Categorieën

Archief

Persbericht: Zorg wordt toegankelijker voor wie het financieel niet breed heeft

Gepost op 20 oktober 2021

Daarvoor zorgen de uitbreiding van de derdebetalersregeling en de verlaging van het plafond van de maximumfactuur voor diegenen met de laagste inkomens. Die eerste zorgt ervoor dat je als patiënt enkel nog remgeld zal moeten betalen, al zal je daar voorlopig zelf nog naar moeten vragen. Daarbovenop wordt het plafond van de maximumfactuur voor mensen met de laagste inkomens verlaagd tot €250. Zodra hun medische kosten aan het plafond van €250 komen, worden ook de remgelden terugbetaald voor de zorg die ze nadien krijgen.

Dit is een heel belangrijke stap richting een gezondheidszorg die toegankelijk is voor iedereen. We zijn bij het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) heel blij met deze versoepelingen en hebben er ook lang voor geijverd. De uitbreiding van de derdebetalersregeling houdt in dat vanaf 2022 zorgverleners zullen kunnen kiezen om enkel remgeld aan te rekenen aan hun patiënt. De rest wordt dan rechtstreeks met het ziekenfonds verrekend. Iemand die chronisch ziek is heeft vaak hoge medische kosten. Als je ook nog eens geen volledig loon (of enkel een ziekte-uitkering) ter beschikking hebt, kan het aan het eind van de maand moeilijk zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. We hopen dat dankzij deze uitbreiding veel minder patiënten hun zorg nog zullen moeten uitstellen omwille van financiële redenen, zo zegt Lise Dehouwer, woordvoerder van het Vlaams Patiëntenplatform.

In een volgende stap zouden we bij het VPP graag zien dat de derdebetalersregeling automatisch wordt toegepast. Nu moet elke zorgverlener voor zich beslissen of hij de derdebetalersregeling al dan niet toepast. Patiënten zullen dus moeten vragen om het systeem toe te passen en dat creëert weer een drempel. Een automatische regeling zou de financiële toegankelijkheid van de gezondheidszorg écht verhogen.

Ook de verlaging van het plafond van de maximumfactuur verhoogt de financiële toegang van de gezondheidszorg. Toch is ook daar het werk nog niet gedaan. Soms moeten patiënten lang wachten voor ze in aanmerking komen voor de maximumfactuur. Ze moeten dan hoge bedragen voorschieten, terwijl ze wel al recht hebben op de maximumfactuur. Een maximumfactuur die vlugger in werking treedt zou oplossingen kunnen bieden.

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.