Onze adviezen en tips

Welke rechten heb ik als patiënt? Waar vind ik info over de kwaliteit van de zorg? Hoe vind ik mijn weg in het doolhof van tegemoetkomingen? Op basis van reeds aangekaarte noden, problemen en situaties proberen wij een reeks aan praktische adviezen en tips voor te schotelen.

We maken je graag wegwijs!

Onze meest gelezen adviezen en tips

VDAB coaching
29/06/2023

Ontdek wat VDAB voor jou kan betekenen

Heb je een chronische ziekte en wil je (opnieuw) werken? Weet je niet zeker hoe je daaraan begint? Dan is VDAB er om samen met jou stappen richting werk te zetten, in afstemming met je arts. Zo kan je je competenties bijschaven of anders inzetten voor een job die bij je past. Ook bestaan er hulpmiddelen voor je werkgever. Ontdek er hier meer over.

Lees meer
view-woman-typing-laptop
05/05/2023

Terug aan het werk na ziekte? Schat de impact op je uitkering in met Jobcalc

Ga je opnieuw aan het werk? Wat verandert er dan aan je uitkeringen en tegemoetkomingen? En welk bedrag zal je overhouden? De online rekentool, Jobcalc, helpt je een inschatting maken! Zo weet jij wat je mag verwachten.

Lees meer
Cards patiëntenrechten
04/05/2023

Wat kan volgens onze leden nog beter aan de wet patiëntenrechten?

Begin dit jaar riep minister Vandenbroucke iedereen op om feedback te geven op zijn voorstel voor de modernisering van de wet patiëntenrechten. Dat voorstel werd opgesteld door de voorzitter, Tom Goffin, en de ondervoorzitter, Jacqueline Herremans, van de Federale Commissie voor de Rechten van de Patiënt. Benieuwd hoe ons advies eruit ziet?

Lees meer

Al onze adviezen en tips vind je hier terug

Filter adviezen en tips per thema
  • 20/10/2023

    Kom jij in aanmerking voor thuishospitalisatie?

    Sinds 1 juli is thuishospitalisatie mogelijk voor bepaalde antibiotica- en chemobehandelingen. Zo kan je je therapie in je eigen vertrouwde omgeving verderzetten, als je dat wenst. Er zijn wel enkele voorwaarden (veiligheid en kwaliteit) en het moet gebeuren onder toezicht van een arts uit het ziekenhuis.

    Hoe gaat dat in z'n werk en welke voordelen zien wij?

  • 18/01/2023

    Patiëntgerichte ziekenhuiswebsites? Daar helpen we aan mee!

    Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) brengt de kwaliteit van zorg in Vlaanderen in beeld. Eén van de elementen die bijdragen aan de kwaliteit van zorg is de patiëntgerichtheid van de websites van onze ziekenhuizen. Om dat te meten doen ze een beroep op ons.

  • 11/01/2022

    Hoe wordt kwaliteit van zorg gegarandeerd?

    Zorgen voor kwaliteitsvolle zorg is een werkwoord. Het vergt initiatieven op vele niveaus en er is een belangrijke rol weggelegd voor patiënten.

  • 27/10/2021

    Kwaliteit van zorg door de ogen van patiënten

    Patiënten hebben recht op kwaliteitsvolle zorg, maar wat betekent dat juist? En hoe kijken patiënten naar kwaliteit van zorg? Welke aspecten van zorg zijn voor hen belangrijk? Welke kwaliteiten moeten zorg en zorgverleners hebben in hun ogen?

  • 26/10/2021

    Hoe kan ik als patiënt mijn ervaring rond kwaliteit van zorg delen?

    Wil jij de kwaliteit van jouw zorgverlening beoordelen? Wil je zo meehelpen aan de verbetering van de kwaliteit van zorg?

  • 26/10/2021

    Hoe kan je als zorginstelling of individuele zorgverlener kwaliteit van zorg verbeteren?

    Wens je als zorginstelling of individuele zorgverlener de kwaliteit van zorg te verbeteren? Zoek je handvaten om dit te kunnen doen? Ben je benieuwd naar hoe patiënten vinden dat de zorgverlening beter kan?

  • 11/10/2021

    Een geïnformeerde keuze over kwaliteit van zorg? Wij maken je wegwijs!

    Wil je nagaan waar je de beste kwaliteit van zorgverlening krijgt? Ben je benieuwd of je in zorginstelling A een grotere overlevingskans hebt dan in zorginstelling B? Zou je graag weten hoe andere patiënten jouw zorginstelling beoordelen? 

Bekijk ook onze standpunten!

Werken
07/09/2022

Advies van het Observatorium voor chronische ziekten over arbeidsongeschiktheid

Heb je een chronische ziekte en ben je in een situatie van arbeidsongeschiktheid? Dan zal je, jammer genoeg, heel wat knelpunten ervaren. We werken al jaren aan deze knelpunten. Wie wil werken, moet kunnen werken. Die stap naar werk moet zo laagdrempelig mogelijk zijn en je mag hiervoor niet gestraft worden.

Lees meer
vertegenwoordigen
14/07/2022

De visie van het VPP op patiëntenparticipatie

Patiëntenparticipatie zit in het hart van onze organisatie. Het onderwerp zit zo in ons DNA verweven. Het thema staat ook hoog op alle beleidsagenda’s en beheerst de agenda’s van zorginstellingen en – netwerken. Tegelijkertijd bestaat er veel onduidelijkheid over. Hoe geef je participatie vorm in de praktijk? Dit standpunt schept klaarheid en verduidelijkt de visie van het VPP.

Lees meer
Afbeelding rapport thuislevering medicatie
02/03/2022

Bevraging: thuislevering van medicatie door de apotheker

Kreeg je medicatie voorgeschreven? Dan is de volgende stap een bezoek aan je apotheker. Want momenteel wordt medicatie steeds afgeleverd in de apotheek. Slechts in enkele uitzonderlijke situaties is het laten thuisbezorgen van je medicatie door de (huis)apotheker mogelijk.

Lees meer

Niet gevonden wat je zoekt?

Contacteer ons