Uit: Samenspraak 68 | Inhoudstafel >

Edito

Infomoment levenseinde

De laatste jaren is het debat rond levenseinde niet meer weg te denken in de media. Denk aan de talrijke verhalen over euthanasie die regelmatig opduiken in kranten en op televisie. Uit cijfers blijkt dat vandaag het stervensproces van bijna de helft van de mensen beïnvloed wordt door één of andere medische beslissing. Toch heerst nog heel wat onduidelijkheid over het thema levenseinde. Het is een onderwerp dat ons allen aanbelangt, maar vaak moeilijk bespreekbaar is.

Daarom organiseert het Vlaams Patiëntenplatform op donderdag 19 september 2013 een infomoment over levenseinde. Paul Destrooper van LEIF (LevensEinde InformatieForum) zal een boeiende lezing geven over de mogelijke beslissingen bij het levenseinde en over voorafgaande zorgplanning. LEIF is een initiatief van mensen en verenigingen die streven naar een waardig levenseinde voor iedereen, waarbij respect voor de wil van de patiënt voorop staat.

Houden volgende vragen je bezig:

  • Hoe vul ik een wilsverklaring betreffende euthanasie in?
  • Kan ik later bepaalde handelingen en onderzoeken weigeren wanneer ik zelf op dat moment niet meer in staat ben om die te weigeren?
  • Ben ik in de terminale fase van mijn ziekte of ben ik stervende als er over palliatieve zorg gesproken wordt?
  • Hoe kan ik er zeker van zijn dat mijn laatste wensen gevolgd zullen worden?

Kom dan zeker naar het infomoment over levenseinde!

Waar en wanneer?

Donderdag 19 september 2013 van 19u00 tot 21u00 in de lokalen van het Vlaams Patiëntenplatform vzw in de Groenveldstraat 15 te Heverlee.

Programma?

De volgende punten komen zeker aan bod:

  • inleiding: hoe komt het dat het thema levenseinde nu meer aandacht krijgt dan vroeger?
  • informatie over de mogelijke wettelijke beslissingen bij het levenseinde,
  • inlichtingen over voorafgaande zorgplanning en
  • meer uitleg over de LEIF-kaart.

Tijdens en na de lezing wordt voldoende ruimte voorzien voor vragen.

Voor wie?

Iedereen die lid is van een patiëntenvereniging en geïnteresseerd is in deze thema’s. Zowel wie op zoek is naar informatie voor zijn/haar persoonlijke situatie, als wie deze informatie verder wil verspreiden binnen zijn/haar vereniging is erg welkom!

Inschrijven?

Deelname is gratis, maar we vragen wel om even een seintje te geven indien je aanwezig zal zijn. Laat ook even weten met hoeveel personen je komt. Dit liefst ten laatste op vrijdag 13 september. Stuur een mailtje naar sarah.defloor@vlaamspatientenplatform.be of bel even naar 016 23 05 26.

Overname van inhoud

Alle artikels uit de nieuwsbrief van het Vlaams Patiëntenplatform mogen overgenomen worden mits bronvermelding, als volgt: © (jaartal) Vlaams Patiëntenplatform. Het Vlaams Patiëntenplatform verdedigt de belangen van de patiënt bij het politiek beleid en de gezondheidsinstellingen. www.vlaamspatientenplatform.be.