Categorieën

Archief

PERSBERICHT VPP - KCE-rapport: centraliseer longkankerchirurgie en red mensenlevens

Gepost op 22 april 2016

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) komt vandaag naar buiten met het rapport ‘kwaliteitsindicatoren voor de behandeling van longkanker’. Dit rapport van het KCE en de Belgische stichting Kankerregister kan een grote impact hebben op de kwaliteit van de kankerbehandeling. Het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) is blij te vernemen dat de overlevingskansen van longkankerpatiënten op korte en lange termijn  goed zijn in vergelijking met andere Europese landen. Het VPP is echter geschokt dat de overlevingskans van longkankerpatiënten sterk afhangt van het centrum waar de operatie plaatsvindt. De helft van de 89 longkankercentra voert immers minder dan 10 ingrepen per jaar uit. Net bij deze centra is de overlevingskans op korte en lange termijn (veel) lager!

Dringend centralisatie longkankerchirurgie nodig!

Wij roepen de ministers van Volksgezondheid op om snel de politieke beslissing te nemen om de longkankerchirurgie te centraliseren. Het kan niet dat de plaats waar je geopereerd wordt, je overlevingskans bepaalt”, zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.  

Het VPP is ervan overtuigd dat deze beslissing op korte termijn genomen moet worden. “Als we wachten op de vorming van ziekenhuisnetwerken, verspillen we kostbare tijd. Deze maatregel is overigens niet uitsluitend nodig voor longkankerchirurgie, maar voor alle ingrepen waarvan geweten is dat een laag volume een negatieve invloed heeft op het resultaat. In het verleden toonde het KCE dat ook al aan voor onder meer slokdarm- en maagkanker.”

Levenskwaliteit patiënt (nog) niet gemeten…

Het KCE laat ook weten dat de 23 indicatoren die ze voorstellen niets vertellen over de levenskwaliteit van de patiënten. Het VPP ondersteunt de aanbeveling om ook rekening te houden met door de patiënt gemelde resultaten (patient reported outcomes).

Patiënten hebben recht op kwaliteitsinformatie

Het VPP vindt dat de resultaten van de verschillende ziekenhuizen op de kwaliteitsindicatoren openbaar beschikbaar moeten zijn. Op de Vlaamse website www.zorgkwaliteit.be gebeurt dit momenteel al op een eenvoudige manier voor de behandeling van borstkanker en enkele andere kwaliteitsindicatoren.


Meer informatie:

Vlaams Patiëntenplatform vzw
016 23 05 26
pers@vlaamspatientenplatform.be
www.vlaamspatientenplatform.be

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.