Categorieën

Archief

Petitie Test-Aankoop over kwaliteit van ziekenhuizen

Gepost op 22 november 2013

Het Vlaams Patiëntenplatform ondersteunt de petitie van Test-Aankoop voor één centrale website die duidelijke informatie en resultaten over kwaliteit van zorg van alle ziekenhuizen ter beschikking stelt. Het VPP werkt actief mee in het kwaliteitsindicatorenproject van de Vlaamse overheid. In dat project werken we samen met ziekenhuiskoepels, de Vereniging van Hoofdgeneesheren en de Vlaamse overheid aan indicatoren die kwaliteit kunnen meten. We vinden het erg belangrijk dat deze kwaliteit ook transparant gemaakt wordt voor alle patiënten en burgers in Vlaanderen. Hieronder vind je de oproep van Test-Aankoop. Wil je hun petitie ondertekenen? Surf dan naar de link in onderstaand bericht. 

 

Ziekenhuizen vergelijken? Moet kunnen!

De kwaliteit van de zorg is niet even goed in elk ziekenhuis. Cijfers hierover worden niet publiek gemaakt. Nochtans hebt u recht op deze informatie. Teken onze petitie en steun onze eis voor een website om ziekenhuizen te vergelijken.

Je hebt recht op veilige en efficiënte zorg binnen een redelijke termijn, waarin je als patiënt centraal staat. Maar de kwaliteit van de zorg die je kan krijgen, verschilt van ziekenhuis tot ziekenhuis. En het is voor jou momenteel niet mogelijk om te achterhalen op welke gebieden een ziekenhuis goed, matig of ondermaats presteert. Je hebt het recht om dat te weten. Daarom eisen wij dat de overheid een website creëert waar je ziekenhuizen met elkaar kunt vergelijken. Kom op voor je rechten en teken hieronder onze petitie!

Een aantal voorbeelden die aantonen dat meer transparantie erg belangrijk is:

Ziekenhuisinfecties

In het ene ziekenhuis leidt 4% van de opnames tot  een ziekenhuisinfectie, in het andere kan dat oplopen tot 10%. Niet alle ziekenhuizen doen evenveel inspanningen om deze infecties te voorkomen.

Kunstheupen
In het ziekenhuis met de slechtste cijfers voor het plaatsen van kunstheupen heb je 28 keer meer kans om opnieuw onder het mes te moeten dan in het ziekenhuis met de beste cijfers.

Ervaring van arts en team soms doorslaggevend
Voor de behandeling van bepaalde complexe aandoeningen zijn de ervaring van de arts, die van het behandelende team en hun onderlinge samenwerking cruciaal voor de overlevingskansen. Als patiënt weet je echter niet of je terechtkomt in een ziekenhuis met veel of weinig ervaring.

 

Teken de petitie van Test-Aankoop

Ja, ik wil dat de overheid een website ontwikkelt om de kwaliteit van ziekenhuizen te vergelijken.

De petitie vind je op www.testaankoop.be/petitieziekenhuizen.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.