Vlaams Patiëntenplatform
05
Sep

Persbericht: Onbeschikbare geneesmiddelen: 3 patiënten op 4 kregen er al mee te maken.

Je gaat naar de apotheker voor een medicijn dat je al jaren neemt, maar deze heeft het niet op voorraad en kan het ook niet bestellen. Uit een bevraging van het Vlaams Patiëntenplatform blijkt dat drie patiënten op vier hier al mee te maken kregen. Ook wanneer je een alternatief geneesmiddel krijgt zijn de gevolgen voor patiënten groot. 542 personen namen deel aan de enquête.

Vlaams Patiëntenplatform
05
Sep

In één situatie op vijf wordt er geen alternatief gevonden. De patiënt krijgt dus géén geneesmiddel. Mogelijke alternatieven zijn: een andere toedieningsvorm, een product uit het buitenland, een generiek middel, afhaling in het ziekenhuis … . Maar ook zo’n alternatief brengt veel gevolgen mee voor patiënten: verhoogde kosten, stress, verwarring … .

De impact op de levenskwaliteit van patiënten is groot.

70% van de bevraagden ervaart gevolgen door onbeschikbare medicatie. En die gevolgen wegen zwaar door. Zo zegt bijna de helft van de bevraagden een zeer grote impact te ervaren. Patiënten zoeken uren of dagen naar een apotheek met het laatste doosje. Of worden plots verwacht zich te verplaatsen naar het ziekenhuis. Heb je ‘geluk’ dan kan het product in het buitenland besteld worden of is er een alternatief zoals een generiek middel of een andere dosering. Maar de bijkomende kosten, symptomen die minder gecontroleerd worden of nieuwe bijwerkingen, moet je er bijnemen. Het is dan ook niet verrassend dat veel patiënten aangeven stress, onzekerheid of verwarring te ervaren. Ook het risico op fouten bij de inname stijgt.

 

“Ik had veel stress en angst door het ontbreken van medicatie. De apotheker, arts en ik deden veel moeite, maar zonder resultaat. Het komt zo vaak voor dat ik er niet meer op kan vertrouwen. Wat als dit met mijn levensnoodzakelijke medicatie gebeurt?”

– getuigenis van één van de respondenten in de bevraging

 

Gebrekkige informatie

In zo’n situatie wil je uiteraard weten waarom je geneesmiddel niet beschikbaar is, hoelang dat zal duren en wat je ondertussen kan doen. Toch kregen 2 bevraagden op 3 daar geen informatie over. Nochtans werd daarvoor de website farmastatus.be ontwikkeld. Alle onbeschikbaarheden staan er vermeld met reden en duur. 86% van de patiënten kent deze website niet.

Vlaams Patiëntenplatform vraagt dringend doeltreffende maatregelen

Onbeschikbaarheden zijn een groot probleem. Het VPP vraagt daarom dringend een oplossing. Ook wanneer alternatieven beschikbaar zijn, zijn er negatieve gevolgen voor de patiënt en is de impact groot. Op Europees niveau, maar ook in België moet dit blijvend hoog op de agenda gezet worden. Maatregelen mogen zich niet beperken tot geneesmiddelen waarvan de tekorten als kritiek worden beschouwd.

Ter Zake maakte een mooie reportage met onze bevraging als kapstok. Daarin komen onze directeur, Else Tambuyzer, en 2 patiënten (van Melanoompunt vzw en Hepatotransplant-Gent vzw) aan bod. Herbekijk de uitzending.

Meer informatie?

  • afbeelding samenvatting
    5 sep. 2023 | Auteur: Vlaams Patiëntenplatform

    Onbeschikbare geneesmiddelen: de belangrijkste cijfers

    3 patiënten op 4 kregen al te maken met onbeschikbare geneesmiddelen. Dat bleek uit een bevraging waaraan 542 patiënten deelnamen. In deze korte samenvatting lees je de belangrijkste resultaten van onze bevraging.

  • afbeelding rapport
    5 sep. 2023 | Auteur: Vlaams Patiëntenplatform

    Rapport: kreeg jij al te maken met onbeschikbare geneesmiddelen?

    3 patiënten op 4 kregen al te maken met onbeschikbare geneesmiddelen. Dat bleek uit een bevraging waaraan 542 patiënten deelnamen. In dit rapport lees je alle resultaten van de bevraging.