Categorieën

Archief

Steeds meer zieke kinderen krijgen onderwijs aan huis

Gepost op 06 november 2012

 

Ruim 990 zieke kinderen kregen in het voorbije schooljaar (2011-2012) tijdelijk onderwijs aan huis. Dat is een verdubbeling vergeleken met twee jaar geleden. Steeds meer artsen en ouders leren het systeem kennen.

Elk kind dat lange tijd ziek is of dat chronisch ziek is, kan thuis les krijgen. Vier uur per week. Dat is gratis. De ouders doen een aanvraag bij de school waar hun kind is ingeschreven. Ze vragen eerst toestemming aan hun arts: is het kind klaar om les te volgen?

Voordelen

Onderzoek toont aan dat zieke kinderen makkelijker terug naar school gaan na tijdelijk onderwijs aan huis. Omdat ze minder leerachterstand hebben. Maar ook omdat de lessen aan huis hen deugd doen. Zieke kinderen voelen dan dat ze iets waard zijn, dat ze nog kunnen groeien en bijleren. En belangrijk: dat ze er nog bij horen.

Wat is de rol van de arts?

  1. De arts overlegt met de ouders en de school waar het kind is ingeschreven: wat kan dit kind aan?
  2. De arts geeft toestemming voor onderwijs aan huis. Hij schrijft een medisch attest of vult een formulier in. Daarin staat dat het kind niet - of minder dan halftijds - naar school kan door ziekte of ongeval, én dat het kind onderwijs mag volgen.
  3. De arts beslist wanneer het kind terug naar school kan. Herstellende kinderen kunnen halftijds naar school gaan en halftijds onderwijs aan huis volgen.

Alleen een geneesheer-specialist kan toestemming geven aan chronisch zieke kinderen. Aan langdurig zieke kinderen mag ook de huisarts het attest schrijven.

Nog te weinig bekend

“Nog te veel ouders zijn niet op de hoogte,” stelt Ludo Govaerts namens Poziliv, het Platform van Onderwijs aan Zieke Leerlingen in Vlaanderen. “Scholen en artsen zijn goed geplaatst om ouders op het juiste moment informatie te geven.”

Minister van Onderwijs Smet verplicht elke school om ouders te informeren zodra hun kind recht heeft op tijdelijk onderwijs aan huis. Het ministerie van Onderwijs en Vorming stelt een website en folder ter beschikking van het onderwijs en de medische sector.

Meer info: www.ond.vlaanderen.be/toah/professional en www.onderwijsvoorziekekinderen.be.

 

Bron: Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming - Agentschap voor Onderwijscommunicatie

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.