Uit: Samenspraak 78 | Inhoudstafel >

Agenda

Een blik in medialand - Televisie kijken of een boek lezen? Het kan ook anders!

Datum dinsdag 20 oktober 2015
Tijdstip van 19.00 tot 21.00
Plaats Vlaams Patiëntenplatform vzw, Groenveldstraat 15, Heverlee 3001, België

EEN BLIK IN MEDIALAND

Televisie kijken of een boek lezen? 

Het kan ook anders!

- INFOMOMENT OVER ANDERS KIJKEN EN LEZEN - 


  • Zou je graag op de hoogte blijven van de actualiteit of een goed boek lezen,  maar lukt dit je niet tijdens periodes van ziekte?
  • Heb je moeite met het verstaan van televisieprogramma’s?
  • Is het lettertype van boeken, kranten of tijdschriften voor jou te klein? 

Kom dan zeker naar ons infomoment over anders kijken en lezen op dinsdag 20 oktober 2015 van 19 tot 21 uur in de lokalen van het VPP. Voor dit infomoment nodigden we Geertje De Ceuleneer van de VRT en Bert Paepen van Pyxima uit. Ze komen hun eigen werkzaamheden toelichten, maar voorzien ook voldoende tijd om jullie vragen te beantwoorden.

Waar en wanneer?

Dinsdag 20 oktober 2015 van 19 tot 21 uur in de lokalen van het Vlaams Patiëntenplatform vzw in de Groenveldstraat 15 in Heverlee. Meer informatie over  parkeergelegenheid en bereikbaarheid van onze lokalen vind je terug op  onze website.

Voor wie? 

Iedereen die lid is van een patiëntenvereniging en geïnteresseerd is in deze thema’s. Zowel wie op zoek is naar informatie voor zijn/haar persoonlijke situatie, als wie deze informatie verder wil verspreiden binnen zijn/haar vereniging is erg welkom!

Inschrijven?

Deelname is gratis, maar we vragen wel om even een seintje te geven als je aanwezig zal zijn. Laat ook even weten met hoeveel personen je komt. Dit liefst ten laatste op maandag 12 oktober. Stuur een mailtje naar info@vlaamspatientenplatform.be of bel naar 016 23 05 26.

 

Wie zijn de sprekers?

Geertje De Ceuleneer - VRTLogo VRT

De VRT ondertitelt bijna alle uitzendingen, opvraagbaar via
T-888, en die ondertitels kan je ook laten voorlezen, zodat je gesproken ondertiteling krijgt. Vlaamse gebarentaal is op zaterdagochtend te zien bij de Week van Karrewiet op Ketnet sinds mei 2012. Op zondagavond kon je sinds september kijken naar fictie met audiodescriptie. Oorspronkelijk zijn al deze maatregelen bedoeld voor doven en slechthorenden en blinden en slechtzienden, maar ze weten inmiddels dat er een veel ruimer publiek baat heeft bij deze aanpassingen. Alleen de websites zijn nog niet zo toegankelijk als gehoopt. Jaarlijks wordt het Vlaams Patiëntenplatform uitgenodigd op een vergadering met stakeholders, waar het hele toegankelijkheidsbeleid wordt toegelicht.

Op 20 oktober komt ze speciaal voor onze ledenverenigingen uitleg geven over hun initiatieven rond toegankelijkheid. Geertje De Ceuleneer is coördinator Diversiteit. Ze coördineert alle diversiteitsplannen en bespreekt deze met de stakeholders.

Meer informatie: www.vrt.be/toegankelijkheid


Bert Paepen – Pyxima Logo Pyxima - Social care software                                          

Pyxima is een spin-off van de KU Leuven die software diensten levert voor de social profit sector. Hun missie is de kwaliteit van leven helpen verbeteren door technologische innovatie. Bert Paepen is mede-oprichter van Pyxima.

Heb je moeilijkheden om de dagelijkse krant te lezen? Zijn de letters van je favoriete tijdschrift te klein of is het lastig om een boek vast te houden? Dan zijn de luisterboektoepassingen die Bert Paepen van Pyxima zal komen voorstellen tijdens het infomoment misschien wel iets voor jou:

  • De Audiokrant (www.kamelego.be) is een dagelijkse gesproken krant die lezers met een beperking toegang geeft tot alle Vlaamse kranten via een computerscherm. Je kan luisteren naar de volledige inhoud van de krant, net als op papier.
  • Anderslezen (www.anderslezen.be) is een online platform voor luisterboeken. Je vindt er de dagelijkse audiokrant, periodieke luistertijdschriften en gesproken boeken. Lezen is mogelijk via een computer of een gespecialiseerde DAISY speler.
  • Nagelnieuw is de Anderslezen app, waarmee je voortaan op je smartphone of tablet kan luisteren naar de audiokrant, luistertijdschriften en gesproken boeken. 

Overname van inhoud

Alle artikels uit de nieuwsbrief van het Vlaams Patiëntenplatform mogen overgenomen worden mits bronvermelding, als volgt: © (jaartal) Vlaams Patiëntenplatform. Het Vlaams Patiëntenplatform verdedigt de belangen van de patiënt bij het politiek beleid en de gezondheidsinstellingen. www.vlaamspatientenplatform.be.