Uit: Samenspraak 67 | Inhoudstafel >

Goed om te weten

Wist je dat...

… er een computerspel bestaat voor kinderen met ADHD?

Met steun van de Vlaamse Overheid testen Centrum Zitstil vzw en Janssen Pharmaceutica de effecten van HealSeeker, een serious game voor kinderen met ADHD. Het spel heeft als doel de kinderen te leren omgaan met de dagelijkse uitdagingen van ADHD: organiseren, tijdsbesef, sociale interactie,… Doorheen het spel worden ze begeleid door een mentor die feedback geeft en hen beloont, waardoor de kinderen meer zelfvertrouwen krijgen en een positief zelfbeeld opbouwen. Meer informatie over dit project kan je vinden via www.zitstil.be.

… er EHBO-instructies bestaan op zakformaat?

Het Rode Kruis ontwierp een handig kaartje met daarop de basisregels voor het toedienen van eerste hulp. Naast een algemene uitleg voor alle noodsituaties krijg je ook meer gerichte tips voor in geval van hartstilstand, beroerte of brandwonden. Er worden telkens enkele eenvoudige handelingen opgesomd, die een groot verschil kunnen maken en in veel gevallen zelfs een leven kunnen redden. Het eerstehulpkaartje past perfect in je handtas of je portefeuille. Je kan het downloaden via http://redeenleven.rodekruis.be/eerstehulpkaart.php.

… de Vlaamse Overheid bezorgd is om je oren?

Met de sensibiliseringscampagne ‘Help ze niet naar de tuut’ wil de Vlaamse overheid jong en oud beschermen tegen gehoorschade. Zo werd onder andere een applicatie ontwikkeld waarmee je in een luidruchtige omgeving het risico op schade kan meten. Op de website www.helpzenietnaardetuut.be kan je heel wat informatie vinden over de oorzaken en gevolgen van gehoorschade, en uiteraard veel tips om schade te vermijden. Je kan er eveneens een test doen om te onderzoeken of je luistergedrag risico’s inhoudt, zodat je kan ingrijpen indien nodig.

… 18 april de Europese dag van de rechten van de patiënt is?

Samen met vrijwilligers van onze verenigingen zullen we ook dit jaar aanwezig zijn in vijf Vlaamse ziekenhuizen. We zullen er mensen informeren over hun rechten en informatiebrochures uitdelen. De keuze van de ziekenhuizen waar we aanwezig zullen zijn, wordt heel binnenkort gemaakt. We bezorgen je zo snel mogelijk meer informatie, hou je mailbox dus zeker in de gaten! Naast onze actie aan de ziekenhuizen lanceren we die dag ook een informatieve postercampagne over patiëntenrechten. Deze campagne kwam tot stand in samenwerking met Trefpunt Zelfhulp vzw, ICURO en Zorgnet Vlaanderen en met steun van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Vanaf 18 april zal je de posters kunnen terugvinden in de deelnemende Vlaamse ziekenhuizen en vind je meer informatie op onze website.
 
Interesse om als vrijwilliger deel te nemen aan onze actie en patiënten te informeren in een van de ziekenhuizen? Neem snel contact met ons op (info@vlaamspatientenplatform.be of 016 23 05 26)!

Overname van inhoud

Alle artikels uit de nieuwsbrief van het Vlaams Patiëntenplatform mogen overgenomen worden mits bronvermelding, als volgt: © (jaartal) Vlaams Patiëntenplatform. Het Vlaams Patiëntenplatform verdedigt de belangen van de patiënt bij het politiek beleid en de gezondheidsinstellingen. www.vlaamspatientenplatform.be.