2 senioren in de zetel
26
Oct
screenreader.email article

De visie van het VPP op de Vlaamse sociale bescherming

Het Vlaams sociaal verzekeringsmodel, de Vlaamse sociale bescherming (VSB), is momenteel in opbouw. De zorgbehoefte van de persoon staat in dit model centraal. Wij vinden het belangrijk dat je als patiënt de regie hebt over je eigen zorg. Dit wil zeggen dat je zelf kan beslissen welke zorg je wil en dat deze afgestemd is op je noden en behoeften.

26
Oct
screenreader.email article

Vanuit deze invalshoek formuleren we onze visie op de verdere uitbouw en op de invoering van persoonsvolgende financiering in de Vlaams sociale bescherming. Lees hieronder welke aandachtspunten en bedenkingen wij hierbij hebben.

Onze aandachtspunten bij de Vlaamse sociale bescherming   

  • Toegankelijkheid van de VSB

    Wij vragen dat de bijdrage voor de Vlaamse sociale bescherming niet verder verhoogt en dat de toegang tot VSB steeds gegarandeerd blijft.

  • Automatische toekenning van rechten

    Wij vragen dat tegemoetkomingen en rechten zoveel mogelijk automatisch worden toegekend.  

       

  • Eén loket waar patiënten terecht kunnen met aanvragen

    Wij vragen dat elk van de toegangsloketten de verschillende aanvragen voor uitkeringen en tegemoetkomingen van patiënten opneemt in samenwerking met de betreffende diensten.

  • Eén indicatie-instrument voor de toekenning van zorg

    Wij vragen dat de BelRAI, na grondig onderzoek, als uniek en flexibel inschalingsinstrument gebruikt wordt. De resultaten van de BelRAI moeten in het elektronisch dossier voor de patiënt en de zorgverlener raadpleegbaar zijn.   

                                        

  • Recht op een klachtenbehandeling

    Wij vragen een laagdrempelig loket waar patiënten met vragen en klachten over zorg terecht kunnen. Dit loket neemt klachten aan en stuurt ze door naar de betrokken instantie.

Onze bedenkingen bij persoonsvolgende financiering in de Vlaamse sociale bescherming

Het decreet Vlaamse sociale bescherming voorziet de invoering van de persoonsvolgende financiering in de vorm van een persoonsvolgend budget. Bij het toekennen van een budget moet rekening worden gehouden met de zorg- en ondersteuningsnoden van de persoon.

  • Eigen regie?

Wij vragen dat er duidelijk gecommuniceerd wordt over welke budgetten je als patiënt de regie voert. Enkel door het budget in handen van de patiënt te leggen en de noodzakelijke randvoorwaarden te respecteren, zal de zorg vraaggestuurd worden.   

  • Vrije keuze als er onvoldoende aanbod is?

Wij vragen dat er voldoende aanbod is zodat je als patiënt vrij kan kiezen. Je moeten ook vrij kunnen kiezen welke zorg je inkoopt, erkend of niet erkend. Het proces van keuzes maken moet gestroomlijnd zijn zodat patiënten weten welk traject ze moeten doorlopen.

  • Evaluatie persoonsvolgende financiering in sector personen met een handicap

Wij vragen een voortdurende grondige evaluatie van de persoonsvolgende financiering in de sector van personen met een handicap. Leerpunten uit dergelijk onderzoek kunnen dan meegenomen worden in de uitrol binnen andere sectoren.

  • Goede omkadering van de patiënt

Wij vragen dat patiënten gratis ondersteuning krijgen door een onafhankelijke organisatie bij het besteden van hun budget.

  • Kwaliteitsvol en transparant aanbod

Wij vragen dat de kwaliteit van zorg van het volledige aanbod, zowel erkende als niet erkende zorg,  in kaart wordt gebracht en publiek transparant wordt gemaakt.

Binnen het persoonsvolgend budget wordt een onderscheid gemaakt tussen:

Zorgbudgetten           

  • zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden

  • zorgbudget voor ouderen met een zorgnood

  • zorgbudget voor personen met een handicap

Zorgtickets (verschillende zorgsectoren)

Tegemoetkomingen voor mobiliteitshulpmiddelen

  • Paraplu's
    1 dec. 2021 | Auteur: Vlaams Patiëntenplatform

    Visietekst Vlaamse sociale bescherming

    Het principe is dat de financiering van de Vlaamse sociale bescherming in hoofdzaak persoonsvolgend wordt. De patiënt krijgt een persoonsvolgend budget waarmee hij zelf beslist welke ondersteuning hij wil en op wie hij hiervoor beroep wil doen. In deze nota geven we onze visie op de verdere uitbouw en op de invoering van persoonsvolgende financiering in dit Vlaams verzekeringsmodel.

Meer informatie?