Uit: Samenspraak 85 | Inhoudstafel >

Edito

Nieuwe website OPGanG lanceert 'weer-op-gang'-kaart

OPGanG, de Open Patiëntenkoepel Geestelijke Gezondheid, ontwikkelde deze zomer een nieuwe website: www.opgang.be. Daarop biedt OPGanG ook de interactieve ‘weer-op-gang’ kaart aan. Dit is een middel om personen na een psychiatrische opname te ondersteunen.

Als samenwerkingsverband van Vlaamse patiëntenverenigingen en -initiatieven wil OPGanG de krachten, kwaliteiten en expertise van ervaringsdeskundigen bundelen. Zo nemen we actief deel aan de verschillende niveaus van de geestelijke gezondheidszorg. Het Vlaams Patiëntenplatform coördineert OPGanG  en werkt samen met Trefpunt Zelfhulp om de missie te realiseren.

Website OPGanG

Op de homepagina staan onderstaande verwelkoming en symbolisch beeld.

De homepagina van de website van OPGanG.
 

Zowel de missie, visie en historiek als de thema’s waar OPGanG rond werkt, komen op een overzichtelijke manier aan bod op de website. 

Thema's OPGanG-website.

Bij publicaties kan je documenten van OPGang en externe publicaties bekijken. Je kan ook gericht zoeken op presentaties, boeken, dossiers en vergelijkingen.

Publicaties OPGanG

Bekijk ook zeker eens de rubrieken nieuws en evenementen op de website. Zo kan je actuele onderwerpen en toekomstige events die belangrijk zijn voor patiëntenvertegenwoordigers en ervaringsdeskundigen op de voet volgen of in je eigen agenda noteren.

Wil je evenementen of nieuwsitems doorgeven die relevant zijn voor de leden en volgers van OPGanG? Stuur ze naar contact@opgang.be

Weer-op-gang kaart wijst de weg naar zelfhulpgroepen

OPGanG biedt op de site ook de interactieve ‘weer-op-gang’ kaart aan. Dit is een middel om personen na een psychiatrische opname te helpen bij hun zoektocht naar steun of lotgenoten.
Wanneer patiënten hun zorginstelling verlaten, ontvangen ze een papieren ‘weer-op-gang’ kaart met de vermelding van de OPGanG-site. Daar verwijst de ‘weer-op-gang’ link naar zelfhulpgroepen, die je kan opzoeken per doelgroep, werking en regio.

weer-op-gang-kaart

De kernleden van OPGanG, waaronder ANBN, DENK, LEF, Narcotics Anonymous, OPWEGG, UilenSpiegel, Ups & Downs en WED, zijn ervan overtuigd dat lotgenotencontact van onschatbaar belang is bij het herstel van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Niet iedereen vindt echter de weg naar de patiëntenverenigingen en –initiatieven. Daarom bieden we met de ‘weer-op-gang’ kaart een toegangspas aan voor de zelfhulpgroepen.

Wil je een patiëntenvereniging of -initiatief in  de geestelijke gezondheidszorg laten opnemen op de ‘weer-op-gang’ kaart? Mail naar contact@opgang.be.

 

Overname van inhoud

Alle artikels uit de nieuwsbrief van het Vlaams Patiëntenplatform mogen overgenomen worden mits bronvermelding, als volgt: © (jaartal) Vlaams Patiëntenplatform. Het Vlaams Patiëntenplatform verdedigt de belangen van de patiënt bij het politiek beleid en de gezondheidsinstellingen. www.vlaamspatientenplatform.be.