Categorieën

Archief

Persbericht VPP: Terugbetaling restauratieve tandzorg moet uitgebreid worden naar alle mensen met een chronische aandoening

Gepost op 30 augustus 2019

Kankerpatiënten en mensen met anodontie moeten binnenkort niet meer betalen voor dure restauratieve tandzorg zoals het plaatsen van implantaten, bruggen of kronen. Ze zullen ook niets meer moeten voorschieten. De overheid en de zorgverleners regelen de betaling rechtstreeks. Dat kondigde minister van Volksgezondheid Maggie De Block vandaag aan na de ministerraad. “Het Vlaams Patiëntenplatform is blij met deze maatregel, maar vraagt dat de volledige terugbetaling onmiddellijk wordt uitgebreid naar alle mensen met een chronische aandoening”, aldus Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.

Eind 2017 organiseerde het Vlaams Patiëntenplatform een bevraging bij zijn ledenverenigingen over tandzorg. Daaruit blijkt dat heel wat mensen met een chronische aandoening kampen met tandproblemen. Het gaat niet enkel over mensen met kanker, maar bijvoorbeeld ook om mensen met epilepsie, diabetes of een bindweefselaandoening. 51% van de mensen die deelnamen aan de bevraging ervaart een hogere nood voor preventieve tandzorg omwille van zijn aandoening. 34% heeft beschadigde tanden als gevolg van zijn aandoening en 23% heeft beschadigde tanden als gevolg van zijn behandeling. 51% heeft tandverlies als gevolg van zijn aandoening. Deze cijfers onderstrepen hoe belangrijk het is om de terugbetaling van restauratieve tandzorg uit te breiden naar alle mensen met een chronische aandoening.

De maatregel rond de terugbetaling van restauratieve tandzorg moet wel nog voor advies naar de Raad van State. Patiënten kunnen vermoedelijk vanaf het najaar genieten van deze regeling.

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.