Vlaams Patiëntenplatform
11
Oct

Persbericht: Vlaams Patiëntenplatform vzw beloont ziekenhuizen voor hun inzet rond kostprijsinformatie

Zes ziekenhuizen vallen vandaag in de prijzen voor de manier waarop ze hun patiënten informeren over de kostprijs van hun opname in het ziekenhuis. De hoofdprijzen gaan naar het Nationaal MS Centrum en het Heilig Hart Ziekenhuis Mol. 87% van de bevraagde patiënten in het Nationaal MS Centrum gaf aan dat ze vooraf informatie kregen over de kostprijs van hun opname. Heilig Hart Ziekenhuis Mol boekte dan weer de sterkste vooruitgang ten opzichte van 2019. ”Informatie krijgen over de kostprijs van je behandeling is een patiëntenrecht, maar dit is lang nog niet overal vanzelfsprekend. Nochtans weegt dit in de huidige financiële crisis nóg harder door”, zegt Else Tambuyzer (directeur Vlaams Patiëntenplatform). Hoe kunnen mensen zich voorbereiden op vaak hoge kosten als ze niet vooraf op de hoogte zijn?

Vlaams Patiëntenplatform
11
Oct

Met de Vlaamse Patiënten Peiling meet het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) patiëntenervaringen in de Vlaamse ziekenhuizen. Kostprijsinformatie is daar één onderdeel van. Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) verzamelt, verwerkt en publiceert de resultaten in een breder geheel van kwaliteitsindicatoren waarmee ze de kwaliteit van zorg in Vlaanderen in beeld willen brengen. Om ziekenhuizen te ondersteunen verzond het VPP in 2020-2021 een jaar lang elke maand tips rond hoe je patiënten kan informeren over kostprijsinformatie: https://bit.ly/kostprijsinformatie.

Zowel de best scorende ziekenhuizen als de hoogste stijgers worden vandaag beloond. Voor die laatste categorie werden de cijfers van dit jaar vergeleken met de cijfers van meetjaar 2019 (en dus niet met de cijfers van de voorbije coronajaren). De oorkondes worden vandaag, 11 oktober, uitgereikt aan de winnende ziekenhuizen op het symposium ‘De kwaliteit van zorg in Vlaanderen in beeld’ van het VIKZ.

De winnaars in de categorie ‘beste score’ zijn het Nationaal MS centrum (87%), het Heilig Hartziekenhuis Mol (81%) en het Revalidatiecentrum IMBO (79%). In de categorie ’hoogste stijgers’ zijn dit het Heilig Hartziekenhuis Mol (van 41% in 2019 naar 81% in 2021), het A.S.Z. Autonome Verzorgingsinstelling (van 42% in 2019 naar 61% in 2021) en het Algemeen Ziekenhuis ZENO (van 43% in 2019 naar 57% in 2021). “Elk van deze ziekenhuizen heeft hard gewerkt, we willen ze van harte feliciteren en bedanken”, zegt Else Tambuyzer.

Daarnaast willen we iedereen bedanken die zich in de afgelopen jaren inzette om patiënten goed te informeren over de kostprijs van hun zorg. Binnen het Vlaams Patiëntenplatform streven wij ernaar om goede praktijken te delen met de sector. Daarom bekijken we met de winnende ziekenhuizen of zij bereid zijn hun ‘good practices’ te delen. Ondertussen startten we ook een nieuw verbeteringstraject rond patiëntenrechten. Meer daarover volgend jaar!

Meer informatie?