Medische expertise
08
Oct
screenreader.email article

Medische expertise bij verzekeringen

In het kader van een verzekering die je hebt afgesloten, kan er een medische expertise plaatsvinden om een verzekeringscontract uit te voeren of om een verzekeringsgeschil op te lossen.

08
Oct
screenreader.email article

Een medische expertise bij verzekeringen komt bijvoorbeeld voor:

  • als een inkomensverzekeraar jouw percentage arbeidsongeschiktheid wil laten bepalen,

  • bij een geschil over de hoogte van de schadevergoeding die de verzekeraar na ongeval voorstelt of,

  • als een verzekeraar weigert tussen te komen omdat de schade volgens hem te wijten is aan een voorafbestaande ziekte.

  • Getuigenis patiënt met rugklachten
    André

    Door een aandoening ben ik sinds kort gestopt met werken. Gelukkig beschik ik over een private verzekering die mijn inkomensverlies bij ziekte compenseert. Mijn verzekeraar wil mijn arbeidsongeschiktheid laten beoordelen via een medische expertise.

Als patiënt ben je meestal niet vertrouwd met een medische expertise. Dat zorgt voor grote onzekerheid. Wij stelden daarom een handleiding op die onderaan deze pagina terug is te vinden is. Met deze handleiding willen we patiënten belangrijke informatie en praktische tips geven om zich goed voor te bereiden op een medische expertise en om weloverwogen keuzes te maken.

Als patiënt of slachtoffer kan je nood hebben aan bijstand bij geschillen met de verzekeringsmaatschappij. Het gaat steeds om technisch heel ingewikkelde kwesties en juridische procedures.

Je kan beroep doen op een bijstandsarts die je belangen bij een medische expertise behartigt.

Een bijstandsarts:

  • stelt samen met jou een dossier op,

  • laat de nodige onderzoeken doen die kunnen uitwijzen of je recht hebt op bepaalde uitkeringen,

  • geeft raad over alle aspecten van de medische expertise en legt uit waarom bepaalde procedures gebeuren,

  • kan je verdediging opnemen tijdens een expertise, omdat hij net als de artsen van de tegenpartij over de nodige kennis en ervaring beschikt,

  • waakt erover dat je krijgt waar je recht op hebt en

  • staat je bij in beroep tegen een expertise.

Contactgegevens van bijstandsartsen kan je opvragen bij ons. Wij hanteren deze contactgegevens louter als hulpmiddel. We kunnen ons niet uitspreken over de kwaliteit van deze bijstandsartsen. Het is aan jou als patiënt om een keuze te maken en aan te voelen aan welke bijstandsarts je je vertrouwen wil geven.

  • Getuigenis patiënt met hersentumor
    Marlies

    Mijn hospitalisatieverzekeraar weigert tussen te komen voor de kosten van mijn ziekte. De verzekeraar beweert namelijk dat mijn ziekte al bestond voor dat ik de hospitalisatieverzekering afsloot. Omdat ik deze bewering betwist, stelt de verzekeraar voor om het geschil via een minnelijke medische expertise te regelen.

  • Medische expertise
    8 okt. 2021 | Auteur: Vlaams Patiëntenplatform

    Medische expertise in het kader van verzekeringen

    Het Vlaams Patiëntenplatform vzw wil met deze folder patiënten informeren en adviseren over medische expertises in het kader van verzekeringen. De folder biedt patiënten belangrijke informatie en praktische tips om zich goed voor te bereiden op een medische expertise en weloverwogen keuzes te maken.

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 19/03/2024

    Op zoek naar een hospitalisatieverzekering? Bekijk onze vergelijking!

    De ene hospitalisatieverzekering is de andere niet. Wij maakten voor jou een vergelijking van de hospitalisatieverzekeringen van de ziekenfondsen. Want dat kan een groot verschil maken in wat je krijgt terugbetaald en wat niet.

  • 20/10/2023

    Kom jij in aanmerking voor thuishospitalisatie?

    Sinds 1 juli is thuishospitalisatie mogelijk voor bepaalde antibiotica- en chemobehandelingen. Zo kan je je therapie in je eigen vertrouwde omgeving verderzetten, als je dat wenst. Er zijn wel enkele voorwaarden (veiligheid en kwaliteit) en het moet gebeuren onder toezicht van een arts uit het ziekenhuis.

    Hoe gaat dat in z'n werk en welke voordelen zien wij?

  • 05/05/2023

    Terug aan het werk na ziekte? Schat de impact op je uitkering in met Jobcalc

    Ga je opnieuw aan het werk? Wat verandert er dan aan je uitkeringen en tegemoetkomingen? En welk bedrag zal je overhouden? De online rekentool, Jobcalc, helpt je een inschatting maken! Zo weet jij wat je mag verwachten.