Uit: Samenspraak 101 | Inhoudstafel >

Edito

Het VPP biedt aan: infosessies voor jouw patiëntenvereniging

Organiseer jij regelmatig activiteiten voor de leden van jouw patiëntenvereniging? Waarom eens geen spreker van het Vlaams Patiëntenplatform uitnodigen? Ontdek welke infosessies je bij ons kan aanvragen!

De beleidsmedewerkers van het Vlaams Patiëntenplatform komen de leden van jouw patiëntenverenigingen graag informeren over vijf thema’s:

 • Verzekeringen
 • Tegemoetkomingen
 • Werk
 • Patiëntenrechten
 • Het elektronisch patiëntendossier

Belangrijk om te weten is dat:

 • deze infosessies gratis zijn voor patiëntenverenigingen die lid zijn van het Vlaams Patiëntenplatform.
 • een aanvraag minimum zes maanden op voorhand moet gebeuren.
 • infosessies plaatsvinden op een door jullie gekozen locatie.
 • we vragen om bij de uitnodiging naar leden van jouw patiëntenvereniging onderstaand begeleidend tekstje toe te voegen. Zo is het voor iedereen duidelijk wat wel en wat niet aan bod komt tijdens de infosessie.
 • je de contactpersonen die vermeld staan bij de infosessies rechtstreeks mag contacteren als je een infosessie wil aanvragen.
 • je met algemene vragen over infosessies terecht kan bij onze ondersteuner infosessies Annet (annet.wauters@vlaamspatientenplatform.be of 016 23 05 26)

Verzekeringen: waar moet je als persoon met een chronische ziekte op letten?

Ik kreeg recent de diagnose van MS: moet ik dit vermelden als ik de medische vragenlijst invul? Waarom moet ik omwille van mijn chronische aandoening een hogere premie betalen dan iemand anders voor een schuldsaldoverzekering? Is dat geen discriminatie? Kan ik nog een hospitalisatieverzekering afsluiten, als ik aan een chronische ziekte lijd? Kan ik omwille van mijn ziekte geweigerd worden voor een verzekering gewaarborgd inkomen?

Simon, beleidsmedewerker verzekeringen van het Vlaams Patiëntenplatform, geeft je een antwoord op deze en andere vragen. Hij bekijkt samen met jou de verschillende verzekeringstakken, waar personen met een chronische ziekte of aandoening problemen ondervinden en welke mogelijke oplossingen er zijn. Je krijgt ook info over de verschillende instanties, waar je terecht kan om klacht neer te leggen, als je niet akkoord gaat met de beslissing van een verzekeringsmaatschappij. Tijdens deze infosessie geven we geen antwoord op ziekte-specifieke vragen, zoals: “Kennen jullie een verzekeraar, die inschikkelijker is voor patiënten met MS, diabetes …?” Of “Welke bijpremie bij een schuldsaldoverzekering is gangbaar voor patiënten met epilepsie, fibromyalgie …?”

Wil je graag meer weten? Na de infosessie krijgt elke deelnemer gratis de VPP brochure ‘Verzekeringen: informatie en tips voor personen met een chronische ziekte of aandoening en hun gezin.’ Je vindt ook meer info op onze website www.vlaampatientenplatform.be onder het thema ‘verzekeringen’.

Praktisch

Duur infosessie:          +/- 1u30 (pauze inbegrepen)

Contactgegevens: Simon Ector (simon.ector@vlaampatiëntenplatform.be) 016 23 05 26

Tegemoetkomingen: waar heb je recht op en hoe vraag je ze aan?

Welke tegemoetkomingen bestaan er? Wat is het verschil tussen de verplichte ziekteverzekering en de aanvullende ziekteverzekering? Hoe kan ik een inkomensvervangende tegemoetkoming aanvragen bij de FOD Sociale Zekerheid? Ik kreeg recent de diagnose van een chronische ziekte: bij wie kan ik terecht om te weten op welke tegemoetkomingen ik recht heb? Wat is de Vlaamse Sociale Bescherming?

Op deze en andere vragen krijg je een antwoord tijdens de infosessie over tegemoetkomingen. Marit of Kristien, beleidsmedewerkers tegemoetkomingen bij het Vlaams Patiëntenplatform, wijst je de weg door het doolhof van federale en Vlaamse maatregelen. Je maakt ook kennis met de rechtenverkenner, een tool, die patiënten en burgers concreet verder helpt bij de uitoefening van hun rechten. Na deze infosessie ken je de belangrijkste algemene maatregelen en weet je bij wie je deze kan aanvragen. Persoonlijke vragen, gelinkt aan specifieke aandoeningen kunnen we niet beantwoorden. We kunnen wel samen met jou bekijken waar je hiervoor terecht kan.

Wil je na deze infosessie graag nog meer weten? Elke deelnemer ontvangt gratis de VPP flyer ‘Het statuut van persoon met een chronische aandoening’. Je kan ook terecht op onze website www.vlaamspatientenplatform.be onder het thema ‘tegemoetkomingen’.

Praktisch

Duur infosessie:          +/- twee uur (pauze inbegrepen)

Contactgegevens: Marit Mellaerts (marit.mellaerts@vlaamspatientenplatform.be)

Kristien Dierckx (kristien.dierckx@vlaamspatientenplatform.be) 016 23 05 26

Werken met een chronische aandoening

Kan ik tijdens mijn arbeidsongeschiktheid toch gedeeltelijk terug aan het werk? Bestaat er een premie voor mijn werkgever als hij iemand aanneemt met een chronische aandoening? Hoe zit het re-integratietraject in elkaar en wat zijn hierbij mijn rechten? Solliciteren met een chronische aandoening, hoe pak ik dat aan?

Het zijn enkele van de onderwerpen die aan bod komen tijdens de infosessie over werken met een chronische aandoening. Eline, beleidsmedewerker werkgelegenheid bij het Vlaams Patiëntenplatform, geeft je een overzicht van de voornaamste maatregelen die bestaan voor werknemers met een chronische aandoening. Na deze infosessie heb je een basis mee en weet je waar je moet zijn voor meer informatie. Het statuut van zelfstandige en ambtenaar komen tijdens deze infosessie niet aan bod, evenals ziektespecifieke aspecten. Heb je toch nog vragen? Eline bekijkt graag samen met jou waar je hiervoor best terecht kan.

Praktisch

Duur infosessie:          +/- 1u30 à 2u (mogelijkheid tot pauze). De infosessie bevat een reeks vaste onderdelen waarmee, na overleg, geschoven kan worden.

Contactgegevens: Eline Bruneel (eline.bruneel@vlaamspatientenplatform.be) 016 23 05 26

Maak kennis met de acht patiëntenrechten!

Moet een zorgverlener mij vertellen hoeveel een behandeling zal kosten? Mag ik een andere arts dan mijn vaste arts om bijkomend advies vragen? Heb ik als patiënt het recht om mijn patiëntendossier in te kijken? Wie zal mij bijstaan wanneer ik zelf geen keuzes meer kan maken over mijn zorg? En wat doe ik wanneer ik ontevreden ben over een zorgverlener?

Tijdens deze informatiesessie geeft Laura of Annet, de beleidsmedewerkers patiëntenrechten van het Vlaams Patiëntenplatform, je een antwoord op deze en meer vragen. Samen met jou verkennen ze gedurende twee uur de acht rechten uit de Wet Patiëntenrechten. Na de infosessie ken je dus de belangrijkste principes van de patiëntenrechten en weet je wat ze in jouw dagelijkse zorg kunnen betekenen.

Heb je specifieke vragen? Laura of Annet bekijkt graag samen met jou waar je hiervoor best terecht kan.

Wil je na deze inleiding in patiëntenrechten graag meer weten? Elke deelnemer ontvangt gratis de VPP brochure ‘Ken je rechten als patiënt’.

Praktisch

Duur infosessie:          +/- twee uur (pauze inbegrepen)

Contactgegevens: Laura Jame (laura.jame@vlaamspatientenplatform.be)

Annet Wauters (annet.wauters@vlaamspatientenplatform.be 016 23 05


 

Aan de slag met het elektronisch patiëntendossier

Wat is een patiëntendossier? Worden gegevens uit mijn dossier elektronisch gedeeld? Waarom worden deze gegevens elektronisch gedeeld? Hoe worden deze gegevens elektronisch gedeeld? Wie kan er deze gedeelde gegevens allemaal bekijken? Wanneer is delen mogelijk? Kan ik deze gegevens ook zelf bekijken? Hoe kan ik mijn elektronisch dossier inkijken?

Tijdens deze infosessie geven Susanne of Jeroen, de beleidsmedewerkers e-health van het Vlaams Patiëntenplatform, je een antwoord op deze en meer vragen. Samen met jou verkennen ze gedurende anderhalf à twee uur het e-health landschap. In het eerste deel wordt er ingegaan op wat theorie; wie, wat, waarom, wanneer, hoe … In het tweede deel krijg je aan de hand van filmpjes, screenshots en een live demonstratie de praktische uitleg over hoe je elektronisch gedeelde gegevens online inkijkt; hoe je inlogt, hoe je je weg vindt, welke gegevens beschikbaar zijn … Zo kan je na deze infosessie thuis zelf aan de slag! Heb je specifieke vragen? Susanne of Jeroen bekijken graag samen met jou waar je hiervoor best terecht kan.

Wil je na deze inleiding in het elektronisch patiëntendossier graag meer weten? Neem dan zeker een kijkje op onze website onder het thema ‘e-health & big data’. Hier vind je onze themanieuwsbrief rond e-health, een handleiding die stap voor stap uitlegt hoe je het federaal gezondheidsportaal kan gebruiken, en veel meer!

Praktisch

Duur infosessie:          +- 1u30 à 2 uur (mogelijkheid tot pauze)

Contactgegevens: Susanne Op de Beeck (susanne.opdebeeck@vlaamspatientenplatform.be)

                                   Jeroen Brouwers (jeroen.brouwers@vlaamspatientenplatform.be) 016 23 05 26

Overname van inhoud

Alle artikels uit de nieuwsbrief van het Vlaams Patiëntenplatform mogen overgenomen worden mits bronvermelding, als volgt: © (jaartal) Vlaams Patiëntenplatform. Het Vlaams Patiëntenplatform verdedigt de belangen van de patiënt bij het politiek beleid en de gezondheidsinstellingen. www.vlaamspatientenplatform.be.