Categorieën

Archief

Persbericht VPP: Vlaams Patiëntenplatform bezorgd over richtlijnen duur arbeidsongeschiktheid

Gepost op 25 oktober 2018

Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block wil richtlijnen vastleggen over de duur van de arbeidsongeschiktheid. Het zal gaan om acht ziektebeelden, namelijk lage rugpijn, problemen van de spiergroep, rotator cuff, borstkanker, infarct, milde depressie en burn-out, carpal tunnel en knieprothese.

Het Vlaams Patiëntenplatform is bezorgd dat dit de stigmatisering van personen met een chronische ziekte in de hand werkt. Personen die langer arbeidsongeschiktheid zijn dan voorzien is in de richtlijn dreigen als profiteurs bestempeld te worden. “Het is belangrijk dat patiënten op hun eigen tempo kunnen herstellen en hierbij niet onder druk worden gezet. Elk ziekte- en herstellingsproces is anders en de dialoog met de arts over een eventuele werkhervatting is cruciaal.”, zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.

Het Vlaams Patiëntenplatform vreest dat deze maatregel een besparingsoperatie is en benadrukt dat herstel en werkhervatting een positief verhaal moet zijn. Zij vraagt daarom dat er meer aandacht wordt besteed aan communicatie tussen de verschillende betrokkenen zodat de werkhervatting succesvol verloopt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.