Uit: Samenspraak 76 | Inhoudstafel >

Edito

Nieuwe wet over beschermingsstatuut - bevraging en infomoment

Sinds 1 september 2014 bestaat er een nieuw beschermingsstatuut voor mensen die niet (meer) in staat zijn om persoonlijke of zakelijke beslissingen te nemen. Voortaan zijn er twee systemen voor de bescherming van de persoon en/of zijn goederen: de buitengerechtelijke en de rechterlijke bescherming.

  • Bij de buitengerechtelijke bescherming kan een persoon zelf een volmacht geven aan iemand die hij vertrouwt om bepaalde handelingen in zijn naam te stellen.
  • Bij de rechterlijke bescherming stelt de vrederechter een bewindvoerder aan die de persoon begeleiding op maat zal bieden. De vrederechter kan dan één of meerdere bewindvoerders aanduiden. Dit kan iemand uit het netwerk van de persoon zijn of een professional (bijvoorbeeld een advocaat of boekhouder).

Voorbeeld: Jan begint steeds meer te vergeten en is vaak verward. Volgens de huisarts begint hij te dementeren. De kinderen willen tijdig ingrijpen. Als Jan nog bekwaam is, kan hij iemand aanduiden die hij vertrouwt om beslissingen te nemen. Als dit bij de vrederechter of de notaris wordt genoteerd, zal die persoon ook beslissingen kunnen nemen wanneer Jan helemaal niet meer wilsbekwaam is (buitengerechtelijke bescherming). Wanneer Jan niemand aanstelt, zal de vrederechter iemand aanduiden. Dit kan iemand van de familie zijn of een professional (rechterlijke bescherming).

Het VPP wil graag weten wat jullie ervaringen zijn met deze nieuwe wet. Zo kennen we eventuele knelpunten zo snel mogelijk en kunnen we ze aankaarten bij de juiste instanties. Daarom lanceren we een korte bevraging die peilt naar jullie ervaringen.

Heb jij of iemand die je kent al te maken gehad met deze nieuwe wet? Laat dan zo snel mogelijk iets weten via onze enquête. Indien er onduidelijkheden of vragen zijn over deze enquête, kan je Els Meerbergen of Else Tambuyzer opbellen voor meer uitleg op het nummer  016 23 05 26.

Op zaterdag 6 juni van 10u00 tot 13u00 organiseert het VPP een infomoment voor de ledenverenigingen over de nieuwe wet. We stellen die dag ook de resultaten van de bevraging voor. Dit infomoment vindt plaats in onze lokalen te Groenveldstraat 15, 3001 Heverlee. Inschrijven is gratis en kan via 016 23 05 26 of else.tambuyzer@vlaamspatiëntenplatform.be

Overname van inhoud

Alle artikels uit de nieuwsbrief van het Vlaams Patiëntenplatform mogen overgenomen worden mits bronvermelding, als volgt: © (jaartal) Vlaams Patiëntenplatform. Het Vlaams Patiëntenplatform verdedigt de belangen van de patiënt bij het politiek beleid en de gezondheidsinstellingen. www.vlaamspatientenplatform.be.