Categorieën

Archief

PERSBERICHT VPP: Besparen zonder de patiënt zorg te ontnemen

Gepost op 21 oktober 2013

Het Vlaams Patiëntenplatform vzw betreurt de resultaten van het onderzoek van Mark Elchardus (VUB) naar de toekomst van onze gezondheidszorg en beaamt de bedenkingen die de onderzoeker hier zelf bij maakt (DM, 19.10.2013). Uit het onderzoek blijkt dat heel wat bevraagden bereid zijn om te besparen op de zorg voor ouderen en terminaal zieken om zo middelen vrij te maken om de gezondheidszorg te bekostigen. Dat besparingen nodig zullen zijn, staat als een paal boven water. Het Vlaams Patiëntenplatform is er echter van overtuigd dat besparingen ook mogelijk zijn zonder de patiënt zorg te ontnemen.

Het Vlaams Patiëntenplatform (VPP) waarschuwt al jaren voor het gevaar van een gezondheidszorg in twee snelheden. We moeten absoluut vermijden dat een snelle en kwaliteitsvolle zorg enkel voorbehouden is aan wie het zich kan veroorloven. Bij het uitwerken van besparingsmogelijkheden moeten we erop toezien dat niemand uit de boot valt. Het VPP is ervan overtuigd dat besparingen in de eerste plaats moeten gebeuren in de organisatie en financiering van de gezondheidszorg en in geen geval mogen leiden tot een selectie van wie wel en geen toegang krijgt tot een kwaliteitsvolle gezondheidszorg.

“Bij het Vlaams Patiëntenplatform werken we dagelijks samen met personen met allerlei aandoeningen, van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking. Als men spreekt over ouderen of terminaal zieke personen, dan hebben deze mensen voor ons een gezicht. Daarom vinden we het heel belangrijk dat er werk wordt gemaakt van een goede voorlichting en het betrekken van patiënten bij het uitstippelen van het beleid,” zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform. Oud worden of terminaal ziek zijn is jammer genoeg iets dat ons of mensen uit onze omgeving ooit zal of kan overkomen. Net daarom is het van belang dat we nadenken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de levenskwaliteit voor iedereen gewaarborgd blijft binnen de mogelijkheden van onze gezondheidszorg.

Het systeem van onze gezondheidszorg staat voor enorme uitdagingen. Aanpassingen dringen zich op, maar hiervoor is een maatschappelijk draagvlak nodig. Om tot zo’n draagvlak te komen, moeten alle betrokken partijen – en dus ook patiënten – gehoord worden.

 

Meer informatie:

Vlaams Patiëntenplatform vzw
016 23 05 26
pers@vlaamspatientenplatform.be
www.vlaamspatientenplatform.be

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties. Wees de eerste!

Voeg een reactie toe
Dit wordt niet getoond.