Uit: Samenspraak 93 | Inhoudstafel >

Interview

Interview DUOday

"Ik wil graag terug werken, maar voltijds lukt niet meer"

Op DUOday laten bedrijven werkzoekenden met een arbeidsbeperking stage lopen. Dankzij deze sensibiliseringsactie kunnen mensen met een beperking tonen wat ze waard zijn en kunnen werkgevers kennis maken met hun kwaliteiten. Omdat het VPP het belangrijk vindt dat mensen met een beperking kansen krijgen op de arbeidsmarkt nodigden we Bernadette uit om eind april enkele halve dagen mee te draaien op het VPP. In onderstaand interview vertelt ze hoe zij die dagen beleefde en hoe het is om met een chronische ziekte te werken of op zoek te gaan naar een nieuwe job.

Bernadette worstelt al jarenlang met rugpijn. “23 jaar geleden werd ik geopereerd aan mijn rug. Nadien is het een tijd goed gegaan. Maar de laatste jaren heb ik weer meer last. Ik heb er nu ook artrose en reuma bijgekregen. Een aantal jaren geleden had ik een zware terugval en heb ik moeten revalideren. Sindsdien gaat het een beetje op en af. Ik word er ook niet jonger op en dat speelt ook mee”, vertelt Bernadette.

VPP: “Waarom doe je mee aan DUOday?”

Bernadette: “Ik volgde een opleiding bij GTB[1] en daar stelden ze dat voor. Vooral jullie systeem om mij een aantal halve dagen te laten komen, sprak me aan. Het is een goede test om te bekijken wat mijn rug aankan. Ik koos ook voor het VPP omdat dit in mijn interesseveld valt. Ik zou graag een administratieve functie doen in de sociale sector. Ik ben van opleiding sociaal readaptiewerker maar echt in de hulpverlening werken, is te zwaar. Maar ik wil toch graag nog een link met mijn opleiding behouden.

Tijdens deze stage leerde ik dat ik er terug aan toe ben om te werken. Ik wil graag werken, maar een voltijdse job is te zwaar. Als ik hier een halve dag heb gewerkt voel ik dat het tijd is om te rusten. Het helpt ook dat het kantoor van het VPP niet ver van mijn woonplaats is. Als ik me ver moet verplaatsen, is het vermoeiender. Op mijn vorig werk moest ik naar Brussel. Ik nam speciaal een trein vroeger omdat ik wist dat ik dan kon zitten en zo fitter aankwam op mijn werk.

Misschien kan ik beginnen met een halftijdse job en na een tijdje proberen om wat meer te werken. Maar terug voltijds aan de slag gaan, zie ik niet zitten. Tenzij er een mirakel gebeurt met mijn rug: als de dokters een betere behandeling zouden vinden bijvoorbeeld. Met rugpijn moet je een balans zoeken tussen bewegen en rusten. Als je je goed voelt, neem je soms wat teveel hooi op je vork. Geduld is op dat vlak ook een kunst en daar ben ik niet zo goed in. Als ik een terugslag heb, vind ik dat het na een tijd beter moet gaan. Soms is dat zo, maar niet altijd.”

Bernadette

Bernadette

VPP: “Wat was de impact van je rugpijn op je werk?”

Bernadette: “Ik ben toch al een paar keer ontslagen. Toen ik geopereerd moest worden, werkte ik in de hulpverlening. Die job was achteraf gezien te zwaar voor mij. Na de operatie was het een tijdje beter, maar die rugproblemen duiken telkens opnieuw op. Dat zorgt ervoor dat je regelmatig uitvalt en niet iedere werkgever heeft daar evenveel begrip voor.

Ik werkte vroeger ook altijd voltijds en ik denk dat dat voor mij niet meer haalbaar is. In mijn laatste job bij de Vlaamse overheid nam ik regelmatig een dag verlof en zo kon ik het beter volhouden.”

VPP: “Je bent nu in begeleiding bij GTB. Heb je recent nog gesolliciteerd?”

Bernadette: “Voor de overheid solliciteerde ik al omdat dat mij helpt om terug te wennen aan de selectietesten. Ik heb vroeger al gemerkt: hoe meer je zo’n testen doet, hoe beter je in die testen wordt. Die van Selor zijn heel uitgebreid dus dat is een goede voorbereiding op andere testen.”

VPP: “Hoe reageren potentiële werkgevers op je ziekte?”

Bernadette: “Ik heb daar al heel wat ervaring mee omdat ik al lang sukkel met mijn rug, maar het is nu toch een groter probleem dan vroeger. Toen waren de periodes dat ik uitviel korter. Ik kan het ook moeilijk verzwijgen. Het is ook een verklaring waarom ik een tijd niet gewerkt heb.

Tijdens een gesprek lukt het me meestal wel om op een open manier te spreken over mij ziekte. Maar door mijn leeftijd schuiven ze vaak automatisch mijn brief aan de kant. Zeker als ze zien dat ik een hele periode niet heb gewerkt. Mensen die mij begeleiden raden af om in een sollicitatiebrief iets te schrijven over mijn ziekte, maar zo’n gat in je cv valt toch op. Daar zit ik mee verveeld. Niemand lijkt goed te weten hoe je dat het beste aanpakt. Ze hebben veel goede raad voor tijdens het gesprek maar je moet daar eerst geraken.

Bij de overheid is dat gelukkig anders. Daar word je normaal altijd uitgenodigd als je aan de diplomavereisten voldoet. Waarschijnlijk kijken ze er bij de overheid nauwlettender op toe dat er niet wordt gediscrimineerd op basis van leeftijd of ziekte.”

VPP: “Nog veel succes in je zoektocht naar werk!”

Wil je meer weten over werken met een chronische aandoening? Neem een kijkje op onze website. Onder het thema werkgelegenheid vind je heel wat informatie en tips.

 


[1] GTB is de dienst voor de bemiddeling van mensen met een arbeidsbeperking of gezondheidsproblemen naar een gepaste job.

 

Overname van inhoud

Alle artikels uit de nieuwsbrief van het Vlaams Patiëntenplatform mogen overgenomen worden mits bronvermelding, als volgt: © (jaartal) Vlaams Patiëntenplatform. Het Vlaams Patiëntenplatform verdedigt de belangen van de patiënt bij het politiek beleid en de gezondheidsinstellingen. www.vlaamspatientenplatform.be.