenvereniging, die mensen samenbrengt rond jouw ziekte of aandoening. Een overzicht van de bestaande patiëntenverenigingen vind je op de website van Trefpunt Zelfhulp

Hulpmiddelen

Omdat informatie over de kostprijs in een ziekenhuis vol staat met moeilijke woorden, hebben we een lijst van deze termen gemaakt. In deze lijst leggen we deze woorden duidelijk uit. Je kan hem hieronder downloaden.

  • Ziekenhuis

    Woordenlijst voor kosten in het ziekenhuis

    Als je wordt behandeld en/of opgenomen in het ziekenhuis dan ben je zelf verantwoordelijk voor de betaling van de kosten. Het is voor patiënten niet altijd makkelijk om een weg te vinden in alle verschillende kostprijselementen. Deze woordenlijst legt een aantal belangrijke begrippen rond kostprijs in het algemeen ziekenhuis op een laagdrempelige manier uit.

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 20/10/2023

    Kom jij in aanmerking voor thuishospitalisatie?

    Sinds 1 juli is thuishospitalisatie mogelijk voor bepaalde antibiotica- en chemobehandelingen. Zo kan je je therapie in je eigen vertrouwde omgeving verderzetten, als je dat wenst. Er zijn wel enkele voorwaarden (veiligheid en kwaliteit) en het moet gebeuren onder toezicht van een arts uit het ziekenhuis.

    Hoe gaat dat in z'n werk en welke voordelen zien wij?

  • 05/05/2023

    Terug aan het werk na ziekte? Schat de impact op je uitkering in met Jobcalc

    Ga je opnieuw aan het werk? Wat verandert er dan aan je uitkeringen en tegemoetkomingen? En welk bedrag zal je overhouden? De online rekentool, Jobcalc, helpt je een inschatting maken! Zo weet jij wat je mag verwachten.

  • 12/07/2022

    Weet jij wat je betaalt in het ziekenhuis?

    Geen eenvoudige vraag, want het totale kostenplaatje wordt bepaald door verschillende elementen.  Hoog tijd om zo’n ziekenhuisfactuur eens binnenstebuiten te keren.