Categorieën

Archief

Tolkentelefoon niet langer gratis voor huisartsen

Gepost op 24 oktober 2012

Huisartsen zullen vanaf 2013 zelf de kosten moeten dragen als ze een beroep willen doen op de tolkentelefoon, zo meldt De Standaard op 23 oktober.

Huisartsen zullen vanaf 1 januari niet langer gratis een tolk kunnen raadplegen. De oorzaak voor deze verandering is een wijziging in de financiering van de Vlaamse tolkentelefoon (Babel vzw). Niet iedereen zal voor de tolkentelefoon moeten betalen. Voor de Vlaamse deelsectoren zoals welzijn, onderwijs, tewerkstelling en inburgering blijft de tolkentelefoon gratis. Huisartsen en andere verleners van eerstelijnsgezondheidszorg, die onder de federale bevoegdheid vallen, moeten de kosten zelf ophoesten. De wijziging is een gevolg van het integratiedecreet uit 2009.

"Wij wisten dat deze wijziging ging gebeuren, maar de uitvoering is nogal bruusk gebeurd, van intens overleg was geen sprake", zegt Myranda Emmerechts, directrice van Babel. Vlaams Minister van Inburgering Geert Bourgeois (N-VA) begrijpt de commotie niet en zegt dat Babel zelf vragende partij voor het financieringsmodel was. 

Sinds 2001 verbindt de tolkentelefoon de gebruikers door met een tolk. De helft van de gesprekken van Babel wordt gevoerd van bij de huisarts. De Vlaamse tolkentelefoon vreest dat huisartsen de kosten in de toekomst zullen doorrekenen aan de anderstalige patiënt. 

Bron: De Standaard, 23 oktober 2012

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.