Onbeschikbaarheden van medicatie
28
Sep
screenreader.email article

Help, mijn geneesmiddel is onbeschikbaar!

Het kan gebeuren dat je apotheker je medicatie niet kan afleveren omdat het niet beschikbaar is. Dit wil zeggen dat de apotheker het geneesmiddel ook niet kan bestellen bij de groothandel.

28
Sep
screenreader.email article

Er zijn verschillende redenen waarom een geneesmiddel onbeschikbaar kan zijn. Zo zou het kunnen dat er grondstoffen ontbreken waardoor het product niet gemaakt kan worden, maar ook andere productieproblemen of commerciële redenen kunnen aan de basis van het probleem liggen.

Soms zijn er alternatieven beschikbaar (bijvoorbeeld generieke geneesmiddelen), in andere situaties is dit niet zo makkelijk. Ga daarom steeds in overleg met je behandelende arts of (huis)apotheker. Zoek samen naar de meest geschikte oplossing voor jou.

Farmastatus

Op de databank Farmastatus kan je meer informatie vinden over waarom je geneesmiddel ontbreekt en wat de geschatte duur van deze onderbreking is. Soms vind je er ook info over de impact van de onbeschikbaarheid en of er bepaalde maatregelen genomen worden. Als je je registreert word je op de hoogte gehouden over de beschikbaarheid.

Contacteer ons

Ook wij volgen deze onbeschikbaarheden op en kaarten mogelijke problemen aan bij het FAGG. Het FAGG is de in België bevoegde autoriteit die toeziet op de kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid van geneesmiddelen. Dit geldt zowel voor geneesmiddelen in ontwikkeling als voor geneesmiddelen die al op de markt zijn. Ervaar je problemen met de onbeschikbaarheid van een geneesmiddel? Laat het ons weten!

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 20/10/2023

    Kom jij in aanmerking voor thuishospitalisatie?

    Sinds 1 juli is thuishospitalisatie mogelijk voor bepaalde antibiotica- en chemobehandelingen. Zo kan je je therapie in je eigen vertrouwde omgeving verderzetten, als je dat wenst. Er zijn wel enkele voorwaarden (veiligheid en kwaliteit) en het moet gebeuren onder toezicht van een arts uit het ziekenhuis.

    Hoe gaat dat in z'n werk en welke voordelen zien wij?

  • 30/03/2023

    Vernieuwing terugbetalingsprocedure van geneesmiddelen

    Een nieuw plan van het RIZIV voor de terugbetalingsprocedure van geneesmiddelen heeft 1 doelstelling: een snelle en duurzame toegang tot geneesmiddelen. De belangrijkste nieuwigheden voor patiënten leggen we hieronder kort uit. De volgende stap is goedkeuring door de politiek. Zo zijn er bijvoorbeeld wettelijke aanpassingen nodig om de hervormingen in de praktijk te brengen. Dat kan nog voor aanpassingen zorgen.

  • 01/09/2022

    Je voorschriften voor geneesmiddelen digitaal beheren

    Geneesmiddelen kunnen in jouw zorg en behandeling een belangrijke plaats innemen. Als patiënt wil je daarom een duidelijk overzicht van de voorgeschreven geneesmiddelen en hoe en wanneer je deze moet gebruiken. Die informatie zou je moeten vinden in je medicatieschema. Je kan het digitaal raadplegen en wordt met jouw toestemming gedeeld met jouw zorgverleners.

    Sinds september 2021 kan je als patiënt ook kiezen om jouw geneesmiddelenvoorschriften niet meer op papier te krijgen, maar ook deze digitaal te beheren als je dat wenst. Hoe je dat doet, lees je hier.