Uit: Samenspraak 108 | Inhoudstafel >

Edito

Het rijk der vrijheid in zicht?

Met die slogan motiveerde minister Vandenbroucke ons begin dit jaar om de coronamaatregelen vol te houden tot we met z’n allen gevaccineerd zijn.

Onze meerderjarige kinderen hier in huis vertalen die vrijheid in ‘onbezorgd chillen met vrienden’, ‘op chirokamp zonder bubbels’, ‘festivals’ en ‘nog eens op vakantie’.

Niet iedereen heeft de luxe om zo onbezonnen naar die herwonnen vrijheid te kijken. De media lanceerde er zelfs een term voor “grotsyndroom” ofwel “moeilijkheden ondervinden bij het opnieuw oppikken van alledaagse zaken die vroeger heel gewoon waren, zoals vrienden knuffelen of op restaurant gaan”. Zeker als  corona risicopatiënt, door bijvoorbeeld een chronische ziekte, is die terugkeer niet vanzelfsprekend.

Wat betekent het rijk der vrijheid voor jou?

Laat het even bezinken, met de zomer voelbaar in de lucht.

Het moeilijke coronajaar legde bestaande ongelijkheden in de samenleving bloot en deed ons vaak genoeg stilstaan. Komt alles terug als we gevaccineerd zijn? Of slagen we erin om anders te gaan kijken naar onze samenleving in een post coronatijdperk. Na de crisis, het keerpunt?

In deze Samenspraak vind je alvast inspiratie voor het rijk der vrijheid.

Ziek zijn en werken vlotter kunnen combineren bijvoorbeeld, vrij van drempels en vooroordelen. Het interview over re-integratie laat zien wat wij met het overlegplatform Handicap & Arbeid hierrond ondernemen. Het volledige federale actieplan voor re-integratie is nog niet bekend. Wel kondigde minister Vandenbroucke reeds een ‘terug naar werk’-coördinator aan, die mensen beter ondersteunt en sneller wegwijs maakt.

Of vrijheid als in ‘vrijuit’ kunnen participeren als patiëntenvertegenwoordiger? Het verhaal van Eddy zal vertrouwd klinken, het is dit soort engagement dat onze organisatie zo sterk maakt.

Vrijheid is ook gerust kunnen zijn dat jouw medische gegevens op een veilige manier gedeeld worden met jouw zorgverleners. Tijdens de “VPP on tour” in mei klonk de boodschap dat we onze patiëntenrechten niet mogen verliezen in de digitalisering, dat we ons medisch dossier in eigen handen moeten hebben en dat het vlot toegankelijk en correct moet zijn. De campagne voor een kwaliteitsvolle gezondheidssamenvatting sluit hierbij aan.

Veel leesplezier en een mooie inspirerende zomer gewenst allemaal!

Overname van inhoud

Alle artikels uit de nieuwsbrief van het Vlaams Patiëntenplatform mogen overgenomen worden mits bronvermelding, als volgt: © (jaartal) Vlaams Patiëntenplatform. Het Vlaams Patiëntenplatform verdedigt de belangen van de patiënt bij het politiek beleid en de gezondheidsinstellingen. www.vlaamspatientenplatform.be.