Uit: Samenspraak 108 | Inhoudstafel >

Edito

Jouw elektronische gezondheidssamenvatting

Wist je dat je samen met je huisarts de kwaliteit van jouw elektronische gezondheidssamenvatting kunt verbeteren? Wij lanceren een campagne!

6 letters

SUM.E.H.R of ‘SUMmarized Electronic Health Record’ (‘Samengevat elektronisch gezondheidsdossier’), dat is de term die zorgverleners gebruiken voor jouw elektronische gezondheidssamenvatting.

Het is de samenvatting van de belangrijkste informatie uit je medisch dossier, aangemaakt door je huisarts die jouw Globaal Medisch Dossier beheert. Die samenvatting biedt een goed overzicht van je gezondheidstoestand en is essentieel om patiënten veilig te verzorgen, bijvoorbeeld als je in het ziekenhuis belandt. De spoedarts weet dan meteen welke medicatie je neemt, of je allergisch bent voor bepaalde producten, of je vaccinaties in orde zijn, ... Je huisarts kan deze samenvatting delen op voorwaarde dat jij hiervoor je toestemming geeft.

10 onderdelen

Welke informatie bevat de gezondheidssamenvatting?

 1. Persoonlijke gegevens
 2. Contactgegevens
 3. Naam van je huisarts die je Globaal Medisch Dossier (GMD) beheert
 4. Namen van de zorgverleners in je zorgteam
 5. Risicofactoren (allergieën, reactie op medicatie, sociale situatie, aandachtspunten,…)
 6. Medische voorgeschiedenis (medische problemen en aandoeningen, behandelingen)
 7. Huidige gezondheidsproblemen
 8. Medicatie
 9. Vaccinaties
 10. Wilsverklaring

3.011.154 gezondheidssamenvattingen beschikbaar

Voor 3.011.154 unieke personen is er al een gezondheidssamenvatting of Sumehr aanwezig in Vitalink, de digitale kluis met gezondheidsdata uit de eerstelijnszorg in Vlaanderen. Toch is deze gezondheidssamenvatting nog niet voldoende ingeburgerd. Zo bekeken slechts 179.581 Vlamingen hun Sumehr in april 2021. Dat de Sumehr beschikbaar is, betekent niet automatisch dat deze volledig ingevuld en up-to-date is! Daarom ondernemen we actie. We willen iedereen aanmoedigen om samen met zijn/haar huisarts de kwaliteit van de Sumehr te verbeteren.

3 keer klikken

Wil je weten of je al zo’n gezondheidssamenvatting hebt en wat daarin staat? Surf dan naar www.mijngezondheid.be:

 • Meld je aan op www.mijngezondheid.be.
 • Klik op het luik ‘Gezondheidssamenvatting’.
 • Is dit niet aanklikbaar? Dan zijn er voor jou geen gegevens beschikbaar onder deze rubriek.
 • Kan je wel verder klikken? Dan word je doorgeschakeld naar jouw portaal: in Vlaanderen is dat MyHealthViewer.be, in Brussel is dat Brusselshealthnetwork.be.
 • Daar vind je je gezondheidssamenvatting (‘Samenvatting medisch dossier’) terug onder documenten.
 • Heb je er geen of is ze onvolledig? Vul de gegevens in onderstaande brochure in en bezorg hem aan jouw huisarts. Onderaan dit artikel vind je de nodige informatie.

7.000 brochures

Samen met La LUSS (onze Franstalige tegenhanger) en Domus Medica (vereniging van Vlaamse huisartsen) maakten we een handige brochure om het aanmaken of vervolledigen van je gezondheidssamenvatting bij je huisarts voor te bereiden. We bezorgen deze brochure eind juni per post aan onze leden. Je kan er ook eentje aanvragen via info@vlaamspatientenplatform.be. Werk je liever digitaal? Dan kan je op onze website een PDF-versie van de brochure én een invulbaar document downloaden: http://vlaamspatientenplatform.be/pagina/gezondheidssamenvatting

Binnenkort zal de brochure ook te vinden zijn op www.mijngezondheid.be.

Wil jij ook kwaliteitsvolle en goede zorg? Vul dan jouw gezondheidssamenvatting in!

Eind juni lanceert VPP samen met Domus Medica en LUSS de campagne voor een kwalitatieve gezondheidssamenvatting of Sumehr. Het is belangrijk dat de belangrijkste informatie over je medisch dossier snel en overzichtelijk raadpleegbaar is, bijvoorbeeld in nood, of als je in het ziekenhuis of bij een wachtarts terechtkomt. Jij kan als patiënt zorgen dat jouw gezondheidssamenvatting up-to-date is, samen met je huisarts. Met de brochure ‘Kwaliteitsvolle & goed zorg’ kan je alle informatie voorbereiden voor je bezoek aan je huisarts.

Meer informatie: koen.neyens@vlaamspatientenplatform.be

Overname van inhoud

Alle artikels uit de nieuwsbrief van het Vlaams Patiëntenplatform mogen overgenomen worden mits bronvermelding, als volgt: © (jaartal) Vlaams Patiëntenplatform. Het Vlaams Patiëntenplatform verdedigt de belangen van de patiënt bij het politiek beleid en de gezondheidsinstellingen. www.vlaamspatientenplatform.be.