Vlaams Patiëntenplatform
16
Apr

Persbericht: beloning zorginstellingen voor inzet rond patiëntenrechten

Vijf ziekenhuizen en tien geestelijke gezondheidszorginstellingen vallen vandaag in de prijzen voor de manier waarop ze hun patiënten informeren over patiëntenrechten. De hoofdprijs bij de ziekenhuizen gaat naar het Heilig Hart Ziekenhuis Mol. 72% van hun patiënten gaf aan dat ze er informatie kregen over de oorzaken, mogelijke behandelingswijzen en gevolgen van hun aandoening (een recht uit de wet patiëntenrechten).

Vlaams Patiëntenplatform
16
Apr

Heilig Hart Mol kaapte zowel de prijs voor best presterende ziekenhuis als de prijs voor het ziekenhuis dat de meeste vooruitgang boekte ten opzichte van het jaar ervoor. Bij de geestelijke gezondheidszorginstellingen gingen CCG DAGG Lommel, De Bolster, beschut wonen de Vlaamse Ardennen, het mobiele crisis team Pharos in Jette, het centrum voor psychische revalidatie Hedera, De Spiegel Leuven, het ZNA psychiatrisch verzorgingstehuis Antwerpen, het Psychiatrisch centrum Sint-Amandus Beernem, AZ Rivierenland en het AZ Jan Portaels Vilvoorde met de hoofdprijzen lopen. Zij scoorden allemaal uitstekend op de vraag of aan patiënten toestemming werd gevraagd om hun gegevens te delen, ze een andere hulpverlener konden kiezen of een tweede mening konden vragen. Alle drie patiëntenrechten.

”Onlangs werd de patiëntenrechtenwet vernieuwd. Patiëntenrechten vormen al 20 jaar een vast onderdeel van onze gezondheidszorg, maar de toepassing van de rechten in de praktijk is nog lang niet overal vanzelfsprekend. We zijn blij om te zien dat deze gezondheidszorgorganisaties extra inspanningen leveren om de patiëntenrechten te waarborgen. We  willen hun daarvoor graag in de bloemetjes zetten.”, zegt Else Tambuyzer (directeur Vlaams Patiëntenplatform).

Met de Vlaamse Patiënten Peiling meet het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) de ervaringen van patiënten in de Vlaamse ziekenhuizen. Patiëntenrechten zijn daar onderdeel van. Het  Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) verzamelt, verwerkt en publiceert de resultaten in een breder geheel van kwaliteitsindicatoren om zo de kwaliteit van zorg in Vlaanderen in beeld te brengen op www.zorgkwaliteit.be. Om zorgorganisaties te ondersteunen verzond het VPP in 2022 een jaar lang maandelijks tips rond hoe je patiënten kan informeren over patiëntenrechten.

Zowel de best scorende ziekenhuizen als de hoogste stijgers worden vandaag beloond. Voor die laatste categorie werden de cijfers van dit jaar vergeleken met de cijfers van meetjaar 2021. De oorkondes worden vandaag, 16 april, uitgereikt aan de winnende zorginstellingen op het symposium ‘De kwaliteit van zorg in Vlaanderen in beeld’ van het VIKZ.

Het VPP wil iedereen bedanken die zich de afgelopen jaren inzette om patiënten goed te informeren over hun patiëntenrechten en deze te waarborgen in de praktijk. De organisatie bekijkt met de winnende zorginstellingen of zij bereid zijn hun ‘good practices’ te delen. Dit jaar werkt het VPP aan een nieuw verbeteringstraject rond privacy in de zorg.

Meer info?