Vlaams Patiëntenplatform
19
Apr

Persbericht: 1 Vlaming op 5 kent de wet patiëntenrechten niet

Kent de Vlaming de wet patiëntenrechten? Weet hij welke rechten hieronder vallen? En worden zijn rechten gewaarborgd?

Vlaams Patiëntenplatform
19
Apr

Een grootschalige bevraging naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de wet patiëntenrechten leert ons dat er nog werk aan de winkel is. 18 april is de dag voor de rechten van de patiënt en zo’n Europese dag is broodnodig blijkt. Één op vijf kent de wet en alle acht patiëntenrechten die hieronder horen niet.

Het breder bekend maken van de wet en de patiëntenrechten is dan meteen ook het grootste werkpunt. Daarbij hoort ook de mogelijkheid tot het aanduiden van een vertegenwoordiger en vertrouwenspersoon. De respondenten geven aan dat dit een gedeelde verantwoordelijkheid is van overheden, zorgverleners, mutualiteiten en patiëntenverenigingen.

Werden onze patiëntenrechten het afgelopen jaar gerespecteerd? 24% geeft aan dat dat niet steeds het geval was voor het recht op kwaliteitsvolle dienstverlening. Ook het recht rond het patiëntendossier wordt niet altijd gewaarborgd. Zo geeft 24% van de respondenten aan dat ze problemen ondervonden wanneer ze om inzage of een afschrift van hun patiëntendossier vroegen. Tot slot willen we het recht op klacht neerleggen aanhalen. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan niet te weten waar ze een klacht kunnen indienen. Van iedereen die het afgelopen jaar een klacht had, heeft slechts één derde een klacht ingediend. 71% was niet tevreden met het verloop van de procedure die daarop volgde. Wanneer we vragen naar de reden waarom patiëntenrechten niet gerespecteerd werden, blijkt de coronacrisis het afgelopen jaar vaak de boosdoener.

Waarom is deze wet zo belangrijk voor ons? De wet zorgt er onder meer voor dat patiënten goed geïnformeerd worden, dat zorg kwaliteitsvol is en dat patiënten inzage in hun patiëntendossier kunnen krijgen. Toch leren we uit verhalen die ons bijna dagelijks bereiken dat patiëntenrechten in de praktijk vaak onder druk staan, aldus Else Tambuyzer, directeur van het VPP.

Zowel op het vlak van kennis over patiëntenrechten als op het vlak van waarborging van de verschillende rechten hebben we nog een aantal stappen te zetten. Bovendien is de gezondheidszorg van vandaag niet meer dezelfde als die van 20 jaar geleden. Hoog tijd om samen met patiënten, zorgverleners, beleidsmakers, onderzoekers, ombudsdiensten, … antwoorden te zoeken op deze uitdagingen. Daarom nodigen we iedereen uit op het namiddagsymposium ’20 jaar wet patiëntenrechten’ op 24 mei 2022. Interesse? Schrijf je snel in!

Meer informatie?