Categorieën

Archief

Persbericht: De helft van de patiënten en zorgverleners weet niet dat een geconventioneerde arts ereloonsupplementen mag vragen in een éénpersoonskamer

Gepost op 16 april 2021

Naar aanleiding van de Europese dag van de rechten van de patiënt deed het Vlaams Patiëntenplatform een grootschalige test bij 1668 burgers en zorgverleners over hun kennis over wat ze moeten betalen in het ziekenhuis. Het is een patiëntenrecht dat je goed geïnformeerd wordt over de kosten voordat je toestemt met een onderzoek of behandeling in het ziekenhuis. Gemiddeld beantwoordden de deelnemers 6 van de 9 vragen juist. 12% van de deelnemers slaagden niet voor de test en behaalden een score lager dan 50%.

Lees verder...


Lees de extra vaccinatienieuwsflits van 7 april 2021

Gepost op 07 april 2021

België koos voor een vaccinatiestrategie waarbij het personen met een verhoogd risico op een ernstige vorm van COVID-19 prioritair zal vaccineren. Maar welke groepen worden er prioritair gevaccineerd in april? Hoe weet je als risicopatiënt of je op de lijst staat? Wat moet je doen als je niet op de lijst staat maar wel tot een risicogroep behoort? Het antwoord op deze en andere vragen over de vaccinatie van risicopatiënten lees je in onze extra nieuwsflits.

Lees verder...


Lees de extra vaccinatienieuwsflits van 26 maart 2021

Gepost op 29 maart 2021

In een volgende fase van de vaccinatiecampagne is het de beurt aan de ‘risicopatiënten’. Dat zijn mensen tussen 18 en 64 jaar met een onderliggende aandoening. Die aandoening zorgt ervoor dat ze meer kans op besmetting met COVID-19 hebben of een groter risico hebben op een ernstiger verloop van de ziekte nadat ze besmet zijn. Op basis van een wetenschappelijk advies van de Hoge Gezondheidsraad werd deze groep van risicopatiënten begin februari afgebakend. Er wordt nu volop gewerkt aan een lijst van risicopatiënten. De patiënten op die lijst krijgen een uitnodiging om met voorrang gevaccineerd te worden. In deze extra nieuwsflits bundelen we de antwoorden op vragen die leven bij vele patiënten en ledenverenigingen.

Lees verder...Vacature: Beleidsmedewerker

Gepost op 26 maart 2021

Het Vlaams Patiëntenplatform vzw (VPP) is een onafhankelijk platform van meer dan 115 patiëntenverenigingen uit Vlaanderen dat streeft naar een toegankelijke zorg op maat voor de patiënt en zijn omgeving. Het VPP streeft naar actieve deelname van patiënten aan het gezondheidsbeleid en de gezondheidszorg. Ervaringsdeskundigen uit de patiëntenverenigingen dragen de projecten van het Vlaams Patiëntenplatform vzw.

Lees verder...