Tekstversie filmpje EhealthConsent

eHealthConsent - je toestemming geven om je gezondheidsgegevens op een veilige manier te delen 

Hallo, ik ben Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform. Vanuit ons platform vinden we het heel erg belangrijk dat patiënten of dat burgers hun gezondheidsgegevens op een veilige manier kunnen delen. Ik neem jullie vandaag graag mee op pad om te kijken hoe je dat kan doen. Want waarom is dat nu belangrijk? Stel dat ik op vakantie ga, bijvoorbeeld aan de zee met mijn kindjes. Dan vind ik het belangrijk dat gegevens rond geneesmiddelen, rond ingrepen, operaties die er vroeger zijn geweest goed in kaart zijn gebracht en dat nieuwe zorgverstrekkers ook aan die gegevens kunnen om te kijken wat en hoe. Op die manier kan er ook beter samengewerkt worden en zijn ze goed op de hoogte van welke geneesmiddelen ik wel kan nemen en welke ik niet kan nemen. Voila, ik neem jullie graag mee op pad om te kijken welke stappen je daarvoor allemaal moet onderdelen om je gegevens te delen. Je kan je gegevens natuurlijk ook laten delen door je toestemming te geven aan een arts, een apotheker, in het ziekenhuis of bij een mutualiteit, maar je kan het ook zelf doen. En dat demonstreren we graag vandaag. Wat heb je nu nodig om je toestemming te geven om die uitwisseling van je gezondheidsgegevens mogelijk te maken? Je hebt je eID nodig met de daarbij horende pincode en ook een eID lezer die je nodig hebt om je kaart in te steken.

Voila, ik ben er klaar voor. We gaan naar de website www.ehealth.fgov.be en daar kies ik voor burgers. Ik krijg dan een veldje met online diensten en ik kan hier kiezen voor toegang tot eHealthConsent. Dan klik ik daarop. Dan vraagt de website mij om verder te gaan met mijn elektronische identiteitskaart. Ik klik ook dit veld aan. En dan om mijn beveiligingscertificaat op te vragen. Dan mijn pincode, even niet kijken. Mijn aanvraag wordt verwerkt. Voila, Ilse Alfonsine Weeghmans kan zich aanmelden. Oké, we zijn nu op de pagina om je toestemming te geven. Je ziet hier toestemming staan, dat is het veld waar we nu op zijn, en je ziet duidelijk aan het rode handje dat ik mijn toestemming nog niet gegeven heb. Ik sta hier nu klaar op activeren om te klikken om mijn toestemming te geven.

Nu, wat betekent dat nu, die toestemming geven? Het beteent eigenlijk dat ik mijn akkoord geef als patiënt of als burger om gegevens uit te wisselen, maar enkel en alleen tussen de zorgverleners waar ik een zorgrelatie mee heb. Het betekent dus dat met elke zorgverlener in dit land waar ik geen zorgrelatie mee heb, dat die niet aan mijn gegevens kan, dat hij geen gebruik kan maken van de uitwisseling van gegevens. Ik ga nu hier op activeren klikken. Activeren.

Nu geeft hij eigenljik aan van let op, u staat op het punt om uw status te wijzigen. Hij geeft eigenlijk aan wat de gevolgen zijn, hetgene wat ik juist verteld heb wat het betekent om gegevens te delen. Je kan hier ook nog meer informatie opvragen. En ik ga hier aanduiden dat ik kennis genomen heb van de informatie wat het betekent eigenlijk om mijn toestemming te geven om gegevens te delen. Bevestigen. Voila, je ziet hier het groene handje, uw status van de toestemming. Ik stem ermee in om de uitwisseling van mijn medische gegevens langs elektronische weg te faciliteren in het kader van mijn gezondheidszorg.

Je kan ook zien, je kan altijd ook je toestemming om gegevens uit te wisselen ook intrekken. En dan kan je hier klikken op deactiveren. Ik ben nog in het veld toestemming en heb zojuist mijn toestemming gegeven, dat zie je aan het groene handje. Ik ga nu naar het veld therapeutische relaties. Ik hou er eventjes mijn hand voor zodat de privacy van mijn huisarts ook beschermd is. Want je ziet dat ik een Globaal Medisch Dossier heb en dat die zorgrelatie al werkzaam is in het systeem.

In de toekomst ga je hier kunnen zien met welke zorgverleners je allemaal een zorgrelatie hebt. Het volgende veld, ik ga naar uitsluitingen. Ik klik daar. En hier, bij uitsluitingen, kan ik ervoor kiezen om één zorgverlener of meerdere zorgverleners uit te sluiten van de uitwisseling van mijn gezondheidsgegevens. Ik doe dat door te klikken op voeg een uitsluiting toe. Het veld daar. En hier kan ik zoeken op naam en voornaam. Ik kan hier bij beroepscategorie kiezen of het gaat over een arts, een apotheker of een verpleegkundige en de zoekmachine gaat mij dan ook de juiste persoon aangeven. En op die manier kan je er ook voor kiezen om een zorgverlener uit te sluiten van je medische gegevens of je gezondheidsgegevens.

Zo, nu hebben we laten zien hoe je ervoor kan kiezen om zelf als patiënt je toestemming te registeren. Veel succes ermee!