Categorieën

Archief

PERSBERICHT VPP: In dialoog met je apotheker voor een goede kwaliteit van de zorg!

Gepost op 17 april 2014

PERSBERICHT

18 april 2014

In dialoog met je apotheker voor een goede kwaliteit van de zorg!

18 april is de Europese dag van de rechten van de patiënt. In samenwerking met VAN, het Vlaams Apothekersnetwerk, wil het Vlaams Patiëntenplatform jouw patiëntenrechten bekendmaken via eerstelijnswerkers, meer specifiek bij apothekers. Want ook hier gelden rechten zoals het recht op inzage van je patiëntengegevens, het recht op kwaliteitsvolle zorg en het recht op privacy. Daarnaast vraagt het Vlaams Patiëntenplatform aandacht voor een toegankelijke klachtenbemiddeling voor klachten over zorgverleners zoals je huisarts, apotheker, verpleegkundige aan huis, kinesitherapeut of vroedvrouw.

Ken je rechten als patiënt, ook bij je apotheker

In samenwerking met het VAN verspreidt het Vlaams Patiëntenplatform op 18 april in meer dan 2500 apotheken in Vlaanderen folders met uitleg over je patiëntenrechten. De folder bevat enkele richtvragen en tips die je als patiënt kan hanteren in je gesprek met je apotheker, je huisarts, je kinesitherapeut, je tandarts of je verpleegkundige aan huis.

VAN steunt deze actie omdat zij communicatie tussen patiënt en apotheker heel belangrijk vindt en actief wil meewerken aan de bekendmaking van de rechten van de patiënt. Apothekers kunnen patiënten begeleiden bij hun contacten met zorgverleners en kunnen hen informeren over hun rechten zoals het recht op toestemming, het recht om een tweede opinie te vragen en het recht op informatie (bijvoorbeeld met een medicatieschema). Patiënten en apothekers kunnen dus samen kiezen voor de beste zorg.

Werk aan de winkel: naar een regionale verankering van de ombudsdienst voor ambulante klachten

De wet patiëntenrechten geeft je als patiënt ook de kans om klacht neer te leggen wanneer je niet tevreden bent van de zorg. Als je een klacht hebt over een ambulant werkende beroepsbeoefenaar zoals een huisarts, een tandarts, een kinesitherapeut, een verpleegkundige aan huis, een tandarts, een vroedvrouw of een apotheker kan je hiervoor terecht bij de federale ombudsdienst ‘Rechten van de patiënt’. Deze dienst is echter enkel in Brussel gevestigd en is onderbemand. “Patiënten ervaren deze afstand als een drempel om klacht neer te leggen. Hun klacht bevat vaak heel persoonlijke en vertrouwelijke informatie die ze liever persoonlijk willen bespreken”, zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform vzw.

Klachtenbehandeling is ook onderdeel van een kwaliteitsbeleid. “Als zorgverleners aan kwaliteit willen werken, is het belangrijk dat ze ook zicht hebben op de vragen en klachten van patiënten in hun regio. Daarom is het belangrijk dat klachtrecht laagdrempelig is én verankerd wordt in een kwaliteitsbeleid”, vervolgt Ilse Weeghmans.

Het Vlaams Patiëntenplatform vzw vraagt op de dag van de patiëntenrechten meer aandacht voor:

  • de bekendmaking van de wet patiëntenrechten bij onder andere je apotheker, huisarts, verpleegkundige aan huis, kinesitherapeut en tandarts,
  • een toegankelijk klachtrecht dichter bij huis voor de patiënt en
  • een regionaal georganiseerd klachtrecht dat een onderdeel vormt van een kwaliteitsbeleid. Op die manier kunnen eerstelijnswerkers ook werken aan kwaliteitsbevorderende maatregelen op basis van de klachten in hun regio.

PRAKTISCH

Op vrijdag 18 april zullen de woordvoerder van het Vlaams Patiëntenplatform vzw, directeur Ilse Weeghmans en een woordvoerder van VAN, apotheker Lieven Zwaenenpoel, in Kampenhout de pers te woord staan van 10 tot 11 uur.

In iedere provincie zal er een apotheker de lokale pers informeren over deze foldercampagne patiëntenrechten en over hun informatierol. Hij zal ook toelichting geven bij het belang van een goede dialoog tussen apotheker en patiënt. 

 

Op onze website vindt u een overzicht van de ziekenhuizen die aan ons hebben laten weten dat zij op vrijdag 18 april een actie binnen het ziekenhuis organiseren om patiëntenrechten meer bekend te maken. Neem dus zeker een kijkje op www.vlaamspatientenplatform.be! 

 

Meer informatie:

Vlaams Patiëntenplatform vzw
016 23 05 26
pers@vlaamspatientenplatform.be
www.vlaamspatientenplatform.be

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.