Uit: Samenspraak 82 | Inhoudstafel >

Nieuws

NIEUW - Brochures verzekeringen & patiëntenrechten

Nieuwe wetgeving en evoluties zorgden ervoor dat onze brochures over verzekeringen en patiëntenrechten aan een update toe waren. Ze kregen niet alleen een fris nieuw uitzicht, maar ook de inhoud werd geactualiseerd. Neem zeker een kijkje!

Verzekeringen: informatie en tips voor personen met een chronische ziekte of aandoening en hun gezin

Brochure verzekeringen cover

 

Stel je eens voor dat je zou moeten opdraaien voor alle kosten van een brand, een ziekte, een zwaar auto-ongeval… Dat redt zo goed als niemand. Daarom is het heel belangrijk dat je over de nodige verzekeringen beschikt. Zonder private verzekeringen is het leven niet meer denkbaar.

Met een chronische ziekte of handicap zijn verzekeringen absoluut niet vanzelfsprekend. Jij en je gezin worden als een ‘hoger risico’ beschouwd. Je betaalt torenhoge bijpremies, je leest allerlei uitsluitingen in je contract of je wordt door de verzekeraar helemaal geweigerd. De communicatie schiet vaak tekort en bij problemen blijf je zitten met een heleboel vragen en klachten.

Met deze brochure wil het Vlaams Patiëntenplatform vzw patiënten met een chronische ziekte of handicap op weg helpen in deze moeilijke materie. De brochure biedt de lezer op een begrijpelijke manier

  • informatie over het verzekeren als economische activiteit;
  • uitleg over de plichten én de rechten van een verzekeringnemer;
  • per soort verzekering een aantal tips voor een goed contract;
  • een lijst met nuttige adressen voor klachten en problemen.

We hopen dat de brochure je kan helpen om de financiële beveiliging te vinden waar je recht op hebt. Alvast een gouden raad: kijk goed rond en vergelijk!  

Ken je rechten als patiënt! 

Brochure patiëntenrechten cover

 

Als patiënt heb je heel wat rechten. En ‘patiënt’ ben je vaker dan je denkt. Je rechten gelden immers niet alleen ten aanzien van je arts. Ze zijn ook van toepassing in de zorgrelatie met je tandarts, je apotheker, je vroedvrouw, kinesitherapeut of verpleegkundige. Je hoeft er zelfs niet echt ziek voor te zijn. Ook als bijvoorbeeld een arbeidsarts of schoolarts je onderzoekt ben je een patiënt.

Het Vlaams Patiëntenplatform vzw merkt dat de rechten van de patiënt nog steeds onvoldoende gekend zijn. De meeste patiënten en zorgverleners weten niet goed wat ze concreet kunnen verwachten. De patiëntenrechten liggen nochtans aan de basis van een goede dialoog tussen de patiënt en zijn zorgverlener. Het is daarom belangrijk dat zoveel mogelijk mensen hun rechten tijdig leren kennen.

Deze brochure wil alvast een stevige hulp zijn. Ze bevat een schat aan informatie en praktische tips in verband met alle rechten die je als patiënt hebt. Ken je rechten en zorg samen met je zorgverlener voor de beste zorgen!

Bestellen?

De ledenverenigingen van het Vlaams Patiëntenplatform vzw kunnen de brochures gratis bestellen door een mailtje te sturen naar info@vlaamspatientenplatform.be met daarin het aantal gewenste brochures en de adresgegevens van de ontvanger. Telefonisch bestellen is ook mogelijk op het nummer 016 23 05 26.

Niet-leden kunnen de brochure ook bestellen tegen een beperkte vergoeding voor druk- en verzendingskosten. Voor meer informatie kunnen zij ook terecht bij de medewerkers van het VPP (info@vlaamspatientenplatform.be of 016 23 05 26).

De brochures zijn ook digitaal beschikbaar via onze website www.vlaamspatientenplatform.be. Bij publicaties vind je een overzicht van alle brochures en kan je ze downloaden.

Overname van inhoud

Alle artikels uit de nieuwsbrief van het Vlaams Patiëntenplatform mogen overgenomen worden mits bronvermelding, als volgt: © (jaartal) Vlaams Patiëntenplatform. Het Vlaams Patiëntenplatform verdedigt de belangen van de patiënt bij het politiek beleid en de gezondheidsinstellingen. www.vlaamspatientenplatform.be.