Uit: Samenspraak 69 | Inhoudstafel >

Voor u gelezen

Dokter ik heb ook iets te zeggen

In de maand juni verscheen het boek ‘Dokter ik heb ook iets te zeggen – een volledige stand van zaken van onze gezondheidszorg’ van Yvo Nuyens en Hugo De Ridder. Onze directeur, Ilse Weeghmans, schreef samen met Carine Van Wanseele van Trefpunt Zelfhulp een bijdrage over hoe patiënten partners kunnen worden in de gezondheidszorg.

Over het boek

40 jaar geleden legden Yvo Nuyens en Hugo De Ridder in Zeg maar A tegen je dokter’ de gezondheidssector onder de loep. Vandaag kijken ze opnieuw kritisch naar de sector. Zijn we nu meer of anders ziek dan vroeger? Wat met de sociale gezondheidskloof? Een mondige patiënt maar ook een kwetsbare arts? Naar het ziekenhuis of thuis? Zijn we allemaal wat gestoord? Doodgaan of sterven? Dit zijn stuk voor stuk vragen waarop specialisten uit het veld antwoorden formuleren.


Met bijdragen van Lieven Annemans, Peter Degadt, Jan De Lepeleire, Jan De Maeseneer, Ri De Ridder, Raf ridder De Rycke, Dirk De Wachter, Wim Distelmans, Louis Ferrant, Ludo Fret, Herman Nys, Guy Peeters, Dirk Ramaekers, Guy Tegenbos, Hendrik Van Gansbeke, Luc Van Gorp, Maaike van Overloop, Paul Van Royen, Carine Van Wanseele, Inge Vervotte en Ilse Weeghmans

Over Yvo Nuyens

Yvo Nuyens is emeritus hoogleraar medische sociologie aan KU Leuven en Universiteit Antwerpen, voormalig programmadirecteur bij de Wereldgezondheidsorganisatie en adviseur bij het Global Fund HIV, Malaria en TB in Geneve.

Over Hugo De Ridder

Hugo de Ridder begon zijn carrière op het Instituut voor Documentatie. Nadien werkte hij jarenlang als 'Wetstraatwatcher' en stond hij bekend als diepgravend journalist van De Standaard. Hij schreef een aantal beruchte politieke bestsellers als ‘De keien van de Wetstraat’, ‘Sire, geef me 100 dagen’, ‘Omtrent Wilfried Martens’, ‘De strijd om de 16’ en ‘Jean-Luc Dehaene mét commentaar’.

Cover van het boek 'Dokter ik heb ook iets te zeggen'

Tekst en beeld: © 2013 LannooCampus

Overname van inhoud

Alle artikels uit de nieuwsbrief van het Vlaams Patiëntenplatform mogen overgenomen worden mits bronvermelding, als volgt: © (jaartal) Vlaams Patiëntenplatform. Het Vlaams Patiëntenplatform verdedigt de belangen van de patiënt bij het politiek beleid en de gezondheidsinstellingen. www.vlaamspatientenplatform.be.