life-g76bf0612b_1280
08
Oct
screenreader.email article

Handige tips bij het afsluiten van een verzekering

Om te bepalen hoeveel je betaalt voor je verzekering verdeelt de verzekeringssector ons in groepen van mensen met een gelijkaardig risicoprofiel. Binnen elke groep betaalt iedereen hetzelfde bedrag om verzekerd te worden. Met andere woorden: wie een gelijkaardig risico loopt, betaalt eenzelfde premie. Hierdoor betalen personen met een chronische aandoening vaak hoge premies of worden ze zelfs uitgesloten. Om deze extra kosten te beperken geven we enkele tips waarmee je rekening kan houden bij het afsluiten van een verzekering.

08
Oct
screenreader.email article

Een gouden tip: vergelijk en lees de kleine lettertjes

Welke verzekering je ook wil afsluiten, kijk eerst goed rond en vergelijk grondig. Elke verzekeraar heeft namelijk een eigen beleid en specifieke producten. Zo vraagt de ene verzekeraar je misschien een hoge bijpremie omwille van je chronische ziekte, terwijl dat bij de andere best meevalt. Sommige verzekeraars dekken ook meer schadegevallen dan anderen. Controleer bij het vergelijken zeker de volgende elementen (en lees ook de kleine lettertjes):

  • Wat zegt het verzekeringscontract over vooraf bestaande aandoeningen?

  • Welke uitsluitingen worden in het verzekeringscontract vermeld? Wanneer komt de verzekeraar met andere woorden niet tussen als het gedekte risico zich voordoet?

Voor de hospitalisatieverzekering maken we jaarlijks een vergelijk tussen het aanbod van de verschillende mutualiteiten. De vergelijking van 2022 kan je hier terugvinden.

Ook voor de reisverzekering hebben we een checklist opgesteld waarin belangrijke elementen staan om rekening mee te houden bij het afsluiten van deze verzekering. De checklist rond reisverzekeringen vind je hier terug.

Rechten en plichten

Ieder verzekeringscontract vermeldt de plichten die een verzekerde moet vervullen om het contract te laten gelden maar daarnaast heeft de verzekerde ook rechten.

Mededelingsplicht

Vooraleer je een verzekering afsluit, zal de verzekeraar informatie verzamelen om het risico in te schatten. Je bent verplicht om spontaan alle gegevens mee te delen die belangrijk zijn om het risico te beoordelen.

Rechten in verband met medische vragenlijsten en medische onderzoeken
  • Een medische vragenlijst mag enkel vragen bevatten over je huidige gezondheidstoestand.

  • Vragen over genetische gegevens zijn verboden. Pas als een ziekte zich gemanifesteerd heeft, moet je dit vertellen. Ook technieken van genetisch onderzoek mogen niet gebruikt worden.

  • De verzekeraar mag niet vragen naar ziektes die zich voordoen in je familie.

  • Medische onderzoeken zijn onderworpen aan de wet op de patiëntenrechten.

Omdat een medische vragenlijst heel gedetailleerd is, kan het interessant zijn om hem samen met je behandelend arts in te vullen.

Soms kan je behandelend arts een attest opmaken dat aangeeft dat je aandoening stabiel is of zich gunstig ontwikkelt. Zo’n attest geeft je een goede basis om te onderhandelen over betere verzekeringsvoorwaarden. Vraag er dus naar bij je arts!

Wat kan je doen bij klachten?

Als een verzekeraar je weigert, een bijpremie aanrekent of onderwerpt aan bijzondere voorwaarden, dan moet hij de beslissing steeds objectief en redelijk kunnen motiveren. Krijg je geen motivering of is die niet redelijk en objectief, dan kan je bij volgende instanties een klacht neerleggen:

UNIA, het interfederaal Gelijkkansencentrum
  • Mogelijke discriminatie op vlak van verzekeringen

  • 0800 12 800

Ombudsman van de Verzekeringen
  • Bemiddeling tussen verzekerde en verzekeraar

  • 02 547 58 71

Meer informatie?

Mogelijk ook interessant...

  • 19/03/2024

    Op zoek naar een hospitalisatieverzekering? Bekijk onze vergelijking!

    De ene hospitalisatieverzekering is de andere niet. Wij maakten voor jou een vergelijking van de hospitalisatieverzekeringen van de ziekenfondsen. Want dat kan een groot verschil maken in wat je krijgt terugbetaald en wat niet.

  • 20/10/2023

    Kom jij in aanmerking voor thuishospitalisatie?

    Sinds 1 juli is thuishospitalisatie mogelijk voor bepaalde antibiotica- en chemobehandelingen. Zo kan je je therapie in je eigen vertrouwde omgeving verderzetten, als je dat wenst. Er zijn wel enkele voorwaarden (veiligheid en kwaliteit) en het moet gebeuren onder toezicht van een arts uit het ziekenhuis.

    Hoe gaat dat in z'n werk en welke voordelen zien wij?

  • 05/05/2023

    Terug aan het werk na ziekte? Schat de impact op je uitkering in met Jobcalc

    Ga je opnieuw aan het werk? Wat verandert er dan aan je uitkeringen en tegemoetkomingen? En welk bedrag zal je overhouden? De online rekentool, Jobcalc, helpt je een inschatting maken! Zo weet jij wat je mag verwachten.